Follow us

Το τοματάκι Σαντορίνης έγινε Π.Ο.Π.

Τη σφραγίδα της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης απέκτησε τον περασμένο μήνα το τοματάκι Σαντορίνης με την ανεπανάληπτη γεύση.

Το τοματάκι Σαντορίνης έγινε Π.Ο.Π.

Αν δεν το έχετε δοκιμάσει νωπό στη Σαντορίνη, δεν θα το δοκιμάσετε πουθενά αλλού, καθώς είναι τόσο ευαίσθητο που δεν ταξιδεύει στη νωπή μορφή του εκτός του νησιού. Ο καρπός της ποικιλίας lycopersicon esculentum Mill. έχει προσαρμοστεί στα άνυδρα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαντορίνης όπου καλλιεργείται με παραδοσιακό τρόπο και εμφανίζει μοναδικά χαρακτηριστικά, στα οποία οφείλεται η ασύγκριτη γεύση του. Το μικρόκαρπο ντοματάκι με τα αυλάκια στην πεπλατυσμένη επιφάνειά του διαθέτει μεγαλύτερο "στερεό υπόλοιπο", περισσότερο ασκορβικό οξύ, ολικές δαλυτές φαινόλες και λυκοπένιο από την κοινή ντομάτα και αυξημένο επίπεδο σακχάρων, που του προσδίδουν μεγαλύτερη διατροφική αξία και τη χαρακτηριστική "συμπυκνωμένη" του γεύση, γλυκιά με έντονη οξύτητα. Το τοματάκι αυτής της ποικιλίας καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Σαντορίνη στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ γύρω στα 1930 τα κονσερβοποιεία τομάτας αποτελούσαν κύρια πηγή εισοδήματος στο νησί. Η κατοχύρωση της ονομασίας του ήρθε μετά από πολύχρονες ενέργειες της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και συμπλήρωσε την τριάδα προϊόντων Π.Ο.Π. της μικρής Σαντορίνης, μαζί με τη φάβα Σαντορίνης και τον οίνο Ασύρτικο Π.Ο.Π. Σαντορίνης. Άλλη μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι στο οικονομικό μέλλον της χώρας μας σημαία θα αποτελέσουν τα μοναδικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και περιορισμένης παραγωγής.

Ν.Γ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.