
Μου αρέσει το Εκμέκ της Ρένας. Η βάση από κανταΐφι είναι τραγανή και όσο πρέπει σιροπιασμένη. Η κρέμα πατισερί πλούσια, γεμάτη γεύση αλλά και ανάλαφρη ταυτόχρονα. Ενώ η σαντιγί από επάνω δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας. Αυτό που κάνει το εκμέκ της Ρένας τόσο ξεχωριστό είναι το πόσο ελαφρύ και δροσερό είναι. Ενώ είναι τέτοια και η προσοχή στην λεπτομέρεια που τα αμύγδαλα προστίθεται από πάνω την ώρα που το αγοράζετε. «Τα αμύγδαλα μαλακώνουν στο ψυγείο, λέει ο κύριος Βασίλης Αλεξίου, -ο ιδιοκτήτης- γι’ αυτό τα βάζω την τελευταία στιγμή για να είναι τραγανά.».

Ο Βασίλης Αλεξίου γιος της Ρένας Αλεξίου, καμία σχέση δεν είχε με την ζαχαροπλαστική. «Εγώ ήμουν κομπιουτεράς και το αντικείμενο μου ήταν η κινηματογραφική διανομή. Μετά από 15 χρόνια στην διανομή ταινιών ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό.» Έτσι από πέρσι το καλοκαίρι ξεκίνησε το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που φτιάχνει αποκλειστικά το εκμέκ της μητέρας του. Εκείνη ήρθε για ένα μεγάλο διάστημα και εκπαίδευσε το προσωπικό και τον σεφ patissier.
Αναρωτιέμαι πως του ήρθε η ιδέα. «Προέκυψε από ένα συνδυασμό σκέψεων. Από την μία πλευρά μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση ένα κατάστημα στην Βέροια που πουλούσε αποκλειστικά και μόνο ένα είδος. Το περίφημο ραβανί Βεροίας. Μετά ήταν και τα σχόλια που άκουγα για το εκμέκ της μητέρας μου. Ήρθε και έδεσε. Μια συνταγή και ένα concept. Απλά εμείς το κάνουμε σπιτικό. Όταν πήγα να ασχοληθώ με την ζαχαροπλαστική και είδα τις πρώτες ύλες που έχουν στα ζαχαροπλαστεία είπα ότι δεν θα ξαναγοράσω ποτέ γλυκά… Εμείς το κανταΐφι το παίρνουμε από ένα εργαστήριο στην Βέροια. Έχει την υφή που θέλουμε και δεν έχει καθόλου συντηρητικά, ενώ το γάλα και το βούτυρο έχουν την εγγύηση της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ (HACCP, ISO 22000), της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, με 60 χρόνια εμπειρίας στη συγκέντρωση κι επεξεργασία της τοπικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Στο εργαστήριο μας δεν υπάρχει καμία πρώτη ύλη από αυτές που βλέπεις συχνά στα ζαχαροπλαστεία. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα χειροποίητο γλυκό που φτιάχνεται σπιτικά. Η παραγωγή είναι περιορισμένη. Γιαυτό μπορεί κάποιες φορές να μας βρείτε και κλειστά! Φτιάχνουμε περιορισμένες ποσότητες και όταν το εκμέκ τελειώσει, κλείνουμε!»

Ο Βασίλης Αλεξίου από την Αγριά του Βόλου, μεγάλωσε με αυτό το εκμέκ. Η συγκεκριμένη συνταγή ήταν διαδεδομένη στην περιοχή. «Δεν είναι δύσκολο γλυκό αλλά μπελαλίδικο, θέλει 1-2 μέρες να φτιαχτεί. Η βάση, το σιρόπι, η επάνω κρέμα, η κρέμα στην μέση.» μου λέει ο ίδιος. «Στον Βόλο σε κάθε γιορτή όλοι περίμεναν το εκμέκ της μητέρας. Ποτέ δεν την άφηναν να κάνει άλλο γλυκό.»
Από σήμερα μάλιστα το κατάστημα «Το εκμέκ της Ρένας» ξεκινάει την παρασκευή ενός νέου γλυκού, ενός ελληνικού cheesecake. Πρόκειται για ένα συνδυασμό cheesecake με εκμέκ. Έτσι η βάση αντί για τριμμένο μπισκότο έχει κανταΐφι και η κρέμα φτιάχνεται με ανθότυρο και γιαούρτι. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το παιχνίδι που κάνουν στο στόμα ο συνδυασμός του γλυκού, του αλμυρού και του ξινού. Γλυκό από την βάση, αλμυρό από το τυρί και ξινό από την φράουλα ή το βύσσινο.

Δοκιμάζω το δεύτερο κομμάτι -με το Εκμέκ της Ρένας δύσκολα σταματάς στο πρώτο- και κοιτώ τριγύρω μου. Σε μια γωνιά παραταγμένα και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, κατευθείαν από το Πήλιο, παραγωγής της Ομάδας Γυναικών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανηλίου. Το κατάστημα έχει μια homey ατμόσφαιρα ενώ στην βιτρίνα βλέπεις τα εκμέκ σε μερίδες αλλά και ολόκληρα. Αρκετοί τα παίρνουν και τα σερβίρουν σαν σπιτικό επιδόρπιο μετά τα τραπέζια τους. Από σήμερα προβλέπω να γίνει και χαμός με την ελληνική εκδοχή του Chessecake! Και εις άλλα!
Λεωφ. Πεντέλης 98 Βριλήσσια, τηλ. 211 1830489