Follow us

Συκομαΐδες

Συκομαΐδες

Yλικά

3/4 κ. ξερά σύκα (όσο πιο μαλακά βρείτε)
1 φλ.τσ. πετιμέζι
1 φλ. τσ. μέλι
1 φλ.τσ. ούζο ή ρακί
1 1/2 φλ. τσ. καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
10-12 φύλλα δάφνης
αμπελόφυλλα ή φύλλα καρυδιάς ή συκιάς για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια (όσο μικρότερα μπορούμε) και τα βάζουμε να μουλιάσουν στο ούζο (ή ρακί) 2 ώρες ή περισσότερο. Όταν μαλακώσουν αρκετά τα αλέθουμε στο μπλέντερ τμηματικά. Δεν χρειάζεται να πολτοποιηθούν τελείως, αρκεί το μείγμα να πλάθεται. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το πετιμέζι και τα 2/3 από τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτουμε σταδιακά το μέλι και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς ενώ πλάθουμε, ώστε να ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος (να μην μαλακώσει πολύ). Παίρνουμε κομμάτια από τη μάζα της συκομαΐδας και τα πλάθουμε σε μπάλες που τις πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν σαν μπιφτεκάκια. Τοποθετούμε από 1/2 φύλλο δάφνης επάνω, τις τυλίγουμε σε αμπελόφυλλα (ή άλλα φύλλα) και τις δένουμε σταυρωτά με σπάγκο ή ξερό χόρτο. Τις στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο επί 1 -1.30’ ώρα. Οι συκομαΐδες διατηρούνται επί πολλούς μήνες καλά κλεισμένες σε μεταλλικά δοχεία με φύλλα δάφνης ανάμεσα.
(Για να φτιάξουμε συκοπάστελο: απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας μια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με 1/2 φλ.τσ. καβουρδισμένο σουσάμι. Απλώνουμε επάνω το μείγμα της συκομαΐδας και το ισιώνουμε με τον πλάστη ομοιόμορφα, σε πάχος 1/1/2 εκ.. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια άλλο τόσο σουσάμι και στρώνουμε με τον πλάστη. Χαράζουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και αφήνουμε να στεγνώσει σκεπασμένο με τούλι 1-2 μέρες ή στεγνώνουμε στον φούρνο στους 60ο για 1 ώρα.)

Επίσης...

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.