Από την Άννα Νάτση
Πιο αναγκαία από ποτέ φαντάζει η μείωση του food waste, δηλώνει νέα έκθεση της WWF αφού 88 εκατομμύρια τόνοι είναι η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν κάθε χρόνιο στους κάδους απορριμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου, δε, ότι η παραγωγή τροφίμων και η κατανάλωση πόρων και ενέργειας που αυτή συνεπάγεται, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την κλιματική αλλαγή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία εξίσου, η WWF και συνεπώς η WWF Ελλάς θέτουν ως στόχο τη μείωση απώλειας τροφίμων στην Ε.Ε. κατά το ήμισυ, έως το 2030.
Πέρα από τις προσπάθειες για τη μείωση του food waste, πάντως, η WWF και ο βρετανικός οργανισμός WRAP συνιστούν και άλλα μέτρα, με υποχρεωτική μέτρηση της σπατάλης στα κράτη της Ε.Ε., αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων και αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο σε συγκεκριμένους κλάδους. Σε τοπικό επίπεδο, όμως, η μεγάλη αδράνεια της Ελλάδας δείχνει ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα της WWF για το 2030, είναι ανέφικτο.
Γι’ αυτό το λόγο, η WWF Ελλάς πρότεινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την άμεση λήψη, μέτρων, ξεκινώντας από τον ορισμό συγκεκριμένου στόχου, δηλαδή μείωση κατά 50% στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού έως το 2030. Επιπλέον, μέτρηση και αποτύπωση του μεγέθους της σπατάλης μέχρι το τέλος το 2020, θέσπιση υποχρεωτικής καταγραφής του food waste και παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της δωρεάς τροφίμων. Τέλος, ζητάει άμεση εκπόνηση σχεδίου δράσης για την πρόληψη των απωλειών τροφίμων, με μέτρα ανά κλάδο.
«Ο χρόνος πιέζει και η Ελλάδα οφείλει να δεσμευτεί εδώ και τώρα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, μέσα από ένα ξεκάθαρο πλάνο δράσης σε όλους τους τομείς της αλυσίδας εφοδιασμού», δηλώνει χαρακτηριστικά η Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Βιώσιμης διατροφής του WWF Ελλάς.