Δεν ανήκουν στη δική μας πολιτιστική παράδοση, αλλά είναι τόσο εντυπωσιακά και έχουν μια τόσο ζεστή αίσθηση, που σε κατακτούν ακόμα και στην πιο απλή τους μορφή. Διότι αυτά τα στολίδια, έχουν φθάσει κατά καιρούς σε απίστευτα σύνθετα επίπεδα: διόροφα σπιτάκια, με βεράντες, ολόκληρες βίλες, και ακόμα στολισμένα με γλάσο, μάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστα) ή σοκολάτα, τριγυρισμένα με δεντράκια ή χιονάνθρωπους ή αγιοβασίληδες, με πραγματική καλλιτεχνική έμπνευση.
Αυτού του είδους τα σπιτάκια-υπερπαραγωγή, φτιάχνονται με πατρόν από χαρτόνι, πάνω στο οποίο κόβεται η ζύμη, ενώ η διακόσμηση χαράζεται πρώτα με κάποιο αιχμηρό εργαλείο, που περνιέται μετά με γλάσο ή σοκολάτα ή προσαρμόζονται οι διάφορες διακοσμητικές λεπτομέρειες από μάρτζιπαν.
Αν έχουμε λίγο χρόνο και διάθεση, τα παιδιά και οι φιλοπαίγμονες ενήλικες θα απολαύσουν την κατασκευή του, ενώ είναι και ένα γλυκύτατο δώρο για φίλους και αγαπημένους. Να σημειώσουμε, πως μπορούμε να το φάμε όπως τα κανονικά μπισκότα, εφόσον είναι τυλιγμένο σε σελοφάν, γιατί αλλιώς μαζεύει σκόνη.
Το σπιτάκι, που προτείνουμε, είναι το πιο απλό που γίνεται: θα αγοράσουμε έτοιμα μπισκότα τύπου Πτι Μπερ και θα φτιάξουμε ένα πολύ απλό γλάσο, που θα το χρησιμοποιήσουμε για να κολλήσουμε μεταξύ τους τα μπισκότα, δημιουργώντας τους τοίχους και τη στέγη.
Η συνταγή για το γλάσο
Υλικά
2 ασπράδια αβγού
500 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να σχηματισθεί ένα πυκνό λείο γλάσο. Το μεταφέρουμε σ' ένα κορνέ με στόμιο διαμέτρου 5 χιλ. περίπου.
Κατασκευή
Αναλόγως με το πόσο μεγάλο θέλουμε το σπιτάκι, θα είναι και ο αριθμός των μπισκότων, που θα χρησιμοποιήσουμε. Η τεχνική είναι πολύ απλή. Για τη βάση του σπιτιού, βγάζουμε με το κορνέ το γλάσο σε όλο το μήκος του μπισκότου και αμέσως πιέζουμε το άλλο μπισκότο δίπλα του για να κολλήσει. Αν χρειάζεται, το κρατάμε για 5 δευτερόλεπτα. Ετοιμάζουμε τους τοίχους με τον ίδιο τρόπο και τους κολλάμε στη βάση με γλάσο. Ίσως χρειαστεί να τους στηρίξουμε απ’ έξω, βάζοντας ας πούμε πίσω τους ένα βαζάκι για να ακουμπάνε και να τους κρατήσουμε με το χέρι σταθερούς για 10-15 δευτερόλεπτα, μέχρι να σταθεροποιηθούν..
Η στέγη γίνεται αφού κόψουμε ένα μπισκότο σε δυο τρίγωνα. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή. Επειδή τα μπισκότα τύπου Πτι Μπερ έχουν δυο μακριές και δυο στενές πλευρές, θα χρειαστεί να μετρήσουμε πού πρέπει να κόψουμε για να φτιάξουμε δυο ίσια τρίγωνα. Επίσης, χρειαζόμαστε ένα κοφτερό πριονωτό μαχαίρι και αργό κόψιμο, για να μην μας θρυμματισθούν.
Αφήνουμε το σπιτάκι να στεγνώσει πολύ καλά -ίσως και όλη τη νύχτα- για να στερεοποιηθεί πλήρως το γλάσο, πριν το διακοσμήσουμε.
Κουφετάκια, καραμελίτσες, που θα κολλήσουμε με γλάσο, γλάσο με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή λιωμένη κουβερτούρα, με τα οποία θα φτιάξουμε σχέδια χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος μια οδοντογλυφίδας, είναι όλα εργαλεία για διακόσμηση. Οι φωτογραφίες θα σας δώσουν ιδέες, αλλά θα βρείτε και άπειρες άλλες στο Internet.
Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!