Follow us

Μπισκοτένια σπιτάκια

Από τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια, είναι τα χειροποίητα σπιτάκια από έτοιμα μπισκότα ή από ζύμη μπισκότου, που θα φτιάξουμε μόνοι μας…

Μπισκοτένια σπιτάκια

Δεν ανήκουν στη δική μας πολιτιστική παράδοση, αλλά είναι τόσο εντυπωσιακά και έχουν μια τόσο ζεστή αίσθηση, που σε κατακτούν ακόμα και στην πιο απλή τους μορφή. Διότι αυτά τα στολίδια, έχουν φθάσει κατά καιρούς σε απίστευτα σύνθετα επίπεδα: διόροφα σπιτάκια, με βεράντες, ολόκληρες βίλες, και ακόμα στολισμένα με γλάσο, μάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστα) ή σοκολάτα, τριγυρισμένα με δεντράκια ή χιονάνθρωπους ή αγιοβασίληδες, με πραγματική καλλιτεχνική έμπνευση.
Αυτού του είδους τα σπιτάκια-υπερπαραγωγή, φτιάχνονται με πατρόν από χαρτόνι, πάνω στο οποίο κόβεται η ζύμη, ενώ η διακόσμηση χαράζεται πρώτα με κάποιο αιχμηρό εργαλείο, που περνιέται μετά με γλάσο ή σοκολάτα ή προσαρμόζονται οι διάφορες διακοσμητικές λεπτομέρειες από μάρτζιπαν.

Μπισκοτένια σπιτάκια

Αν έχουμε λίγο χρόνο και διάθεση, τα παιδιά και οι φιλοπαίγμονες ενήλικες θα απολαύσουν την κατασκευή του, ενώ είναι και ένα γλυκύτατο δώρο για φίλους και αγαπημένους. Να σημειώσουμε, πως μπορούμε να το φάμε όπως τα κανονικά μπισκότα, εφόσον είναι τυλιγμένο σε σελοφάν, γιατί αλλιώς μαζεύει σκόνη.

Το σπιτάκι, που προτείνουμε, είναι το πιο απλό που γίνεται: θα αγοράσουμε έτοιμα μπισκότα τύπου Πτι Μπερ και θα φτιάξουμε ένα πολύ απλό γλάσο, που θα το χρησιμοποιήσουμε για να κολλήσουμε μεταξύ τους τα μπισκότα, δημιουργώντας τους τοίχους και τη στέγη.

Η συνταγή για το γλάσο
Υλικά
2 ασπράδια αβγού
500 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να σχηματισθεί ένα πυκνό λείο γλάσο. Το μεταφέρουμε σ' ένα κορνέ με στόμιο διαμέτρου 5 χιλ. περίπου.

Κατασκευή
Αναλόγως με το πόσο μεγάλο θέλουμε το σπιτάκι, θα είναι και ο αριθμός των μπισκότων, που θα χρησιμοποιήσουμε. Η τεχνική είναι πολύ απλή. Για τη βάση του σπιτιού, βγάζουμε με το κορνέ το γλάσο σε όλο το μήκος του μπισκότου και αμέσως πιέζουμε το άλλο μπισκότο δίπλα του για να κολλήσει. Αν χρειάζεται, το κρατάμε για 5 δευτερόλεπτα. Ετοιμάζουμε τους τοίχους με τον ίδιο τρόπο και τους κολλάμε στη βάση με γλάσο. Ίσως χρειαστεί να τους στηρίξουμε απ’ έξω, βάζοντας ας πούμε πίσω τους ένα βαζάκι για να ακουμπάνε και να τους κρατήσουμε με το χέρι σταθερούς για 10-15 δευτερόλεπτα, μέχρι να σταθεροποιηθούν..

Η στέγη γίνεται αφού κόψουμε ένα μπισκότο σε δυο τρίγωνα. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή. Επειδή τα μπισκότα τύπου Πτι Μπερ έχουν δυο μακριές και δυο στενές πλευρές, θα χρειαστεί να μετρήσουμε πού πρέπει να κόψουμε για να φτιάξουμε δυο ίσια τρίγωνα. Επίσης, χρειαζόμαστε ένα κοφτερό πριονωτό μαχαίρι και αργό κόψιμο, για να μην μας θρυμματισθούν.
Αφήνουμε το σπιτάκι να στεγνώσει πολύ καλά -ίσως και όλη τη νύχτα- για να στερεοποιηθεί πλήρως το γλάσο, πριν το διακοσμήσουμε.
Κουφετάκια, καραμελίτσες, που θα κολλήσουμε με γλάσο, γλάσο με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή λιωμένη κουβερτούρα, με τα οποία θα φτιάξουμε σχέδια χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος μια οδοντογλυφίδας, είναι όλα εργαλεία για διακόσμηση. Οι φωτογραφίες θα σας δώσουν ιδέες, αλλά θα βρείτε και άπειρες άλλες στο Internet.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.