Follow us

Το παγωτό της Μακεδονίας είναι… «Buzi»!

Με ιστορία που κρατά από το 1937 σε ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο των Γιαννιτσών, το παγωτό με τις μοναδικές γυάλινες συσκευασίες έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να διεκδικεί μια θέση στα τραπέζια όλης της Ελλάδας.

Το παγωτό της Μακεδονίας είναι… «Buzi»!

Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο

Μπούζι, όνομα και πράγμα! Απολαυστικά παγωμένο, παραδοσιακό, αφράτο, σε ανατρεπτικούς γευστικούς συνδυασμούς. Ένα παγωτό σε μοναδικές γυάλινες συσκευασίες που φτιάχνεται στην καρδιά της Μακεδονίας, από μια μονάδα παραγωγής, κρυμμένη μέσα σε εκατοντάδες στρέμματα με κερασιές και ροδακινιές. Την επισκεφθήκαμε όταν οι καρποί είχαν δέσει για τα καλά και, προσπαθώντας να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, γυρίσαμε πίσω στο μακρινό 1937, όταν οι παππούδες του σημερινού ιδιοκτήτη ξεκινούσαν να φτιάχνουν παγωτό σ’ ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο των Γιαννιτσών. Παγωτό το οποίο εξελίχθηκε ώστε, εδώ και δεκαετίες, να αποτελεί συνώνυμο του καλοκαιριού στο μυαλό πολλών βορειοελλαδιτών.

Σήμερα, σε μία υπερσύγχρονη πλέον μονάδα παρασκευής παγωτού, η τρίτη γενιά της οικογένειας ακολουθεί πιστά τις αυθεντικές οικογενειακές συνταγές και ανοίγει με το Buzi ένα νέα γευστικό κεφάλαιο στο παγωτό: είναι το τελευταίο βήμα μιας μακράς πετυχημένης πορείας, το οποίο έρχεται να επισφραγίσει τη βαθιά γνώση και την αγάπη αυτής της οικογένειας για το παγωτό.

Ποια είναι τα μυστικά;

Ένα πραγματικά νόστιμο παγωτό, ευρείας κυκλοφορίας, θα περίμενε κανείς να κρύβει μυστικά. Στην περίπτωση του «Buzi», όμως, μυστικά δεν υπάρχουν, καθώς η αλήθεια που κρύβει μέσα του, το κάνει να διαφέρει. «Χρησιμοποιούμε ολόφρεσκο ελληνικό γάλα από φάρμες της Βόρειας Ελλάδας», μας λέει ο κύριος Πανάρετος, ιδιοκτήτης της μονάδας παραγωγής του «Buzi», τον οποίο συναντήσαμε στη σκιά του όρους Πάικο. Ιδιαίτερη μνεία κάνει, δε, στις εκλεκτές πρώτες ύλες: «Πολύτιμη βανίλια Μαγαδασκάρης, εξαιρετική σοκολάτα, κεράσια από την τοσκανέζικη ποικιλία amarena, άριστης ποιότητας φρούτα του δάσους, αυστηρά επιλεγμένοι ξηροί καρποί, ευωδιαστά μπαχαρικά, όλα, με στόχο ένα άριστο προϊόν για τους λάτρεις του καλού παραδοσιακού παγωτού», εξηγεί. Σχετικά με την παρασκευή του παγωτού, σημειώνει: «χρησιμοποιούμε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα ζάχαρης, γιατί... δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε! Μ’ αυτό τον τρόπο αναδεικνύονται οι άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και το παγωτό είναι απαλλαγμένο από περιττές θερμίδες.»

Ένα παγωτό πυκνό με βελούδινη υφή

Ένα από τα κλασικά στάδια στην παρασκευή του παγωτού, περιλαμβάνει πάντα την διόγκωση του μείγματος με αέρα. Σχετικά με αυτό ο κ. Παπανάρετος μας αναφέρει: «Εμείς, παρασκευάζουμε το παγωτό buzi με παραδοσιακό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αέρα για να πετύχουμε ένα παγωτό πυκνό, με βελούδινη υφή και γεμάτη γεύση. Επιπλέον, μ’ αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερη ανάδειξη των επιμέρους γεύσεων του, μακράς διάρκειας επίγευση και μεγαλύτερη γευστική απόλαυση!»

Η Δοκιμή

Το παγωτό της Μακεδονίας είναι… «Buzi»!

Θέλοντας να γνωρίσουμε καλύτερα το ανερχόμενο brand, δοκιμάσαμε τις έξι γεύσει τους, που συνδυάζουν την υφή του παραδοσιακού, αρτιζανάλ παγωτού, με πρωτότυπες γευστικές εμπνεύσεις, που ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Μάνγκο με αποξηραμένο βερύκοκο
Αρωματικό και γευστικό, αποκαλύπτει εξωτικές νότες στην κουταλιά του, με την χυμώδη, βουτυράτη σάρκα των μάνγκο Alfonso να αποδεικνύεται ιδανικός παρτενέρ του χρυσαφένιου βερύκοκου. Απολαυστική υφή και πολύ καλή γευστική διάρκεια.

Φράουλα με γλυκό κεράσι amarena
Πλούσια, αρωματική και γευστική κουταλιά, με τα φρούτα σε πρώτο πλάνο και την φρεσκάδα τους να κλέβει την παράσταση, σε ένα παγωτό με απολαυστική υφή και ωραία διάρκεια στην επίγευση.

Βανίλια μαγαδασκάρης με λευκή σταφίδα & μοσχοκάρυδο
Πλούσια αρώματα και ωραία παιχνιδίσματα γεύσεων, με πολύ ευχάριστη την επίγευση του μοσχοκάρυδου στο φινάλε, υστερεί στην υφή, αλλά προσφέρει απολαυστικό δροσερό τελείωμα.

Καραμέλα με ψημένο ινδοκάρυδο & φρέσκο ginger
Με την υφή να επιδέχεται βελτίωσης, η γευστική ένταση είναι ικανοποιητική, αν και η καραμελένια αίσθηση έρχεται δειλά στο προσκήνιο και υποχωρεί γρήγορα, δίνοντας τη θέση της στο τζίντζερ.

Φουντούκι με καρύδι & κάρδαμο
Artisanal ποιότητα σε υφή και εντάσεις, με ωραία ζωηράδα στην ένταση των αλεσμένων φουντουκιών και του καρυδιού, αποκτά ευχάριστη σπιρτάδα χάρη στο κάρδαμο. Υστερεί στην υφή και την επίγευση.

Σοκολάτα με blueberry & βατόμουρο
Ευχάριστο και δροσερό, δεν καταφέρνει να ισορροπήσει την υφή του με την ένταση της σοκολάτας, η οποία εμφανίζεται αρκετά αδύναμη, χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση από τα άτονα φρούτα.

Tα παγωτά δοκίμασαν οι: Διονύσης Κούκης, Ιωσήφ Πρωϊμάκης, Βάσω Κουτσοβούλου, Δέσποινα Μπαράκη

Παραγωγή: 4ο χιλιόμετρο Γιαννιτσών – Έδεσσας, Γιαννιτσά, τηλ.: 23820 22762

* Το παγωτό buzi το βρίσκετε σε επιλεγμένα παντοπωλεία, γαλακτοπωλεία καθώς και σε εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.