Υλικά
200 γρ. πετιμέζιΥλικά για 35-40 κομμάτια
200 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. ζάχαρη καστανή
3 κουτ. σούπας κονιάκ
11/2 κουτ. γλυκού σόδα
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
150 γρ. σταφίδες μαύρες
500 - 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Βάζω σε μεγάλη λεκάνη το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού (κρατάω λίγο στην άκρη) και τη ζάχαρη, και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη μέσα στον λίγο χυμό πορτοκαλιού που κράτησα, την κανέλα, το μπαχάρι, τις σταφίδες, και ανακατεύω καλά τα υλικά.Ρίχνω αργά - αργά το αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει λίγο στα χέρια.Αφήνω τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Κόβω τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγω σε κορδόνια και τα τυλίγω σε σαλιγκάρι ή άλλο σχήμα. Τοποθετώ τα κουλούρια μέσα σε ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίζω πάνω τους λίγη καστανή ζάχαρη. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 20 λεπτά (περίπου), μέχρι να φουσκώσουν και να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα.Αφήνω τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν καλά και μετά τα φυλάω σε τσίγκινο κουτί, για να διατηρηθούν.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Ανδρέα Λαγού: Οι γεύσεις "που μεγαλώσαμε", που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.