Το ίδιο συμβαίνει με τα ιταλικά πανετόνε, που μοιάζουν αρκετά στην υφή και στη γεύση με τσουρέκι. Μια συνταγή, όχι μόνο για να μην πάει χαμένο το πανετόνε ή η βασιλόπιτα-τσουρέκι αλλά και για ένα πραγματικά νόστιμο, σπιτικό, μαμαδίστικο γλυκό. Γίνετα πανεύκολα, απλά με γάλα και αβγά. Αξίζει να αγοράσετε ένα πανετόνε μόνο για να το φτιάξετε… Τη συνταγή μας την έδωσε ο Έκτορας Μποτρίνι.
Budino από Panettone
Υλικά
• Πανετόνε όσο χρειάζεται
• 150 γρ. ζάχαρη
• 4 αβγά
• 2 κρόκους αβγών
• ½ λίτρο γάλα πλήρες
• ξύσμα από ½ λεμόνι
• 1 σφηνάκι Grand Marnier
• Λίγο βούτυρο για το ταψί ή τα φορμάκια
Εκτέλεση
Αφαιρούμε την κρούστα από το πανετόνε και το κόβουμε σε κυβάκια. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μέσα τα κομμάτια από το πανετόνε μέχρι να γεμίσει. Ξεχωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι ή το σύρμα τα αβγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το grand marnier. Ζεσταίνουμε το γάλα, ώστε να είναι χλιαρό και το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα των αβγών. Ανακατεύουμε όλα μαζί, περνάμε από σίτα και σιγά σιγά αυτό το χλιαρό μείγμα το ρίχνουμε πάνω στο πανετόνε ώστε να το απορροφάει σταδιακά και να φουσκώσει. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφού έχει σταθεί και φουσκώσει, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μπεν μαρί ) μέσα σε ταψί με νερό που να φτάνει μέχρι τη μέση του σκεύους) στους 170 - 180° για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Αν είναι στο ταψί, κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, αλλιώς ξεφορμάρουμε. Τρώγεται καλύτερα χλιαρό, όχι παγωμένο. Σερβίρουμε καραμελώνοντας από πάνω με λίγη μαύρη ζάχαρη και συνοδεύουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.
σημ. μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, μουλιασμένες για μια ώρα τουλάχιστον στο ίδιο λικέρ. Η ίδια συνταγή γίνεται και με τσουρέκι
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 04/01/16
Updated: 14/01/21