Follow us

Ας φτιάξουμε μελομακάρονα!

Αν έχετε τη δική σας πετυχημένη συνταγή, μη διστάσετε να την επαναλάβετε. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι το πιο αγαπημένο γλυκό έθιμο και οι συνταγές πάνε από μαμά σε κόρη κι εγγονή.

Ας φτιάξουμε μελομακάρονα!

Διαφορετικά, δοκιμάστε μια ακόμη κι αφήστε τη μυρωδιά τους να γεμίσει το σπίτι και να φέρει την ατμόσφαιρα των γιορτών. Άλλωστε, γίνονται κι ένα όμορφο προσωπικό δώρο, αν τα συσκευάσετε σε ένα καλόγουστο μεταλλικό κουτί με γιορτινό αμπαλάζ.

Υλικά (για 40 κομμάτια)
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
3 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γ. κοφτή, σόδα
2 κ.γ. κοφτές, μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση και για το πασπάλισμα
3 φλιτζ. καρύδια, κοπανισμένα
1 1/2 κ.σ. κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι
2 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. μέλι
2 φλιτζ. νερό

Παρασκευή

Σε γαβάθα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού τα λάδια με τη ζάχαρη, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε ακόμα για 1 λεπτό. Σε άλλη, μεγάλη γαβάθα, ανακατεύουμε 3 φλιτζ. αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν και την κανέλα. Αδειάζουμε το μίγμα με τα υγρά μέσα στη γαβάθα με τα αλεύρια και δουλεύουμε με το μίξερ -αν έχουμε εξάρτημα για ζύμωμα- ή με τα χέρια, προσθέτοντας σταδιακά αλεύρι, για να πάρουμε μια λεία και απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί», για 20-30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά το καρύδι με την κανέλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Παίρνοντας από τη ζύμη κομμάτια σαν μεγάλο καρύδι, τα πλάθουμε σε κυλινδρικό οβάλ σχήμα. Πιέζουμε από κάτω με τα δάχτυλα για να δημιουργήσουμε μια κοιλότητα, όπου θα βάλουμε περίπου 1 κ.γ. από τη γέμιση. Τραβάμε τη ζύμη για να κλείσει και πιέζουμε ελαφρά από πάνω το κάθε μελομακάρονο, καθώς το τοποθετούμε σε λαμαρίνα. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, προσέχοντας να μην τα αφήσουμε να πάρουν πολύ χρώμα, γιατί καίγονται γρήγορα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, σιγοβράζοντας για 3-4 λεπτά τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό. Όταν όλα τα μελομακάρονα έχουν ψηθεί, τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί που να τα χωράει, σχεδόν σε μια στρώση, και περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι, πριν ακόμα κρυώσουν τελείως τα μελομακάρονα. Τα γυρίζουμε να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε στο ταψί, μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπι

Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση σε βαθύ πιάτο και περνάμε από αυτό το κάθε σιροπιασμένο μελομακάρονο, γυρίζοντας το από όλες τις πλευρές. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλες και τα αφήνουμε να μείνουν μια μέρα, σε δροσερό μέρος, πριν τα σερβίρουμε. Τα μελομακάρονα γίνονται καλύτερα όσο μένουν. Τα φυλάμε μέσα σε σιδερένια κουτιά που κλείνουν καλά.

Διατηρούνται τουλάχιστον για ένα μήνα.

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.