
Το εργαστήριο της Δήμητρας Κουγιανού άνοιξε πριν δυόμισι χρόνια στα Βριλήσσια και οι πίτες της γρήγορα έγιναν το νόστιμο μυστικό της περιοχής, γιατί, όπως διαπίστωσα και δοκιμάζοντας, το άξιζαν. Η αλήθεια είναι, ότι κυκλοφορούν πολλές χειροποίητες πίτες, λίγες όμως θυμίζουν, στο φύλλο ειδικά, τις σπιτικές. Εδώ, είναι η περίπτωση.
Μεγαλώνοντας πλάι στη γιαγιά Ευριδίκη, με καταγωγή από την Κοζάνη, η Δήμητρα Κουγιανού έμαθε τα μυστικά του φύλλου, με το οποίο φτιάχνει ακόμα τις πίτες της. Οι συνταγές είναι πολλές, κάποιες ίδιες με παλιά, οι περισσότερες “πειραγμένες” ελαφρά, ώστε να αποκτήσουν περισσότερο γευστικό ενδιαφέρον. Στη διαμόρφωσή τους συμμετέχει ο γιός της Δήμητρας -με σπουδές μάγειρα- Βάιος. Τα υλικά τους είναι πολύ καλής ποιότητας και μόνο ελληνικά. Για παράδειγμα, όλα τα τυριά τους τα προμηθεύονται από τυροκομείο της Βυτίνας.

Οι πίτες ετοιμάζονται καθημερινά στο ανοιχτό εργαστήριο, μάλιστα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη διαδικασία και το ζύμωμα του φύλλου με το χέρι. Αν θελήσεις κάποιο συγκεκριμένο είδος, καλύτερα να το παραγγείλεις, καθώς όλες οι πίτες τελειώνουν γρήγορα, πριν ακόμα καταψυχθούν.
Η σπανακοτυρόπιτα που δοκίμασα είχε νόστιμο, τραγανό αλλά όχι σκληρό φύλλο και μια γέμιση με ωραία αναλογία χορταρικού-τυριού και σπιτική γεύση.

Στη λίστα με τις πίτες θα βρείτε τουλάχιστον 12 είδη, από τα πιο κοινά (κολοκυθόπιτα, σπανακόπιτα, κιμαδόπιτα, χορτόπιτα κλπ) μέχρι πιο ιδιαίτερα (μελιτζανόπιτα, μανιταρόπιτα, τυρόπιτα 4 τυριά) αλλά και γλυκές εκδοχές: μπουγάτσα, γαλατόπιτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα.
Info:
Κύπρου 25, Βριλήσσια, τηλ. 210 8030088.