Γίνεται με τη μία στο τηγάνι, στη σχάρα ή στο γκριλ κι έχει το προσόν να βγαίνει πάντα ζουμερό και νόστιμο! Δεν είναι τυχαία το αγαπημένο κρέας μικρών και μεγάλων. Το αρκετό λίπος που διαθέτει το χοιρινό κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση - κι εδώ βέβαια, έχουμε το πολύ ή το λίγο λιπαρό, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Η κλασική χοιρινή μπριζόλα είναι η «κόντρα», με ομοιόχρωμο κρέας και σχεδόν καθόλου λίπος: είναι πιο σκληρή από τις άλλες κοπές και στεγνώνει εύκολα στο ψήσιμο, αλλά έχει τους οπαδούς της.
Καλύτερη περίπτωση αποτελεί η σπαλομπριζόλα, μια νόστιμη, ζουμερή μπριζόλα με κόκκαλο, με μέτριο ενδομυικό λίπος, που προέρχεται από τα 4-5 πρώτα πλευρά του ζώου και είναι ιδανική για σχάρα αλλά και για ένα καλό μαντεμένιο τηγάνι. Είναι η ιδανική επιλογή για ένα καθημερινό γεύμα, και φυσικά η Kaiser θα κάνει ένα φανταστικό «δίδυμο» μαζί της!
Και πάμε τώρα στα μπριζολάκια, που δικαιούνται να μπουν στην κατηγορία της «λιχουδιάς», ό,τι πρέπει για την απόλαυση μιας Kaiser, της pilsner που ταιριάζει όσο καμμία άλλη με το κρέας. Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για τις μπριζόλες λαιμού, τις αγαπημένες των φανατικών του κρέατος: είναι κομμάτια με αρκετό λίπος, μαλακά, ζουμερά και πολύ νόστιμα. Θα τις ζητήσουμε με πάχος 1,5-2 εκ. και θα τις ψήσουμε στο γκριλ ή σε ένα λαδωμένο βαρύ τηγάνι και, βέβαια, στα κάρβουνα. Το κρέας αυτό μπορεί, επίσης, να κοπεί σε κύβους και είναι ιδανικό για μια γρήγορη τηγανιά, σβησμένη με λευκό κρασί ή με λεμόνι, σκέτη ή με πράσα και άλλα μυρωδικά. Ακόμα, γίνεται έξοχο σουβλάκι, απλά θα πρέπει να φροντίσουμε οι κύβοι να είναι περίπου 2Χ2, για να ψηθεί όμορφα.
Στην ίδια κατηγορία βάζουμε και την πανσέτα, δηλαδή τα κομμάτια από την κοιλιά του χοιρινού, που έχει πολύ λίπος και είναι το σωστό κρέας για κοντοσούβλι, κομμένη κατάλληλα. Η πανσέτα θέλει ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, περισσότερη ώρα και συχνό γύρισμα. Στην πανσέτα ταιριάζουν πολύ διάφορες BBQ σάλτσες με βάση το μέλι και τη μουστάρδα.
Για ένα σωστό αποτέλεσμα, ακολουθούμε τα απαραίτητα tips για τις χοιρινές μπριζόλες: η νοστιμιά του κρέατος βασίζεται στην ποιότητά του, όπου η εκτροφή παίζει σπουδαίο ρόλο. Επίσης, το κρέας πρέπει να έχει έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πριν μπει στη φωτιά. Τέλος, οι μπριζόλες μπορούν να έχουν μαριναριστεί προηγουμένως, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.
Για extra τρυφεράδα, μπορείτε να περάστε τις μπριζόλες από μια άλμη (brine), όπως μας δείχνει στο παραπάνω βίντεο ο executive chef Γιάννης Λιόκας. Για περισσότερα tips σε σχέση με τη διαχείριση του κρέατος δείτε τα επεισόδια της σειράς «The art of Meating» στο κανάλι της Kaiser στο YouTube.