Το ποτήρι της παγωμένης βαθυκόκκινης βυσσινάδας - classic εικόνα ελληνικού καλοκαιριού- είναι το απόλυτο δείγμα ελληνικής παράδοσης στη διαχείριση των εποχικών φρούτων. Παλαιότερα δεν έλειπε από κανένα σπίτι, όπως και η αντίστοιχη σπιτική λεμονάδα. Πρόκειται για δυο γνωστά παραδείγματα από «σιρόπια φρούτων», είδος που στην εποχή μας έχει βρει αμέτρητες χρήσεις εκτός από αναψυκτικό κι έχει επεκταθεί σε μεγάλη γκάμα γεύσεων. Τα βρίσκουμε τυποποιημένα στην αγορά, τα συναντάμε σε cocktail bars, σε καφέ, street food και ice cream spots, σε ζαχαροπλαστεία κι εστιατόρια. Μόνο που… το σπιτικό είναι αλλιώς κι επιπλέον γίνεται πανεύκολα.
Φρούτο, ζάχαρη και νερό. Αυτά είναι τα 3 βασικά υλικά για ένα συμπυκνωμένο σιρόπι φρούτου, που διατηρείται στο ψυγείο μας έτοιμο για πάρα πολλές χρήσεις. Ένα απλό σιρόπι (simple syrup) γίνεται με ολιγόλεπτο βράσιμο ίσης ποσότητας νερού και ζάχαρης. Αν σε αυτό προσθέσουμε την ανάλογη για κάθε φρούτο ποσότητα, έχουμε το φρουτένιο σιρόπι μας. Ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής, τα φρούτα μπαίνουν από την αρχή ή προστίθενται αργότερα, ή ο χυμός του φρούτου προστίθεται στο τέλος, φρέσκος. Μια άλλη μέθοδος θέλει το φρούτο να μαρινάρεται με τη ζάχαρη στο ψυγείο για αρκετές ώρες και κατόπιν να βράζεται για λίγα λεπτά χωρίς νερό, πριν σουρωθεί.
H βασική συνταγή
1 φλ.τσ. νερό, 1 φλ.τσ. ζάχαρη, 1,5 φλ.τσ. καθαρισμένο και ψιλοκομμένο φρούτο (φράουλες, κεράσια, ροδάκινα κλπ), είναι η βασική συνταγή για τα σπιτικά σιρόπια φρούτων μας. Αρχικά, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το φρούτο και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για ώρα ανάλογη με το φρούτο, αλλά και την επιθυμητή πυκνότητα – την οποία δοκιμάζουμε στάζοντας σταγόνες το σιροπιού μας σε ένα πιατάκι και αφήνοντας να κρυώσουν. Κατόπιν, περνάμε το σιρόπι μας από λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας τα φρούτα να βγάλουν όλο τον χυμό τους. Αν θέλουμε ακόμη πιο διάφανο αποτέλεσμα, ξαναπερνάμε το σιρόπι από τουλπάνι. Εν τέλει, το αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε μπουκάλια ή βάζα στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί για 4, ή και περισσότερες εβδομάδες. Για την κατανάλωση, τα σιρόπια αραιώνονται με νερό ή σόδα σε αναλογία περίπου 1:6, ή ανάλογα με την προτίμησή μας.
Για ιδιαίτερα σιρόπια
Στα σιρόπια μπορούμε να προσθέσουμε βότανα, μπαχαρικά, μέλι, αρωματικά και πικάντικα λαχανικά, ή να συνδυάσουμε φρούτα και να τα κάνουμε ξεχωριστά, με ανάλογες χρήσεις. Στα αρωματικά βότανα θα σκεφτούμε την αρμπαρόριζα, τον βασιλικό, τον δυόσμο και τη μέντα, τη δάφνη, το φρέσκο θυμάρι, τη λουίζα. Στα μπαχαρικά το ξύλο κανέλας, το μοσχοκάρυδο, το καρδάμωμο, το μαύρο πιπέρι. Μια καυτερή πιπερίτσα ή λίγο ginger θα δώσει άλλη διάσταση στο σιρόπι λεμονιού ή λάιμ, για παράδειγμα, ενώ ένα σιρόπι από πιπεριές θα βρει πολλούς τρόπους να προσθέσει τη γεύση και την τσαχπινιά του.
Χίλιες και μία χρήσεις…
Το σιρόπι είναι αρχικά η βάση για ένα φυσικό αναψυκτικό. Πέρα όμως από αυτή την απλή χρήση, υπάρχουν ένα σωρό άλλες…
— Σαν αναψυκτικό, αραιωμένο με απλό ή ανθρακούχο νερό, ή σόδα
— Σαν sauce επάνω σε κρέμες, παγωτά, μπολ δημητριακών και φυσικά στην pannacota
— Στο γιαούρτι μας ή στη φρουτοσαλάτα μας, για να δώσουμε άλλη διάσταση σε κάτι καθημερινό
— Σε ζεστές κρέπες, τηγανίτες, βάφλες ή pancakes
— Επάνω σε cheesecake ή τούρτες με φρούτα
— Για να ενισχύσει ένα κοκτέιλ (π.χ. σιρόπι λάιμ σε μια Margarita ή φράουλας σε ένα strawberry daiquiri, ή ακόμα πιπεριάς σε ένα Bloody Mary)
— Για να φτιάξουμε το δικό μας κοκτέιλ με βάση το ρούμι, το τζιν ή τη βότκα
— Σε ένα dressing σαλάτας, για να δώσουμε μια φρουτένια νότα
— Μισό κουταλάκι από σιρόπι φρούτου αντί για ζάχαρη θα απογειώσει ένα τσάι ή άλλο βοτανικό ρόφημα
— Λίγες σταγόνες από σιρόπι κόκκινων φρούτων ταιριάζουν επάνω σε φρέσκα, λευκά τυριά
— Το βάζουμε σε ένα όμορφο μπουκαλάκι και το κάνουμε δώρο
Updated: 25/05/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 12/06/20