Το πρώτο γλυκό που μάθαμε να φτιάχνουμε παραμένει σταθερή αξία, συντροφεύοντας απλά ή πιο παιχνιδιάρικα από τον πρωινό έως τον απογευματινό μας καφέ ή το τσάι, ενώ χρησιμεύει και σαν εύκολο αντίδοτο σε ξαφνικές περιπτώσεις υπογλυκαιμίας... Γίνεται εύκολα, κοστίζει ελάχιστα και είναι μια ιδέα για ένα ευπρόσδεκτο, φιλικό δώρο. Από την εποχή του λευκού, μαύρου ή μαρμπρέ κλασικού κέικ έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι και μαζί έχουν έρθει πολλές ευφάνταστες συνταγές, κυρίως από τις αγγλοσαξονικές χώρες, που λατρεύουν το είδος, με τελευταία μανία τα cupcakes.
Τι να προσέξουμε για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις;
-Να είναι όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου, να κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, να χρησιμοποιούμε μπαχαρικά φρέσκα και καλής ποιότητας, ώστε να διατηρούν το άρωμά τους και κατά το ψήσιμο.
-Ως γνωστόν -και αυτό ισχύει για όλα τα γλυκά- να τηρούμε ευλαβικά τις αναλογίες, αν και μπορούμε να μειώσουμε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης.
-Δοκιμάζουμε πάντα αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού (που πρέπει να βγει καθαρή), γιατί η θερμοκρασία μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, έστω και λίγο.
-Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα του και, αν πρόκειται να το γκλασάρουμε, περιμένουμε να κρυώσει εντελώς.
Και τώρα ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε κάποια από τις ιδιαίτερες συνταγές για κέικ που θα βρείτε παρακάτω για να συντροφεύσουμε γλυκά τα φθινοπωρινά μας απογεύματα.