Follow us

Συκομαΐδες

Συκομαΐδες

Yλικά

3/4 κ. ξερά σύκα (όσο πιο μαλακά βρείτε)
1 φλ.τσ. πετιμέζι
1 φλ. τσ. μέλι
1 φλ.τσ. ούζο ή ρακί
1 1/2 φλ. τσ. καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
10-12 φύλλα δάφνης
αμπελόφυλλα ή φύλλα καρυδιάς ή συκιάς για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια (όσο μικρότερα μπορούμε) και τα βάζουμε να μουλιάσουν στο ούζο (ή ρακί) 2 ώρες ή περισσότερο. Όταν μαλακώσουν αρκετά τα αλέθουμε στο μπλέντερ τμηματικά. Δεν χρειάζεται να πολτοποιηθούν τελείως, αρκεί το μείγμα να πλάθεται. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το πετιμέζι και τα 2/3 από τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτουμε σταδιακά το μέλι και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς ενώ πλάθουμε, ώστε να ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος (να μην μαλακώσει πολύ). Παίρνουμε κομμάτια από τη μάζα της συκομαΐδας και τα πλάθουμε σε μπάλες που τις πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν σαν μπιφτεκάκια. Τοποθετούμε από 1/2 φύλλο δάφνης επάνω, τις τυλίγουμε σε αμπελόφυλλα (ή άλλα φύλλα) και τις δένουμε σταυρωτά με σπάγκο ή ξερό χόρτο. Τις στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο επί 1 -1.30’ ώρα. Οι συκομαΐδες διατηρούνται επί πολλούς μήνες καλά κλεισμένες σε μεταλλικά δοχεία με φύλλα δάφνης ανάμεσα.
(Για να φτιάξουμε συκοπάστελο: απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας μια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με 1/2 φλ.τσ. καβουρδισμένο σουσάμι. Απλώνουμε επάνω το μείγμα της συκομαΐδας και το ισιώνουμε με τον πλάστη ομοιόμορφα, σε πάχος 1/1/2 εκ.. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια άλλο τόσο σουσάμι και στρώνουμε με τον πλάστη. Χαράζουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και αφήνουμε να στεγνώσει σκεπασμένο με τούλι 1-2 μέρες ή στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο για 1 ώρα.)

Επίσης...

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.