Follow us

Το tiramisù αποχαιρέτησε τον δημιουργό του…

Ο ιταλός εστιάτορας Ado Campeol απεβίωσε στα 93 του, έχοντας συνδέσει το όνομά του με το παγκοσμίως διάσημο επιδόρπιο tiramisù…

Το tiramisù αποχαιρέτησε τον δημιουργό του…

Για την ακρίβεια, βέβαια, τα εύσημα ανήκουν στη σύζυγό του και στον σεφ του εστιατορίου του “Le Beccherie” στο Treviso -περιοχή του Veneto-, που εμπνεύστηκαν το επιτυχημένο επιδόρπιο το 1972 και το έβαλαν στο μενού τους, ανύποπτοι φυσικά για την τεράστια επιτυχία που έμελλε να έχει. Ο συνδυασμός όμως των μπισκότων σαβουαγιάρ βουτηγμένων σε δυνατό espresso με την κρέμα μασκαρπόνε αποδείχτηκε κορυφαίος, αγαπήθηκε, διαδόθηκε γρήγορα και υιοθετήθηκε από εκατομμύρια σεφ στον κόσμο, ατόφιος ή με μικρές παραλλαγές. Άλλωστε, πρόκειται για ένα πραγματικό «επιδόρπιο», καθώς συνδυάζει το γλυκό με τον καφέ και πραγματικά «σε ανεβάζει», όπως λέει και τ’ όνομά του!

Στην ουσία, το tiramisù είναι ένα απλό γλυκό που μπορεί καθένας να φτιάξει στο σπίτι του χωρίς κόπο. Αν πιστέψουμε τον σεφ Roberto Linguanotto, το tiramisù δημιουργήθηκε τυχαία, καθώς έφτιαχνε την κρέμα ενός παγωτού: ο σεφ πρόσθεσε το φρέσκο τυρί μασκαρπόνε στο μείγμα αβγών - ζάχαρης και διαπίστωσε ότι η γεύση ήταν εξαιρετική. Με τη σύζυγο του Campeol σκέφτηκαν τότε να προσθέσουν στη βάση μπισκότα σαβουαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ και να πασπαλήσουν την επιφάνεια με κακάο κι έτσι… γεννήθηκε το tiramisù, ίσως το πιο διάσημο σήμερα ιταλικό γλυκό. Η αρχική συνταγή δεν περιέχει αλκοόλ, ενώ οι περισσότερες παραλλαγές σήμερα έχουν κρασί marsala ή ρούμι.

Η αυθεντική συνταγή πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Accademia italiana della cucina το 2010.

Δείτε εδώ μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή tiramisu με κρέμα κάστανου

Επίσης...

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Περισσότερα από

Γλυκό

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…