Γλυκά ψυγείου, χωρίς ψήσιμο -αν εξαιρέσουμε το δέσιμο κάποιας κρέμας ή ένα σιρόπι-, δροσερά και γρήγορα στην ετοιμασία, με βάση το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι ή ένα λευκό φρέσκο τυρί (σαν το ανθότυρο ή το μασκαρπόνε), τα φρούτα της εποχής, ίσως κάποια μυρωδικά και λικέρ για ιδιαίτερη γεύση. Μους, τσίζκεικ, κρέμες με όποιο άρωμα επιθυμούμε, εύκολα μιλφέιγ με έτοιμη σφολιάτα, μικρές τούρτες με μπισκότα, σαντιγί και φρούτα -φρέσκα ή σιγοβρασμένα για λίγα λεπτά με ζάχαρη, έτσι που να μη χάνουν τη ζωντάνια τους.
Από το μαμαδίστικο "μωσαϊκό” με τα πτι-μπερ και το κακάο, που κανείς δεν αρνείται όσο κι αν μεγαλώσει, μέχρι τα τόσο ‘80s γλυκά με γιαούρτι και ζελέ, περνώντας από τις σπιτικές τούρτες με τα σαβουαγιάρ, είναι αλήθεια ότι κι αυτά τα γλυκά έχουν τις μόδες τους. Έτσι, πέρα από τις διεθνείς και διαχρονικές μους, τα ζελέ, τις θεαματικές σαρλότ, τα τσίζκεικ, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ζούμε στην εποχή των γλυκισμάτων με φρέσκα φρούτα, σε τολμηρούς συχνά συνδυασμούς με μυρωδικά, βότανα, ίσως και μπαχάρια.
Εδώ, σας προτείνουμε μερικές συνταγές για εύκολα γλυκά ψυγείου, για κάθε γούστο. Το σημαντικό σε αυτή την κατηγορία γλυκών, που δεν μπαίνουν στον φούρνο, είναι η απόλυτη φρεσκάδα των υλικών και κυρίως των αβγών, η κατανάλωσή τους μέσα σε δύο το πολύ μέρες, ενώ για την παρασκευή τους προβλέπουμε και τον -συνήθως αρκετό- χρόνο παραμονής του γλυκού στο ψυγείο πριν το σερβίρισμά του.