Follow us

«Ourse»: η πιο γλυκιά άφιξη της χρονιάς

Ας αρχίσουμε από το συμπέρασμα. Το opening του «Ourse» είναι μεγάλο νέο. Φέρνει κοντά μας μια «γαλλικής κοπής» ζαχαροπλαστική επιπέδου, κάνοντας έτσι ένα αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του θέματος «γλυκό» στην πόλη.

«Ourse»: η πιο γλυκιά άφιξη της χρονιάς

Το «Ourse» έρχεται να φέρει στο σπίτι μας το φινετσάτο γλυκό που -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- λείπει από το ελληνικό ζαχαροπλαστείο, αυτό που βασίζεται στην άρτια τεχνική της γαλλικής patisserie, την απόλυτη ποιότητα της πρώτης ύλης, την ισορροπία, αλλά και την έμπνευση. Αυτό ήταν και το έναυσμα για τη δημιουργία του από τον Στέφανο Τσουκαλά (προερχόμενο από τον χώρο της μαγειρικής αλλά με κρυφό έρωτα τη ζαχαροπλαστική) και τη Βίκυ Νταλαγιάννη, με μεγάλο ατού έναν δοκιμασμένο, ταλαντούχο και ασυμβίβαστο με τη μετριότητα pastry chef: τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη, που σφραγίζει με την προσωπικότητά του ό,τι θα δοκιμάσεις εδώ.

Από το εργαστήριό του - ένα atélier δημιουργίας - βγαίνουν γλυκά μιας κατηγορίας που, σε γενικές γραμμές, στη χώρα μας απολαμβάνουμε μόνο σε ορισμένα fine dining εστιατόρια.εστιατόρια - όπως η «Σπονδή», λόγου χάρη, τα επιδόρπια της οποίας υπογράφει ο Πεδιαδιτάκης, ή το «Aleria», στην κουζίνα του οποίου «γράφει χιλιόμετρα» ο Τσουκαλάς. Στον ανοιχτόκαρδο, με φωτεινά χρώματα και κομψό μινιμαλισμό χώρο του Ourse πάντως, (σε design της Gladys Trezou) δεν υπάρχει γλυκό ή παγωτό που θα δεις και δεν θα το λαχταρήσεις. Βγαίνουν όλα σε καθημερινή βάση και σε μικρές ποσότητες, που φυσικά φεύγουν γρήγορα. Ο Πεδιαδιτάκης δεν σταματάει να εμπνέεται (από ένα υλικό, από μια περίσταση, από την εποχή), με αποτέλεσμα οι προτάσεις να ανανεώνονται πολύ συχνά. Όσο για το στυλ, οι διαχρονικές αξίες αποτελούν sine qua non συνθήκη, έναν καμβά πάνω στον οποίο διαφοροποιούνται τα υλικά και παίζουν οι συνδυασμοί, χωρίς να χάνεται το θέμα.

«Ourse»: η πιο γλυκιά άφιξη της χρονιάς
Αντίστοιχα με τα καλύτερα που θα δοκίμαζες στο Παρίσι τα μακαρόν του

Έτσι, το κλασικό Paris-Brest θα πάρει το όνομα Paris-Aegina καθώς γεμίζεται με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης και το θρυλικό Saint Honoré (με υπέροχα καραμελωμένα choux) θα αποκτήσει πολυπλοκότητα, με ένα chou κρυμμένο στο κέντρο του, γεμάτο ρευστή κρέμα καραμέλας. Γαλλική φιλοσοφία αλλά ελληνική ψυχή στην εθιστική Τάρτα Φιστικιού, όπου δαγκώνοντας πέφτεις σε διαφορετικές στρώσεις και υφές του υλικού. Ουσιαστικά, το κάθε γλυκό εδώ θέλει μια σελίδα επεξήγησης, αλλά σημασία έχει η γεύση. Αδύνατον να σταματήσεις μόνο σε ένα… Κορυφαίο παράδειγμα της εμμονής στην τελειότητα του Πεδιαδιτάκη είναι τα μακαρόν του, αντίστοιχα με τα καλύτερα που θα δοκίμαζες στο Παρίσι, αλλά και το flan parisien, ένα απλό γλύκισμα σε άψογη εκτέλεση. Η αγάπη του στο πάντρεμα υλικών και τεχνικών, πάλι, καταλήγει σε σύνθετες δημιουργίες σαν τις «σοκολατένιες μπάρες» ή το διαφορετικό Saint Honoré με 4 υφές σοκολάτας, που διατηρούν μια εξαιρετική γευστική ισορροπία.

Ξεχωριστή πολυπλοκότητα αποκτά το θρυλικό Saint Honoré στο Ourse

Το πάντρεμα ελληνικών εκλεκτών υλικών με εμβληματικά προϊόντα από όλο τον κόσμο είναι μέσα στη φιλοσοφία του «Ourse», όπως και οι δημιουργίες που υπακούουν σε ένα concept. Έτσι, στο εργαστήριο θα συναντήσεις π.χ. 28 είδη σοκολάτας από βιώσιμο κακάο και διαφορετικές περιοχές (και με στόχο να στηριχθούν και να αναδειχθούν αυτές οι παραγωγές) όπως και μαστίχα Χίου ή ελληνικό καφέ, σύκο και φιστίκια Αιγίνης. Η «εκπαίδευση» του κοινού σε αυτό το είδος ζαχαροπλαστικής είναι ένας στόχος για τους δημιουργούς του. Για τις γιορτές, θα ετοιμάσουν τρεις κορμούς, έναν με διαφορετικές υφές κάστανου, έναν σοκολατένιο και έναν με μους λευκής σοκολάτας, dacqoise βανίλιας και κόκκινα φρούτα. Η βασιλόπιτά τους επίσης θα είναι διαφορετική, μια ελληνική εκδοχή της Galette des Rois με φυστίκι Αιγίνης…

Η σωστή ζαχαροπλαστική (όπως και η μαγειρική) δεν χωράει συμβιβασμούς. Πρέπει να παίζεις την τεχνική στα δάχτυλα, να διαθέτεις εκλεκτά υλικά και να προσθέσεις και ταλέντο για να γίνεις ποιητής. Και στο Ourse το βλέπουμε αυτό. Το γεγονός ότι, όπως μας λέει ο Στέφανος Τσουκαλάς, επισκέπτες από την περιοχή που μπαίνουν ανύποπτοι για ένα συνηθισμένο ελληνικό γλυκό, επανέρχονται ενθουσιασμένοι, τα λέει όλα.

«Ourse», Μυστρά 39, Γλυφάδα, 2121067019

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.