Follow us

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν…

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Κόκκινο για το πάθος που βιώθηκε, κόκκινο για τη χαρά της Ανάστασης, κόκκινο επειδή είναι άνοιξη και όλα ζουν μια εκρηκτική, νέα αρχή. Αγαπημένο έθιμο του Πάσχα, το βάψιμο των αβγών, έχει τα μυστικά του. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για να τσουγκρίσετε φέτος τα πιο όμορφα αβγά...

12 must συμβουλές για τα καλύτερα αβγά της Λαμπρής

1. Διαλέγουμε αβγά ημέρας (τα πιο φρέσκα που θα βρούμε), μεσαίου μεγέθους, διότι τα μεγαλύτερα σπάνε ευκολότερα.

2. Προτιμάμε τα καφέ αβγά, αν πρόκειται να τα κάνουμε μονόχρωμα και με έντονα χρώματα, και τα λευκά αν θέλουμε πιο απαλά χρώματα με σχέδια.

3. Πριν τα βράσουμε, τα αφήνουμε έξω από το ψυγείο μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πλένουμε καλά με ζεστό νερό και ξίδι, για να απομακρύνουμε από το τσόφλι τις ουσίες που θα εμποδίσουν τον ομοιόμορφο χρωματισμό.

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

4. Τα βάζουμε σε μία στρώση, τα καλύπτουμε με κρύο νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε περίπου 12 λεπτά.

5. Τα βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα ένα-ένα με ένα κουτάλι της σούπας, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.

6. Δεν βάφουμε ραγισμένα αβγά.

7. Φοράμε πλαστικά γάντια και καλύπτουμε το χώρο που θα δουλέψουμε, αφού οι βαφές αφήνουν μόνιμους λεκέδες. Φτιάχνουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, και φροντίζουμε η βαφή να τα καλύψει τελείως.

8. Η βαφή με ζεστό νερό δίνει εντονότερες αποχρώσεις, ενώ η βαφή με κρύο νερό, αν και είναι πιο γρήγορος τρόπος, δίνει χρώματα πιο ανοιχτά και χωρίς ομοιομορφία.

9. Τα βγάζουμε ένα-ένα και τα τοποθετούμε σε λαδόκολα φούρνου, που δεν κολλάει. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους.

10. Μόλις κρυώσουν, τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι ή με το ειδικό γυαλιστικό που περιέχεται συνήθως στη συσκευασία της βαφής, χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας.

11. Τα διακοσμούμε με αυτοκόλλητα, αν μας αρέσει. Αν θέλουμε να τα ζωγραφίσουμε, καλό είναι να προσέξουμε τα χρώματα να είναι κατάλληλα για τρόφιμα.

12. Αν πρόκειται να βάψετε βιολογικά αβγά, πρέπει να φροντίσετε να προμηθευτείτε οικολογική βαφή, διότι αν τα βάψετε με συμβατική βαφή, χάνουν ουσιαστικά την ιδιότητά τους.

Εναλλακτικές βαφές

Παλιά χρησιμοποιούσαν φλούδες, λουλούδια και λαχανικά με έντονες χρωστικές για μια ξεχωριστή διακόσμηση των πασχαλιάτικων αβγών. Αν θέλετε κι έχετε χρόνο, μπορείτε να δοκιμάσετε την εμπειρία της… επιστροφής στην αθωότητα:
Για κόκκινα αβγά, βράζουμε παντζάρια, για πράσινα φλούδες χλωρού καρυδιού ή πολλά χλωρά φύλλα (ακόμα και μαϊντανό). Καφέ χρώμα θα δώσουν τα φλούδια από τα σκουρόχρωμα κρεμμύδια, ενώ μοβ οι βιολέτες ή το κόκκινο λάχανο. Έντονο κίτρινο παίρνουμε από τα φύλλα αμυγδαλιάς, ενώ έναν πιο σκούρο τόνο δίνει η πάπρικα.

Επίσης...

Δοκίμασε αυτές τις 3 συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

Περισσότερα από

Φαγητό

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.