Follow us

Συνταγές με παστό μπακαλιάρο

Δύο φορές επιτρέπει η εκκλησία την κατανάλωση ψαριού μέσα στη Σαρακοστή: την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων.

Συνταγές με παστό μπακαλιάρο

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που ο παστός μπακαλιάρος πήρε την πρώτη θέση στο ελληνικό τραπέζι αυτές τις μέρες, Άλλωστε οι Πορτογάλοι, που τον μαγειρεύουν με περισσότερους από 400 τρόπους (!), τον λένε «ψάρι του βουνού»… Όπως και να έχουν τα πράγματα, η κάτασπρη, αφράτη σάρκα του μπακαλιάρου, προσφέρεται για πολλά νόστιμα πιάτα και η ελληνική κουζίνα έχει κάμποσα να δείξει –εκτός από τον κλασικό τηγανητό μπακαλιάρος με σκορδαλιά, έχουμε την μπακαλιαρόπιτα στα Επτάνησα, τον μπακαλιάρο με σταφίδες στην Πελοπόννησο, τον μπακαλιάρο μπραντάδα στις Κυκλάδες και τον σπανιότερο μπακαλιάρο με ρεβίθια στην Κρήτη. Το πιο σημαντικό στοιχείο για ένα ωραίο πιάτο με μπακαλιάρο, είναι η πολύ καλή ποιότητά του. Ο καλύτερος παστός μπακαλιάρος, θεωρείται πως είναι της Ισλανδίας με δεύτερο της Νορβηγίας που τον βρίσκουμε και ευκολότερα. Θα προτιμήσουμε ένα χοντρό κομμάτι με λευκό κρέας και θα κοιτάξουμε να έχει το αλάτι μια ελαφριά λάμψη (αλλιώς έχει τραβήξει υγρά, έχει χάσει την προστασία του και δεν θα είναι ζουμερός). Ένα τέτοιο κομμάτι, θα το ξαλμυρίσουμε για 18 ώρες αλλάζοντας κάθε 4 ώρες νερό. Θα ξαλμυριστεί καλύτερα αν το βάλουμε μέσα στο νερό ακουμπισμένο σε ένα στραγγιστήρι με πόδια ώστε το αλάτι να κάθεται στον πάτο. Στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, υπάρχει και έτοιμος ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος φιλέτο. Χρειάζεται να προσέξουμε δύο σημεία αν τον προτιμήσουμε: θα βγάλουμε την πέτσα όταν είναι ακόμα παγωμένος –αλλιώς θα φύγει και μεγάλο κομμάτι σάρκας μαζί με την πέτσα- και θα τον μαγειρέψουμε πολύ λιγότερο χρόνο από τον άλλο, 7-8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το φαγητό, είναι αρκετά.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.