Follow us

Αιρετικά σορμπέ

Ξεχάστε ότι ξέρατε για παγωμένες κρέμες. Ανατρέπουμε την έννοια του σορμπέ κι επινοούμε ανατρεπτικές βερσιόν που κάνουν μέχρι και τα ντολμαδάκια παγωτό! Βγάλτε τις παρωπίδες, το καλοκαίρι είναι μακρύ και θέλει φαντασία.

Αιρετικά σορμπέ

Σας προειδοποιώ εξαρχής: αυτό δεν είναι ένα θέμα για συντηρητικούς ουρανίσκους. Θέλει ανοιχτόμυαλη πόζα, που δεν γονατίζει εύκολα στις προκαταλήψεις. Να μη στραβομουτσουνιάσεις, δηλαδή, όταν ακούσεις ότι το κουτάλι σου περιέχει γιαλαντζί ντολμά παγωτό! Να γουρλώσεις τα μάτια από την έκπληξη, μάλιστα, ... επιβάλλεται. Αν αρνηθείς όμως την ιδέα, θα χάσεις μια απίστευτη απόλαυση: να λιώνει στη γλώσσα σου μια γοητευτική κρέμα, «χρωματισμένη» σταράτα με τη φυτική γλύκα που ο γιαλαντζί ντολμάς σκορπάει στο στόμα! Ξέρω, ξέρω, νιώθετε έκπληξη και αμφιβολία· όμως ακόμη και οι θεσμικές γαστρονομικές αξίες έχουν δικαίωμα να εκφραστούν αλλιώς, αιφνιδιάζοντας ερεθιστικά το κέντρο απόλαυσης του μυαλού. Είναι ωραίο να δαγκώνεις μια πλάκα μαύρης σοκολάτας γεμάτης σεξαπίλ. Είναι ακόμα πιο αισθησιακό όμως να χαριεντίζεται η γλώσσα σου με τη σοκολατένια κρέμα που κυλάει ζεστή, καθώς δαγκώνεις μια κλειστή τάρτα. Και μη φοβάστε, δεν μιλάμε για «βαριά .. παγωτά. Ελαφρά, δροσιστικά σορμπέ προτείνουμε, που ούτε κρέμες ούτε αβγά έχουν. Λίγο σιροπάκι μόνο, για όμορφη, χιονάτη υφή.

Όλα σε αυτήν την ιδέα των απρόσμενων σορμπέ ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη. Guggenheim, Soho, 3 Μαΐου· οι 100 διαφορετικές βερσιόν του «Μυστικού Δείπνου» του Andy WarhoI μού έχουν πάρει το μυαλό. Αθλητικά παπούτσια, μοτοσικλέτες, λογότυπα της GeneraI EIectric και του σαπουνιού Dove πέφτουν πάνω στις φιγούρες του Ιησού και των Αποστόλων, σε μια ιερόσυλη προσπάθεια του διεισδυτικού αυτού Αμερικανού να αναιρέσει το στερεότυπο και να ανασύρει το πραγματικό νόημα της εικόνας. Βγαίνω από το Μουσείο φουντωμένος και με χτυπά η απρόσμενη καλοκαιρινή ζέστη. Καθώς βαδίζω διψασμένος και με τα μάτια γεμάτα WarhoI, βρίσκω μπροστά μου ένα μανάβικο. Οι κατακόκκινες ντομάτες του γυαλίζουν κάτω από τον ήλιο. Σορμπέ, να τι θα ήθελα! Ένα σορμπέ ντομάτας, ψιθυρίζω και αστράφτει στο νου μου το υπέροχο ξεδιψαστικό σορμπέ ντομάτας τού Χριστόφορου Πέσκια, που πρωτοδοκίμασα πέρυσι το καλοκαίρι στο «BaIthazar». Τρελές ιδέες γαργαλάνε το τσερβέλο μου: σορμπέ πεπόνι με τυρί φέτα δεν θα είναι υπέροχο; Μπα, άσε...

Αλλά πάλι, αν το ανθρώπινο γένος έμενε κολλημένο (ακόμη και) στα αριστουργήματα, πώς θα τολμούσε ο Πικάσο να κάνει κυβιστική επανάσταση, μπλέκοντας σε ένα πρόσωπο μαζί προφίλ και ανφάς; -ο Ντα Βίντσι είχε ήδη αγγίξει την τελειότητα, αποτυπώνοντας το κλασικό αινιγματικό χαμόγελο της Τζοκόντα. «Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου, που τολμάω να συγκρίνω τις ανοησίες μου με τα ιερά τέρατα της ζωγροφικήο», με φρενάρουν τα κλισέ αντανακλαστικά μου. Επιστρέφοντας όμως στην Αθήνα, εκμυστηρεύομαι την ιδέα μου στον Χριστόφορο, και αυτός ενθουσιάζεται. Γιαούρτι με άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια σορμπέ του λέω, παντζάρι με σοκολάτα σορμπέ μού απαντάει· φρέσκα φασολάκια με τρούφα επιμένω εγώ, καρπούζι με χαλούμι εκείνος (δεν πέτυχαν, δυστυχώς, τα δύο τελευταίο): λαδολέμονο ο Χριστόφορος, σέλερι με σαμπάνια εγώ (θα μετανιώσετε αν δεν τα φτιάξετε). Δίνουμε στην Λίλα (από τις μετρ του «BaIthazar .. ) να δοκιμάσει σορμπέ πεπόνι με φέτα και μας λέει αφοπλιστικά: «Είναι πολύ ωραίο μου θυμίζει τα καλοκαίρια στο χωριό». Μάλιστα: ένα παιχνίδι γεύσεων και υφών, όπου εισβάλλουν οι μνήμες και η νοσταλγία, αλλά εμείς τις αντιμετωπίζουμε με χαρούμενο αναρχικό πνεύμα. «Οι μάστορες μεταφέρουν την παράδοση μιας καταξιωμένης τεχνικής-, λέει ο Χριστόφορος Πέσκιας. «Η αδερφή μου έχει μάθει τη συνταγή των ντολμάδων γιαλαντζί, με τη γλύκα που δίνουν τα αμέτρητα κρεμμύδια, από τη Μικρασιάτισσα αδερφή τής πεθεράς της, και τους κάνει τέλειους. Ο δημιουργός συνδυάζει την τεχνική με την έμπνευση για να κάνει κάτι καινούργιο, ωραίο, διαφορετικό. Εγώ βαριέμαι να ασχολούμαι με στείρες επαναλήψεις. Αυτό το σορμπέ είναι εντελώς γιαλαντζί, δεν είναι ψεύτικο και γι αυτό μου αρέσει πολύ ...

Ε, λοιπόν, μετά από πολλούς πειραματισμούς, καταλήξαμε σε εννέα αιρετικές ιδέες, που μετατρέπουν αλμυρές αγαπημένες γεύσεις σε απίθανα δροσιστικά σορμπέ, διαλύοντας κάθε κόκκο ρουτίνας. Ακόμη και επιδόρπια δημιουργήθηκαν από μερικούς συνδυασμούς (π.χ., σέλερι-σαμπάνια, πεπόνι-φέτα). Συνοδευόμενα δε με πρωτότυπες γαρνιτούρες (βλ. «σέρβις» σε κάθε σορμπέ), οδηγούν σε δροσερή έξαψη τα τετατετ μας ή τα πολυμελή καλοκαιρινά πάρτι μας.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.