Οι ατελείωτες ώρες που περνάμε στο σπίτι αυτό τον καιρό, αλλάζοντας την «κανονική» καθημερινότητά μας, επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη διατροφή μας. Αν, μάλιστα, τις ώρες αυτές τις καταναλώνουμε κυρίως για δουλειά από το σπίτι, το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο: Το άτακτο τσιμπολόγημα γίνεται ασυναίσθητα και καταλήγει συνήθεια, με αποτέλεσμα τα παραπανίσια κιλά, που πολλοί φορτωθήκαμε στο προηγούμενο lockdown και ακόμα να ξεφορτωθούμε, να κινδυνεύουν να γίνουν ακόμη περισσότερα σ’ αυτό το δεύτερο.
Θέλεις το στρες και η κακή διάθεση που σέρνει η όλη κατάσταση που βιώνουμε, θέλεις η ανία, θέλεις η εύκολη πρόσβαση στο… ψυγείο, το πράγμα εύκολα ξεφεύγει. Αν, μάλιστα εργαζόμαστε επί ώρες μπροστά στην οθόνη, ψάχνουμε τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο να ικανοποιήσουμε στο στομάχι - και την ψυχή μας. Γιατί το φαγητό τα κάνει και τα δύο, κι αυτό η μεγάλη του αρετή, μπορεί να γίνει και ο μεγαλύτερός του κίνδυνος.
Μετά την πρόβα τζενεράλε της Άνοιξης, η λύση είναι αυτή τη φορά να οργανωθούμε. Η απάντηση βρίσκεται στα τρόφιμα που πρέπει να επιλέγουμε, στην μικρή προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε και σε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα που θα πρέπει τηρούμε. Ένα καλό πρωινό θα μας κρατήσει περισσότερες ώρες χωρίς τσιμπολόγημα, ενώ το σνακ που θα έχουμε ετοιμάσει από πριν, θα είναι νόστιμο αλλά και «σωστό». Και τέλος, το ήδη έτοιμο κυρίως γεύμα μας δεν θα χρειαστεί χρόνο, κι έτσι, από τη μια θα αποφύγουμε την γρήγορη λύση της θερμιδοφόρας μακαρονάδας ή του delivery, κι από την άλλη, μαζί με το φαγητό μας, θα ευχαριστηθούμε και την απόλαυση ενός καλού, σπιτικού φαγητού απ’ τα χεράκια μας. Το μόνο που απαιτείται είναι οργάνωση, αυτοσυγκράτηση και έξυπνες επιλογές!
Τα τρόφιμα-φίλοι και οι ιδέες
Όλοι γνωρίζουμε πως οι υδατάνθρακες, η ζάχαρη και τα λίπη είναι ευχάριστα αλλά «προς αποφυγήν». Μειώνουμε όσο γίνεται τα ζυμαρικά, αφήνουμε το αγαπημένο μας ριζότο για ένα ξέσκασμα στο week end, το ίδιο και το ψωμί και τα γλυκίσματα, δεν καταναλώνουμε ποσότητες τυριών. Στη θέση τους βάζουμε φρούτα, λαχανικά ωμά, στον ατμό ή ψημένα, άπαχα κρέατα, κοτόπουλο, ψάρι, τα μαγικά μανιτάρια, ξηρούς καρπούς (με μέτρο), αρτοποιήματα ολικής άλεσης. Προς θεού, δεν καταπιεζόμαστε, ακολουθούμε τα γούστα μας: σίγουρα υπάρχουν τρόφιμα που μας αρέσουν και δεν κάνουν «ζημιά» - το μυστικό είναι να τα έχουμε έτοιμα και μπροστά μας όταν ανοίξει το ψυγείο, ενώ συγχρόνως να μην υπάρχουν «κακοί πειρασμοί» στο ράφι…
Στο πρωινό, το αβγό είναι μια πολύ καλή περίπτωση: βραστό, ποσέ η ακόμα και ομελέτα με ελάχιστο ελαιόλαδο, θα μας κρατήσει χορτάτους. Το αβγό παίζει επίσης πολύ στο ενδιάμεσο σνακ, έτοιμο βρασμένο από πριν, σκέτο ή μέσα σε μια πράσινη σαλάτα, ή μέσα σε λεπτή τορτίγια σαν wrap μαζί με σαλατικά. Ένα μήλο ή μια μπανάνα (ή και τα δυο) κομμένα σε μπολ, με μια κουταλιά μέλι και λίγη κανέλα είναι superfood πρωινό, ή σνακ για κάθε στιγμή.
Καθώς είμαστε στο σπίτι, οι σαλάτες είναι η εύκολη και σωστή λύση αντί για ένα σάντουιτς, που θα μας φορτώσει ψωμί. Ιδανικά, έχουμε μία έτοιμη στο ψυγείο για το σνακ ή το μεσημεριανό μας γεύμα κι απλά πριν την καταναλώσουμε προσθέτουμε το dressing της, που δεν έχουμε βάλει από πριν για να μην «μαραθεί». Ψητά λαχανικά, αβοκάντο, λαχανάκια Βρυξελλών, βρασμένο κοτόπουλο, άπαχο φρέσκο τυρί (κατίκι, cottage, γαλοτύρι), τόνος κονσέρβας μαζί με φρέσκα σαλατικά είναι νόστιμα και κατάλληλα υλικά για μια σύνθετη σαλάτα-γεύμα χωρίς τύψεις. Το μπρόκολο στον ατμό με λαδολέμονο είναι από τις πιο υγιεινές λύσεις, ιδανικό για να χορτάσεις και να επωφεληθείς από τις σπάνιες ιδιότητές του. Να προσθέσουμε τα καπνιστά ψάρια (σολωμός, πέστροφα, χέλι) για όσους λαχταρούν κάτι πιο ξεχωριστό. Last but not least, μια χορτόσουπα! Ένα μπολ σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει.
Ψιλοτσιμπολόγημα στο ενδιάμεσο; Μερικά ωμά αμύγδαλα, λίγη μαύρη σοκολάτα, ένα φρούτο, ένα γιαούρτι (σκέτο ή με φρέσκο φρούτο), ακόμα και μερικές ελιές με ένα μικρό κρίθινο παξιμάδι, θα κάνουν δουλειά.
Για το γεύμα μας, αν δεν έχουμε πολλές ώρες ελεύθερες λόγω της δουλειάς, καλό είναι να βρούμε λύσεις φαγητού που μας καλύπτει για δυο-τρεις ημέρες. Ένα κοτόπουλο ψητό μπορεί να συνδυαστεί με κάτι διαφορετικό κάθε φορά και, τέλος, να μπει σε σαλάτα. Μια χοιρινή σπάλα στον φούρνο τρώγεται ακόμα και κρύα, κομμένη σε φέτες με μουστάρδα. Ένα ρολό κιμά θα μας προσφέρει βασικό υλικό και την επόμενη μέρα, συνδυασμένο με ό,τι θέλουμε. Ένα ρολό κοτόπουλου θέλει λίγο περισσότερο χρόνο (μάλλον τον έχουμε), αλλά είναι πρακτική λύση. Το ψάρι είναι μια τροφή υγιεινή και νόστιμη, που δεν παχαίνει. Πρακτικά, το ψάρι στον ατμό ή η ψαρόσουπα που συνδυάζει και τα λαχανικά είναι φαγητά που γίνονται πολύ εύκολα από την προηγουμένη.
Στη λίστα που συγκεντρώσαμε παρακάτω, θα βρείτε συνταγές που συνδυάζουν νοστιμιά, υλικά που δεν βαραίνουν, όσο γίνεται λιγότερο παχυντικά, αλλά και μια πρωτοτυπία. Γιατί οι περιστάσεις αποζητούν την απόλαυση αλλά και την εξερεύνηση.
Σαλάτες-γεύματα
Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο
Σαλάτα με φακές και καπνιστό σολομό
Σαλάτα ζυμαρικών με φέτα και πιπεριές Φλωρίνης
Σαλάτα με κοτόπουλο, αβγά βραστά και σάλτσα γιαούρτι με μουστάρδα
Σολομός μαριναρισμένος, σε σαλάτα
Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι και αβοκάντο
Σαλάτα με καπνιστή πέστροφα και σάλτσα αντζούγιας
Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και σπανάκι
Snacks
Πίτες τορτίγιας με σαλάτα τόνου και γιαούρτι
Αραβική πίτα με ψητό κοτόπουλο και σαλατικά
Φουσκωτή ομελέτα με ανθότυρο
Τορτίγιες με σαλάτα caprese και κοτόπουλο
Πατατοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού
Πατατοσαλάτα με βραστά αβγά και τόνο
Αβγά Μπουλέρια Νάξου
Κυρίως γεύματα
Aπλό κοτόπουλο γάστρας
Ψητό κοτόπουλο, μαριναρισμένο σε γιαούρτι και μπαχαρικά
Σολομός με σάλτσα λεμονιού
Φρέσκος σολομός με πέστο ρόκας
Σολομός με αβοκάντο και σάλτσα γιαουρτιού
Λαυράκι στο φούρνο με salsa ντομάτας
Ρολό κιμά με αβγά
Ψαρόσουπα
Τσιπούρες με σελινόριζα
Μανιτάρια κρασάτα
Ρολό κοτόπουλο με πέστο
Κόκκινες φακές με κάρι