Το γνωστό μας αγαπημένο και…απαγορευμένο παρφέ (parfait) είναι ένα παγωμένο γλύκισμα με βάση την κρέμα γάλακτος και τα αβγά. Η πυκνή σύστασή του δεν απαιτεί συνεχές ανακάτεμα κατά τη διάρκεια που παγώνει ώστε να παραμείνει αφράτο (όπως το παγωτό ή τα σορμπέ , που περιέχουν αρκετό νερό στο μείγμα τους). Ετσι, για την παρασκευή του δεν χρησιμοποιείται μηχανή παγωτού. Η γεύση του όπως και η υφή του παίζουν μεταξύ γλυκού και παγωτού, αλλά η παγωμένη αίσθηση του χαρίζει πόντους. Βέβαια, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπη και θερμίδες. Η ονομασία parfait ("τέλειο" γαλλιστί) φαίνεται να καθιερώθηκε γύρω στον 16ο αιώνα και έχει να κάνει με την τέλεια ισορροπία στις αναλογίες των υλικών ώστε να προκύψει μια λεία και κρεμώδης υφή που να σταθεροποιείται. Στηρίζεται στην τεχνική της pate a bombe (με το ζεστό σιρόπι να προστίθεται στους κρόκους) που έχει αρκετές παραλλαγές. Την ίδια στιγμή, τo ιταλικό semifreddo έχει το ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετική τεχνική, αφού στηρίζεται στην ιταλική μαρέγκα. Στο παρφέ δίνουμε όποιες γεύσεις θέλουμε αλλά και όποια μορφή σερβιρίσματος θέλουμε, καθώς γίνεται ωραιότατη τούρτα! Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά και πολύ φρέσκα αβγά. Πριν αποφασίσετε να το παρουσιάσετε σε τραπέζι κάνετε μια δοκιμή για το σπίτι. Μπορεί να ακούγεται εύκολο αλλά…ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! Ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα "αμαρτωλό" γλύκισμα σαν το παρφέ…