
Και, όσο "τσιμπημένο" είναι συνήθως το κινέζικο delivery, τόσο φθηνά στοιχίζει φτιαγμένο στο σπίτι. Για προετοιμασία υπολογίζουμε 20' ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο πρέπει να μείνουν τα υλικά στη μαρινάδα. Για το ψήσιμο αρκούν συνήθως 10'-12'. Ενα βαρύ, αντικολλητικό γουόκ θα βοηθήσει πολύ, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι κι ένα αντίστοιχο τηγάνι δεν κάνει τη δουλειά του. Το λευκό ρύζι ή τα νουντλς, που θα συνοδεύσουν το κύριο πιάτο, βράζουν για λίγα λεπτά, την ώρα που ανακατεύουμε τα υλικά μας στο γουόκ.
Βασικά υλικά, που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας, είναι η απλή σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, τζίντζερ σε σκόνη και ένα κομμάτι φρέσκο (διατηρείται πολλές μέρες στο ψυγείο), σογιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο για το τηγάνισμα (το ελαιόλαδο δεν δένει γευστικά με τα κινέζικα υλικά), κορν φλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας, κινέζικα νουντλς και ρύζι (κατάλληλο το ρύζι γιασεμιού) για συνοδευτικό. Διάφορες κινέζικες σάλτσες, όπως η oyster sauce και η hoisin sauce, θα δώσουν πιο αυθεντική γεύση στα πιάτα, αλλά...κάνουμε και χωρίς αυτές. Καλό είναι να έχουμε κι ένα μπουκάλι κρασί απο ρύζι, ενώ και το ξηρό sherry χρησιμοποιείται πολύ στις μαρινάδες. Αν, βέβαια, έχετε πάρει το θέμα ...ζεστά, επιβάλλεται μια επίσκεψη σε ειδικό κατάστημα κινέζικων τροφίμων. Στην κινέζικη κουζίνα τα υλικά μαγειρεύονται ελάχιστα λεπτά. Αυτό σημαίνει, οτι το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να ψήνεται εύκολα. Απο μοσχάρι, διαλέγουμε φιλέτο ή το ψαχνό της μπριζόλας (θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσα πιάτα δίνουν δύο μπριζόλες!) και απο το χοιρινό, αντίστοιχα, ψαρονέφρι ή ψαχνό απο μπριζολάκια. Τέλος, απαραίτητα είναι τα λαχανικά, που μπαίνουν στα περισσότερα πιάτα, πλουτίζοντας το φαγητό. Κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, καρότο και μανιτάρια είναι τα βασικά. Στο ντουλάπι μπορούμε να έχουμε, ακόμα, κονσέρβες με μπαμπού, μίνι καλαμποκάκια και φύτρες σόγιας, καθώς και τα αποξηραμένα κινέζικα μανιτάρια, με τη βαθειά γεύση, για πιο αυθεντικό αποτέλεσμα.
Οι συνταγές που σας προτείνουμε είναι απλές και εύκολες, για μια πρώτη επαφή με την κινέζικη κουζίνα.