Περνώντας από Σύνταγμα, θα συναντήσεις το «Oggi» (Βουλής 17, 2103246995), τη τζελατερία που μας συστήθηκε πριν λίγους μήνες με τα γνήσια ιταλικά παγωτά της -μια πολύ ωραία άφιξη. Αν όμως περάσεις αυτές τις μέρες (ίσως για να δοκιμάσεις το παγωτό κάστανο), θα βρεις και μελομακάρονα που θα σου θυμίσουν παλιά, καλή σπιτική συνταγή: τριφτά, με μοσχοβολιστό μέλι και όσο πρέπει μελωμένα, που δεν είναι και τόσο συχνή περίπτωση, πλέον.
Πλάι σ’ αυτά θα βρεις και κουραμπιεδάκια με βουτυρένιο άρωμα και δίπλες πολύ καλές επίσης, με σωστό φύλλο και ωραίο μέλωμα. Εννοείται πως φτιάχνουν και πανετόνε, και χριστουγεννιάτικα μπισκότα κι άλλα πολλά γιορτινά, αλλά εμείς στεκόμαστε στα γλυκά της παράδοσης, που με φανάρι τα ψάχνουμε πλέον σε καλές εκδοχές.
Το μυστικό είναι ότι πίσω από το όμορφο café-gelateria της Βουλής υπάρχουν τα εργαστήρια και η εμπειρία του φούρνου «Ντούρα» (Επιδαύρου 87, Χαλάνδρι, 2106853298), ένα όνομα γνωστό και με πιστή πελατεία πολλές δεκαετίες τώρα στο Χαλάνδρι και τις γύρω περιοχές. Η Αθηνά Ντούρα, ψυχή της όλης ιστορίας, θα μας πει πως τα μελομακάρονα φτιάχνονται με την αυθεντική παλιά συνταγή της οικογένειας Ντούρα, χωρίς «εκπτώσεις» στη διαδικασία και τα υλικά, με μυστικά στο ψήσιμο που δίνουν το τριφτό αποτέλεσμα και το ισορροπημένο μέλωμα κατόπιν, και με μέλι που έρχεται από δικό τους παραγωγό στην Κρήτη.
Φυσικά, δεν σταματάς μόνο σε ένα….
«Oggi» Βουλής 17, Αθήνα, 2103246995
«Ντούρας» Επιδαύρου 87, Χαλάνδρι 2106853298, 21 0685 3298