Follow us

Περίσσεψε τσουρέκι ή πανετόνε; Φτιάξτε ένα budino!

Συμβαίνει αυτές τις μέρες να αφήνουμε βασιλόπιτες-τσουρέκια που περίσσεψαν, να ξεραίνονται, με βέβαιο τέλος το τάϊσμα των πουλιών (στην καλύτερη περίπτωση).

Περίσσεψε τσουρέκι ή πανετόνε; Φτιάξτε ένα budino!

Το ίδιο συμβαίνει με τα ιταλικά πανετόνε, που μοιάζουν αρκετά στην υφή και στη γεύση με τσουρέκι. Μια συνταγή, όχι μόνο για να μην πάει χαμένο το πανετόνε ή η βασιλόπιτα-τσουρέκι αλλά και για ένα πραγματικά νόστιμο, σπιτικό, μαμαδίστικο γλυκό. Γίνετα πανεύκολα, απλά με γάλα και αβγά. Αξίζει να αγοράσετε ένα πανετόνε μόνο για να το φτιάξετε… Τη συνταγή μας την έδωσε ο Έκτορας Μποτρίνι.

Budino από Panettone

Υλικά
• Πανετόνε όσο χρειάζεται
• 150 γρ. ζάχαρη
• 4 αβγά
• 2 κρόκους αβγών
• ½ λίτρο γάλα πλήρες
• ξύσμα από ½ λεμόνι
• 1 σφηνάκι Grand Marnier
• Λίγο βούτυρο για το ταψί ή τα φορμάκια

Εκτέλεση
Αφαιρούμε την κρούστα από το πανετόνε και το κόβουμε σε κυβάκια. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μέσα τα κομμάτια από το πανετόνε μέχρι να γεμίσει. Ξεχωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι ή το σύρμα τα αβγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το grand marnier. Ζεσταίνουμε το γάλα, ώστε να είναι χλιαρό και το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα των αβγών. Ανακατεύουμε όλα μαζί, περνάμε από σίτα και σιγά σιγά αυτό το χλιαρό μείγμα το ρίχνουμε πάνω στο πανετόνε ώστε να το απορροφάει σταδιακά και να φουσκώσει. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφού έχει σταθεί και φουσκώσει, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μπεν μαρί ) μέσα σε ταψί με νερό που να φτάνει μέχρι τη μέση του σκεύους) στους 170 - 180° για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Αν είναι στο ταψί, κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, αλλιώς ξεφορμάρουμε. Τρώγεται καλύτερα χλιαρό, όχι παγωμένο. Σερβίρουμε καραμελώνοντας από πάνω με λίγη μαύρη ζάχαρη και συνοδεύουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.
σημ. μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, μουλιασμένες για μια ώρα τουλάχιστον στο ίδιο λικέρ. Η ίδια συνταγή γίνεται και με τσουρέκι

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 04/01/16
Updated: 14/01/21

Επίσης...

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Περισσότερα από

Γλυκό

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.