Ο καιρός ανοίγει και μας καλεί για φάσεις BBQ, που ταιριάζουν όσο τίποτα με πολλές παγωμένες Kaiser! Κι όταν μιλάμε για bbq, μιλάμε πρώτα απ’ όλα για αρνίσια παϊδάκια, αυτά που τρώμε με το χέρι και γλύφουμε και το κόκκαλο. Υπάρχει καλύτερη αφορμή για μία Kaiser;
Δυο είναι τα βασικά μυστικά της επιτυχίας: το σωστό κρέας και το κατάλληλο ψήσιμο.
Το κρέας: το μικρό αρνί δίνει τα πιο νόστιμα και τρυφερά παϊδάκια. Δίνουμε βάση στην προέλευση του ζώου, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη νοστιμιά του. Όταν μιλάμε για γνήσια παϊδάκια, εννοούμε τα πλευρά του ζώου, κομμένα ομοιόμορφα, σε πάχος 1 έως 1,5 εκ.. Με το ίδιο όνομα συνήθως αποκαλούνται και κομμάτια από το μπούτι ή τη σπάλα του αρνιού, που υπολείπονται όμως σε νοστιμιά και τρυφεράδα, καθώς δεν έχουν αρκετό λίπος. Έχουν, όμως, περισσότερο ψαχνό και αρέσουν σε πολλούς. Και στις δυο περιπτώσεις, έχουμε ένα κρέας που ταιριάζει τέλεια με την πικράδα μιας ιδιαίτερης pilsner σαν την Kaiser…
Το ψήσιμο: για τα γνήσια παϊδάκια, ξεχνάμε την μαρινάδα και το αλατοπίπερο πριν το ψήσιμο. Η γεύση του θα παραμείνει ατόφια, αν το ακουμπήσουμε απλά σε καθαρή, ελαφρά λαδωμένη σχάρα. Η φωτιά πρέπει να έχει χωνέψει καλά (για να μην ανάβει το λίπος που στάζει) και να μην είναι πολύ δυνατή. Τοποθετούμε τη σχάρα περίπου 10 εκ. από τα κάρβουνα και ψήνουμε τα παϊδάκια συνολικά γύρω στα 20’-25’, ανάλογα με το πάχος τους, γυρίζοντάς τα συχνά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν τα θέλουμε ελαφρά «ροζ» και πιο ζουμερά στο κέντρο, μειώνουμε τον χρόνο. Τα αλατίζουμε στο τέλος - ιδανικά προτιμάμε ανθό αλατιού - και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι. Το λεμόνι δεν είναι απαραίτητο, καθώς διαφοροποιεί τη γεύση.
Αν πάλι δεν υπάρχει ψησταριά ή… ψήστης, τα παϊδάκια μας θα γίνουν πολύ νόστιμα και στον φούρνο: προτιμάμε ολόκληρη τη στηθοπλευρά χωρισμένη σε 1-2 σημεία και τοποθετούμε σε γάστρα, επάνω σε ένα στρώμα πατάτες, με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, θυμάρι και ανάμεσα ένα κεφάλι σκόρδο ακαθάριστο, κομμένο οριζόντια. Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε για 2-3 ώρες, ελέγχοντας τα υγρά. Γίνονται λουκούμι!
Σε κάθε περίπτωση, η παγωμένη Kaiser είναι ο πιο σωστός τρόπος για να απολαύσουμε τα παϊδάκια: η μεστή της γεύση και τα ντελικάτα της αρώματα δένουν έξοχα με το τρυφερό και νόστιμο αρνίσιο κρέας!
Για σας που λατρεύετε το κρέας, ο executive chef Γιάννης Λιόκας μοιράζεται μαζί μας μυστικά και tips στα επεισόδια της σειράς «The art of Meating» στο κανάλι της Kaiser στο YouTube.