Follow us

Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης: εμπειρία πέντε αισθήσεων!

Ακούς Κωνσταντινίδης και το μυαλό σου πηγαίνει κατ' ευθείαν στο μιλφέιγ, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία της πόλης. Και πώς να μην γίνεται ανάρπαστο αφού φτιάχνεται την ώρα που το ζητάς; Εδώ όμως αξίζει να έρθεις και για άλλους λόγους, όπως το βραβευμένο αγνό παγωτό τους, αλλά και τα σιροπιαστά ή τον χαλβά Φαρσάλων με παραδοσιακή συνταγή. Για να μη μιλήσουμε για το προφιτερόλ ή την απίθανη τούρτα μπισκότο… Κι όλα αυτά σε έναν υπέροχο χώρο, που ενεργοποιεί και τις πέντε αισθ

Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης: εμπειρία πέντε αισθήσεων!

Γλυκά της στιγμής

Η καινοτομία στα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης είναι ότι τα γλυκά φτιάχνονται επί τόπου, τη στιγμή της παραγγελίας και μάλιστα μπροστά στον πελάτη, ο οποίος παρακολουθεί τη διαδικασία παρασκευής αφού το ανοιχτό εργαστήριο βρίσκεται σε κοινό χώρο με το κατάστημα. Είναι κάτι που αποφάσισε η οικογένεια από το 1992, που άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα. «Δεν είχαμε να κρύψουμε κάτι, ούτε τα υλικά μας, που είναι οι καλύτερες ελληνικές πρώτες ύλες, ούτε τον τρόπο παρασκευής, που γίνεται με τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, γι’ αυτό αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα εργαστήρια προς το κοινό», μας είπε ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης, που ανήκει στην τέταρτη γενιά ζαχαροπλαστών της οικογένειας. Έτσι, λοιπόν, το ολόφρεσκο μιλφέιγ έγινε συνώνυμο με το όνομα Κωνσταντινίδης.

Ιστορία με "χίλια φύλλα"

Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης: εμπειρία πέντε αισθήσεων!

Σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας συμπληρώνουν τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη, αφού το πρώτο κατάστημα γλυκών δημιουργείται το 1920 από τον δάσκαλο Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, στη Νίγδη της Μικράς Ασίας. Με τη Μικρασιατική καταστροφή η οικογένεια οδηγείται στη Λάρισα, όπου οι γιοι του Γρηγόρης, Λάζαρος και Στέλιος ανοίγουν το πρώτο ελληνικό ζαχαροπλαστείο με προϊόντα με βάση το μέλι και άλλα αγνά υλικά. Το 1928 ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης μαθαίνει κοντά σε κορυφαίους Έλληνες και Γάλλους ζαχαροπλάστες την τέχνη του γλυκού των «χιλίων φύλλων» (mille feuilles), του γνωστού μας μιλφέιγ, ωστόσο το 1954 ο παππούς Λάζαρος με τη συμβολή της γιαγιάς Ιωάννας δημιουργούν τη δική τους μοναδική συνταγή που έχει διατηρηθεί απαράλλαχτη ως σήμερα. Το 1979 στη μαρκίζα μπαίνει το όνομα «Κωνσταντινίδης» και ξεκινά η επέκταση της εταιρείας. Το 1992 η Αθήνα αποκτά το δικό της κατάστημα και οι Αθηναίοι ερωτεύονται το μιλφέιγ. Σήμερα, τα ζαχαροπλαστεία είναι συνολικά είκοσι, οκτώ στην Αθήνα και δώδεκα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σύντομα θα ανοίξει και το εικοστό πρώτο στο κέντρο της Αθήνας, με νέο concept. Όλα τα καταστήματα είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Κωνσταντινίδη, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή ποιότητα των προϊόντων.

Τα γλυκά ταιριάζουν με το πιάνο

Μπαίνοντας σε ένα ζαχαροπλαστείο πρέπει να ενεργοποιούνται και οι πέντε αισθήσεις, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόλαυση: αυτή είναι η φιλοσοφία του Κωνσταντινίδη. Εκτός από την όσφρηση που ερεθίζεται από τις μυρωδιές που αναδύονται από το εργαστήριο, την αφή και τη γεύση που ενεργοποιούνται αγγίζοντας και δοκιμάζοντας κάποιο γλυκό, εδώ δραστηριοποιείται και η όραση, με τα ανοιχτά παρασκευαστήρια, αλλά και η… ακοή, αφού από το 2009 όλα τα καταστήματα διαθέτουν πιάνο (και μάλιστα με ουρά) και, βέβαια, πιανίστες που παίζουν προς τέρψη του κοινού! Το αποτέλεσμα είναι να μη θέλεις να φύγεις από 'κει…

Τα συστατικά της επιτυχίας

Τι κάνει γλυκά όπως το μιλφέιγ, τα σιροπιαστά, τον χαλβά Φαρσάλων (που δύσκολα θα βρεις σε άλλα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα), το προφιτερόλ, το παγωτό να έχουν τόσο πετυχημένες γεύσεις; Εκτός από το θέμα της φρεσκάδας, η απάντηση βρίσκεται στην προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών, που είναι οι καλύτερες στο είδος τους, είτε από την Ελλάδα είτε εισαγόμενες. Από γάλα από τα βοσκοτόπια του Κιλκίς, αβγά ελευθέρας βοσκής από τα Ιωάννινα και πρόβειο βούτυρο από την Ελασσόνα μέχρι βανίλια Μαδαγασκάρης, ζάχαρη Βραζιλίας και σοκολάτα Βελγίου. Για το βραβευμένο παγωτό τους (πανελλήνιο βραβείο στην έκθεση ΑΡΤΟΖΑ από το παγκοσμίου φήμης περιοδικό GELATO το 2011 και ευρωπαϊκό βραβείο του αντίστοιχου διαγωνισμού στο Βερολίνο το 2012 για τον chef patissier τους Νικόλαο Νερολαδάκη) δεν χρησιμοποιούνται τεχνητά αρώματα ή σκόνες αλλά γνήσια, φρέσκα υλικά. Όλα αυτά με δοκιμασμένες, παραδοσιακές συνταγές, που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

Τα επόμενα βήματα

Στα άμεσα σχέδια της οικογένειας Κωνσταντινίδη είναι η δημιουργία ενός ακόμη καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας (στην αρχή της Σταδίου) που θα έχει ένα διαφορετικό concept καταστήματος boutique. Όλα τα γλυκά θα προσφέρονται και σε ατομικές μερίδες και θα μπορούν να καταναλωθούν και μέσα στο κατάστημα. Καθώς στο σημείο συχνάζουν και πολλοί ξένοι επισκέπτες, θα προβλεφθεί ειδική συσκευασία για να μπορεί να μεταφέρει κανείς τα γλυκίσματα ακόμα και σε μεγάλο ταξίδι. Και δεν σταματάμε εδώ. Στα πλάνα τους είναι και ένα κατάστημα εκτός ελληνικών συνόρων και μάλιστα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναζήτηση του κατάλληλου χώρου.

Το "Ζαχαροπλαστείο" του φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή – Γεύσεις /Χριστούγεννα 2013»

Σ’ ένα φεστιβάλ με χριστουγεννιάτικες γεύσεις (όπως ήταν το φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή –Γεύσεις /Χριστούγεννα 2013», στο Helexpo Palace στο Μαρούσι 29, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου) δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γλυκά. Γι’ αυτό, σε κεντρικό σημείο του εκθεσιακού χώρου βρισκόταν το "Ζαχαροπλαστείο" με οικοδεσπότη τον «Κωνσταντινίδη» και μια θεαματική παρουσίαση, που περιλάμβανε ένα πανέμορφο αυτοκίνητο – αντίκα και ένα παγωτοποδήλατο. Εκεί οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την αγαπημένη σπεσιαλιτέ, το μιλφέιγ, που φυσικά παρασκευαζόταν επί τόπου και μαζί του χριστουγεννιάτικες λιχουδιές -μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες- αλλά και κρουασάν, παγωτό και άλλα γλυκά- έκπληξη.

Τα καταστήματα Κωνσταντινίδης στην Αθήνα
Λ. Μεσογείων 86, Γουδί
Λ. Μεσογείων 368, Αγ. Παρασκευή
Λ. Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι
Λ. Κηφισίας 116, Αμπελόκηποι
Λ. Κηφισίας 76, Μαρούσι
Λ. Συγγρού 98, Φιξ
Λ. Πεντέλης 72, Χαλάνδρι
Λ. Βουλιαγμένης 534, Άλιμος
Και σύντομα: Σταδίου 3, Σύνταγμα

Κεντρικά γραφεία: Λ. Μεσογείων 86, Γουδί, τηλ. 210 7711744, www.konstandinidis.com

Επίσης...

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Περισσότερα από

Γλυκό

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.