Follow us

Γαλακτομπούρεκο με ιστορία

Είναι πάντα χαμογελαστός. Ευγενικός και ταυτόχρονα διεισδυτικός, καταφέρνει να σε κερδίζει με την πρώτη επίσκεψη. Συναντήσαμε τον κ. Νίκο Σκιαδά στο ζαχαροπλαστείο του, στην οδό Υπαπαντής, στην Άνω Πλατεία της Καλαμάτας, όπως λεγόταν παλιά, για να δούμε από κοντά πού φτιάχνεται το φημισμένο γαλακτομπούρεκο Σκιαδά, που ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Τραγανό φύλλο και μία πλούσια βουτυράτη, αλλά συνάμα ανάλαφρη κρέμα και σιρόπι, «τόσο όσο», για να σε γλυκάνει χωρίς να σε λιγώσει. Δεν είναι τυχαί

Γαλακτομπούρεκο με ιστορία

«Από μικρό παιδί είμαι μέσα στο ζαχαροπλαστείο. Μετά το σχολείο, έτρεχα να έρθω εδώ. Δίπλα στον πατέρα μου έμαθα όλα τα μυστικά.» θα μας πει ο κ. Νίκος, που συνεχίζει να φτιάχνει το γλυκό με την ίδια ακριβώς συνταγή, την παραδοσιακή, όπως τότε. «Αν μπορείς να το φτιάξεις καλύτερο, κάντο! Αλλά μην το χαλάσεις» του είχε πει ο πατέρας του και ακολούθησε αυτή τη συμβουλή, τηρώντας ταυτόχρονα, ευλαβικά, την οδηγία να είναι ο ίδιος πάνω από το γλυκό στην εκτέλεση της συνταγής, γιατί αλλιώς πολύ εύκολα μπορεί να γίνει η διαφοροποίηση.

Αναμνήσεις άλλης εποχής

Γαλακτομπούρεκο με ιστορία

Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε το 1910 και πολύ γρήγορα κατάφερε να το κάνει σημείο αναφοράς για την πόλη. Το 1949 είχε επισκεφθεί την πόλη η τότε βασιλική οικογένεια. Ζήτησαν από τον Παντελή Σκιαδά, τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, να ετοιμάσει γαλακτομπούρεκο για όλους τους επισκέπτες, αλλά και για τα πληρώματα των πλοίων που τους συνόδευαν. «Η εποχή τότε ήταν δύσκολη. Δεν μπορούσες να βρεις όσο υλικά ήθελες και μάλιστα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρότεινα στον πατέρα μου να χρησιμοποιήσουμε κουτιά γάλακτος και όχι φρέσκο, όπως κάναμε. Δεν θέλω να θυμάμαι την αντίδρασή του… Με έστειλε από γειτονιά σε γειτονιά να μαζέψω γάλα και τελικά, καταφέραμε να φτιάξουμε το γαλακτομπούρεκο όπως έπρεπε… Το 1962 ανακαινίσαμε το μαγαζί. Ήταν μεγάλο μου σφάλμα, που δεν κράτησα τα τραπεζάκια με τα λευκά μάρμαρα και τα βιενέζικα πόδια», συνεχίζει τις αναμνήσεις και την αυτοκριτική του ο κύριος Νίκος.

Ένα μικρό τραπεζάκι με δύο καρέκλες στο κέντρο του μαγαζιού, αν θες να δοκιμάσεις στα γρήγορα ένα κομμάτι ζεστό γαλακτομπούρεκο, που μόλις βγήκε από το φούρνο. Εκτός από το γλυκό-βεντέτα του, βλέπω στις βιτρίνες τους ολόφρεσκους μπακλαβάδες, τα κανταΐφια, τις Κοπεγχάγες. «Τα πάντα φτιάχνονται εδώ. Αλλά το γαλακτομπούρεκο δεν σταματάει ποτέ. Φτιάχνουμε όλη μέρα, για να είναι ζεστό για τον πελάτη.»

Άγρυπνος φρουρός, η σύζυγός του, κυρία Μαρία, κρατάει το ταμείο του μαγαζιού. «Απ' όταν παντρευτήκαμε, πριν από 45 χρόνια, είμαστε κάθε μέρα εδώ. Δεν έχουμε κλείσει ποτέ και όταν χρειάστηκε να ταξιδέψουμε, αυτό έγινε με πολύ μεγάλη πίεση. Έχω συνηθίσει εδώ. Δεν θέλω να φύγω… Δεν παίζω και μπιρίμπα!» Παρών και ο γιός της οικογένειας, ο Ηλίας Σκιαδάς, που προς το παρόν ζει στην Αθήνα, αλλά σκέφτεται πολύ σοβαρά να αναλάβει το μαγαζί, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα του, ο οποίος, βέβαια, έχει φροντίσει να του μάθει τη «συνταγή».

Ζαχαροπλαστείο Σκιαδάς, Υπαπαντής 8 Καλαμάτα, Τηλ.: 2721022081

Επίσης...

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.