Follow us

Συκομαΐδες

Συκομαΐδες

Yλικά

3/4 κ. ξερά σύκα (όσο πιο μαλακά βρείτε)
1 φλ.τσ. πετιμέζι
1 φλ. τσ. μέλι
1 φλ.τσ. ούζο ή ρακί
1 1/2 φλ. τσ. καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
10-12 φύλλα δάφνης
αμπελόφυλλα ή φύλλα καρυδιάς ή συκιάς για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια (όσο μικρότερα μπορούμε) και τα βάζουμε να μουλιάσουν στο ούζο (ή ρακί) 2 ώρες ή περισσότερο. Όταν μαλακώσουν αρκετά τα αλέθουμε στο μπλέντερ τμηματικά. Δεν χρειάζεται να πολτοποιηθούν τελείως, αρκεί το μείγμα να πλάθεται. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το πετιμέζι και τα 2/3 από τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτουμε σταδιακά το μέλι και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς ενώ πλάθουμε, ώστε να ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος (να μην μαλακώσει πολύ). Παίρνουμε κομμάτια από τη μάζα της συκομαΐδας και τα πλάθουμε σε μπάλες που τις πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν σαν μπιφτεκάκια. Τοποθετούμε από 1/2 φύλλο δάφνης επάνω, τις τυλίγουμε σε αμπελόφυλλα (ή άλλα φύλλα) και τις δένουμε σταυρωτά με σπάγκο ή ξερό χόρτο. Τις στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο επί 1 -1.30’ ώρα. Οι συκομαΐδες διατηρούνται επί πολλούς μήνες καλά κλεισμένες σε μεταλλικά δοχεία με φύλλα δάφνης ανάμεσα.
(Για να φτιάξουμε συκοπάστελο: απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας μια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με 1/2 φλ.τσ. καβουρδισμένο σουσάμι. Απλώνουμε επάνω το μείγμα της συκομαΐδας και το ισιώνουμε με τον πλάστη ομοιόμορφα, σε πάχος 1/1/2 εκ.. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια άλλο τόσο σουσάμι και στρώνουμε με τον πλάστη. Χαράζουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και αφήνουμε να στεγνώσει σκεπασμένο με τούλι 1-2 μέρες ή στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο για 1 ώρα.)

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.