Follow us

Το tiramisù αποχαιρέτησε τον δημιουργό του…

Ο ιταλός εστιάτορας Ado Campeol απεβίωσε στα 93 του, έχοντας συνδέσει το όνομά του με το παγκοσμίως διάσημο επιδόρπιο tiramisù…

Το tiramisù αποχαιρέτησε τον δημιουργό του…

Για την ακρίβεια, βέβαια, τα εύσημα ανήκουν στη σύζυγό του και στον σεφ του εστιατορίου του “Le Beccherie” στο Treviso -περιοχή του Veneto-, που εμπνεύστηκαν το επιτυχημένο επιδόρπιο το 1972 και το έβαλαν στο μενού τους, ανύποπτοι φυσικά για την τεράστια επιτυχία που έμελλε να έχει. Ο συνδυασμός όμως των μπισκότων σαβουαγιάρ βουτηγμένων σε δυνατό espresso με την κρέμα μασκαρπόνε αποδείχτηκε κορυφαίος, αγαπήθηκε, διαδόθηκε γρήγορα και υιοθετήθηκε από εκατομμύρια σεφ στον κόσμο, ατόφιος ή με μικρές παραλλαγές. Άλλωστε, πρόκειται για ένα πραγματικό «επιδόρπιο», καθώς συνδυάζει το γλυκό με τον καφέ και πραγματικά «σε ανεβάζει», όπως λέει και τ’ όνομά του!

Στην ουσία, το tiramisù είναι ένα απλό γλυκό που μπορεί καθένας να φτιάξει στο σπίτι του χωρίς κόπο. Αν πιστέψουμε τον σεφ Roberto Linguanotto, το tiramisù δημιουργήθηκε τυχαία, καθώς έφτιαχνε την κρέμα ενός παγωτού: ο σεφ πρόσθεσε το φρέσκο τυρί μασκαρπόνε στο μείγμα αβγών - ζάχαρης και διαπίστωσε ότι η γεύση ήταν εξαιρετική. Με τη σύζυγο του Campeol σκέφτηκαν τότε να προσθέσουν στη βάση μπισκότα σαβουαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ και να πασπαλήσουν την επιφάνεια με κακάο κι έτσι… γεννήθηκε το tiramisù, ίσως το πιο διάσημο σήμερα ιταλικό γλυκό. Η αρχική συνταγή δεν περιέχει αλκοόλ, ενώ οι περισσότερες παραλλαγές σήμερα έχουν κρασί marsala ή ρούμι.

Η αυθεντική συνταγή πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Accademia italiana della cucina το 2010.

Δείτε εδώ μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή tiramisu με κρέμα κάστανου

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.