Follow us

Tagliatelle: το γαστρονομικό καμάρι της Emilia-Romagna

Δεν υπάρχει κανένας, που να μην έχει επιθυμήσει (και να μην έχει απολαύσει) ένα λαχταριστό πιάτο Tagliatelle, αυτές τις μακρόστενες κορδελίτσες, που κρατούν τέλεια τις πιο ωραίες και πιο νόστιμες σάλτσες.

Tagliatelle: το γαστρονομικό καμάρι της Emilia-Romagna

Οι Tagliatelle είναι γαστρονομικό παιδί της περιοχής Emilia-Romagna της Ιταλίας και το όνομά τους προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το ρήμα tagliare, που θα πει "κόβω". Έχει βάση αυτή η εξήγηση, αφού για να παρασκευασθούν η ζύμη ανοίγεται πρώτα σε ένα πολύ λεπτό φύλλο που μετά κόβεται σε λεπτές λωρίδες πλάτους 6 -8 χιλ. Οι Tagliatelle Barilla, παρασκευάζονται αποκλειστικά από σκληρό σιτάρι υψηλής ποιότητας, νερό και αβγά, υλικά που έχουν σαν αποτέλεσμα ένα πραγματικά τέλειο ζυμαρικό.

Εδώ να θυμίσουμε, πως για να αναδειχθεί το καλό ζυμαρικό, είναι απαραίτητο να το μαγειρέψουμε σωστά. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Barilla, χρησιμοποιούμε πάντα μεγάλο σκεύος και πολύ νερό - ιδανικά 1 λίτρο νερό για κάθε 100γρ. ζυμαρικών-, και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε αλάτι (7γρ. για κάθε 1 λίτρο νερού). Αφού το αλάτι λιώσει και το νερό κοχλάσει, προσθέτουμε τα ζυμαρικά ανακατεύοντας συχνά τα πρώτα δύο λεπτά και περιστασιακά στη συνέχεια μέχρι το τέλος του μαγειρέματος. Για τις Tagliatelle Barilla ο χρόνος βρασμού είναι 6 λεπτά.

Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα που παρουσιάζουν οι Tagliatelle Barilla είναι η ευελιξία τους όταν έρχεται η στιγμή να διαλέξουμε ποια σάλτσα τους ταιριάζει. Αν και η τραχιά και πορώδης επιφάνεια, που έχουν συνδυάζεται ιδανικά με στιβαρές σάλτσες τύπου ραγού -άλλωστε είναι διάσημη η συνταγή Tagliatelle alla Bolognese, μια σάλτσα με χοντροκομμένο μοσχαρίσιο κρέας και ντομάτα που μπορείτε να τη βρείτε στη σειρά με έτοιμες σάλτσες της Barilla, ταιριάζουν εξαιρετικά και αναδεικνύουν θαυμάσια και τις πιο ελαφριές σάλτσες με λαχανικά και ψάρια. Για αυτή την περίοδο, που αναζητάμε κάτι με λεπτή γεύση, αρωματικό και που να μην μας κρατήσει για πολλή ώρα στην κουζίνα, η παρακάτω συνταγή, είναι ειδικά φτιαγμένη για εμάς.

Tagliatelle με καπνιστό σολομό, κίτρινη πιπεριά και μαντζουράνα
Υλικά
(Για 2 άτομα)
140 γρ. Tagliatelle Barilla
150 γρ. καπνιστός σολομός
1 κίτρινη πιπεριά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
50 ml κρέμα γάλακτος
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Λίγη φύλλα φρέσκια μαντζουράνα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι. Πλένουμε την πιπεριά, την καθαρίζουμε από τις μεμβράνες και τους σπόρους και την κόβουμε σε κύβους. Κόβουμε τον καπνιστό σολομό σε τετράγωνα. Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε την κίτρινη πιπεριά, μια πρέζα αλάτι και τον σολομό. Μαγειρεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακατεύοντας προσεκτικά με ξύλινη σπάτουλα και προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε μερικά φύλλα μαντζουράνας και το ξύσμα λεμονιού. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη. Βράζουμε τις Tagliatelle, τις σουρώνουμε όταν είναι al dente και κρατάμε λίγες κουταλιές της σούπας από το νερό βρασίματος. Επιστρέφουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα σολoμού, ρίχνουμε και το νερό βρασίματος, που έχουμε κρατήσει, ανακατεύουμε για να καλυφθούν με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…