
Ξεφυλλίσαμε ηλεκτρονικά το βιβλίο της δημοσιογράφου Σίσσυς Νίκα, που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και εντυπωσιαστήκαμε από τον πλούτο της πληροφόρησης και των φωτογραφιών. Δεν πρόκειται απλώς για ένα βιβλίο με τοπικές συνταγές, είναι μια ολοκληρωμένη καταγραφή της γαστρονομικής ταυτότητας της Περιφέρειας, προϊόν εκτεταμένης έρευνας της συγγραφέως.
Το βιβλίο «Στερεά Ελλάδα Πάρε μια Γεύση» χωρίζεται σε 5 ενότητες: Φθιώτιδα, Εύβοια και Σκύρος, Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία. Σε κάθε ενότητα παρουσιάζεται αρχικά η φιλοσοφία της κουζίνας και έπειτα οι βασικοί τομείς αγροτικής ανάπτυξης, όπως η τυροκομία και η διαδικασία τυροκόμησης των Π.Ο.Π. τυριών, η μελισσοκομία, η αλιεία, η αμπελοκαλλιέργεια γηγενών ποικιλιών καθώς και τα δημοφιλή τοπικά προϊόντα, όπως το κατίκι Δομοκού, τα αποξηραμένα σύκα Κύμης, οι ελιές Αταλάντης. Στις σελίδες του, συναντάμε και αρχαιολογικά πολιτιστικά μνημεία του γαστρονομικού μας πολιτισμού, όπως ο Ελαιώνας της Άμφισσας, σπάνιες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, αλλά και μια περιήγηση στον μικρόκοσμο των άγριων μανιταριών.

Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχει μια σειρά από αυθεντικές συνταγές χαρακτηριστικών, τοπικών εδεσμάτων, αλμυρών ή γλυκών. Συνολικά, η έκδοση περιλαμβάνει 96 παραδοσιακές συνταγές.
Το βιβλίο έχει εκδοθεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και διατίθεται δωρεάν από την Περιφέρεια.
Διαδικτυακά, έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα www.agrifoodcentralgreece.gr, όπου μπορείτε να το ξεφυλλίσετε και να το διαβάσετε ηλεκτρονικά.