Follow us

Περίσσεψε τσουρέκι ή πανετόνε; Φτιάξτε ένα budino!

Συμβαίνει αυτές τις μέρες να αφήνουμε βασιλόπιτες-τσουρέκια που περίσσεψαν, να ξεραίνονται, με βέβαιο τέλος το τάϊσμα των πουλιών (στην καλύτερη περίπτωση).

Περίσσεψε τσουρέκι ή πανετόνε; Φτιάξτε ένα budino!

Το ίδιο συμβαίνει με τα ιταλικά πανετόνε, που μοιάζουν αρκετά στην υφή και στη γεύση με τσουρέκι. Μια συνταγή, όχι μόνο για να μην πάει χαμένο το πανετόνε ή η βασιλόπιτα-τσουρέκι αλλά και για ένα πραγματικά νόστιμο, σπιτικό, μαμαδίστικο γλυκό. Γίνετα πανεύκολα, απλά με γάλα και αβγά. Αξίζει να αγοράσετε ένα πανετόνε μόνο για να το φτιάξετε… Τη συνταγή μας την έδωσε ο Έκτορας Μποτρίνι.

Budino από Panettone

Υλικά
• Πανετόνε όσο χρειάζεται
• 150 γρ. ζάχαρη
• 4 αβγά
• 2 κρόκους αβγών
• ½ λίτρο γάλα πλήρες
• ξύσμα από ½ λεμόνι
• 1 σφηνάκι Grand Marnier
• Λίγο βούτυρο για το ταψί ή τα φορμάκια

Εκτέλεση
Αφαιρούμε την κρούστα από το πανετόνε και το κόβουμε σε κυβάκια. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μέσα τα κομμάτια από το πανετόνε μέχρι να γεμίσει. Ξεχωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι ή το σύρμα τα αβγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το grand marnier. Ζεσταίνουμε το γάλα, ώστε να είναι χλιαρό και το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα των αβγών. Ανακατεύουμε όλα μαζί, περνάμε από σίτα και σιγά σιγά αυτό το χλιαρό μείγμα το ρίχνουμε πάνω στο πανετόνε ώστε να το απορροφάει σταδιακά και να φουσκώσει. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφού έχει σταθεί και φουσκώσει, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μπεν μαρί ) μέσα σε ταψί με νερό που να φτάνει μέχρι τη μέση του σκεύους) στους 170 - 180° για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Αν είναι στο ταψί, κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, αλλιώς ξεφορμάρουμε. Τρώγεται καλύτερα χλιαρό, όχι παγωμένο. Σερβίρουμε καραμελώνοντας από πάνω με λίγη μαύρη ζάχαρη και συνοδεύουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.
σημ. μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, μουλιασμένες για μια ώρα τουλάχιστον στο ίδιο λικέρ. Η ίδια συνταγή γίνεται και με τσουρέκι

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 04/01/16
Updated: 14/01/21

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.