Follow us

Frozen Yogurt, το εναλλακτικό παγωτό

Στη χώρα μας αργήσαμε ν΄ανακαλύψουμε το "παγωμένο γιαούρτι" σαν είδος παγωτού, αλλά τώρα που το γνωρίσαμε ξαπλώνεται σαν επιδημία. Δικαίως.

Frozen Yogurt, το εναλλακτικό παγωτό

Δροσερό και καλοκαιρινό, πιό ανάλαφρο από το παγωτό, συνδυάζεται ιδανικά με φρέσκα φρούτα και γίνεται το "υγιεινό επιδόρπιο", που καταναλώνεις με λιγότερες ενοχές και πολλή ευχαρίστηση. Αλλωστε, η υπόξινη γεύση του γιαουρτιού είναι γνώριμη και αγαπημένη εδώ στην Ελλάδα.

Το frozen yogurt λανσάρισε πρώτος ένας ονόματι H.P.Hood στη Νέα Αγγλία των Η.Π.Α. το 1970. Γρήγορα έγινε εμπορικό προιόν, αλλά εξίσου γρήγορα "ξέφυγε" από την αυθεντική γεύση και άρχισε να μοιάζει όλο και περισσότερο με τα κοινά παγωτά, αποκτώντας γλύκα και ποικιλία γεύσεων. Οι αμερικανοί καταναλωτές προτιμούσαν τη γλυκειά από την υπόξινη, γνήσια γεύση του γιαουρτιού και αυτό το είδος επικράτησε.

"Παγωμένο γιαούρτι" φτιάχνουμε πανεύκολα στο σπίτι, ιδιαίτερα αν διαθέτουμε παγωτομηχανή. Μην περιμένετε, βέβαια, να έχει τη βελούδινη, μαλακιά υφή του έτοιμου, θα είναι πιό σκληρό. Οι επαγγελματικές μηχανές δουλεύουν σε πολύ περισσότερες στροφές κι αυτό βελτιώνει την υφή όλων των παγωτών.

Υπάρχουν, όμως, κάποια υλικά που βοηθούν την κατάσταση, κι αυτό ισχύει γιά όλα τα παγωτά και σορμπέ. Το αλκοόλ είναι ένα υλικό που δεν παγώνει, άρα διατηρεί το παγωτό μας πιό μαλακό. Το χρησιμοποιούμε με μέτρο -1 ή 2 κ.σ. είναι αρκετές- και θα πρέπει να το ταιριάξουμε με τις γεύσεις μας: η ουδέτερη βότκα ταιριάζει παντού. Στη σοκολάτα ταιριάζουν τα λικέρ καφέ ενώ το Kirsh ταιριάζει με τα φρούτα. Η ζάχαρη επίσης δεν παγώνει και η παρουσία της βελτιώνει την υφή των παγωμένων επιδορπίων. Μπορούμε να βάλουμε στη θέση της μέλι, αν ταιριάζει με τα αρώματα των υλικών. Τα πολλά λιπαρά επίσης βοηθούν, γιατί και το λίπος δεν κρυσταλλώνει! Αρα, το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά θα γίνει πιό βελούδινο από το αποβουτυρωμένο.

Προτιμάμε το στραγγιστό γιαούρτι γιά τον ίδιο λόγο: περιέχει λιγότερο νερό, που δημιουργεί κρυστάλλους παγώνοντας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλό γιαούρτι, που θα στραγγίξουμε μόνοι μας σε τουλπάνι.

Το παγωμένο γιαούρτι με άρωμα βανίλιας ή μαστίχας ταιριάζει πολύ με φρέσκα φρούτα και αυτή είναι η καλύτερη πρόταση, κατά τη γνώμη μας. Συνταγές, όμως, υπάρχουν πολλές...

Updated: 22/07/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 17/08/15

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.