Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου
#1 Αποφύγετε τα αναψυκτικά
Το πιο απλό, κοινό λάθος που κάνουμε όλοι είναι να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα αναψυκτικών είτε σκέτα είτε σαν συνοδεία με το φαγητό μας. Τα αναψυκτικά έχουν πολλές κενές θερμίδες, μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και καθόλου βιταμίνες ή άλλα ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό μας. Είναι ένα από τα πιο παχυντικά κομμάτια της διατροφής μας και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά τουλάχιστον 60%. Τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά είναι ακόμα χειρότερα διότι αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας όπως και η ζάχαρη, αλλά τα χημικά που περιέχουν δημιουργούν προβλήματα υγείας.
#2 Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά ή φυτικά γλυκαντικά στην καθημερινότητα σας
Συχνά καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα ζάχαρης μέσα στη μέρα είτε από απλή συνήθεια είτε διότι νομίζουμε ότι «την έχουμε ανάγκη». Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μπορούμε να προσθέσουμε για παράδειγμα στον καφέ μας λίγη σκόνη κακάο ή βανίλιας, ή γλυκαντικά από το φυτό στέβια – πάντα με μέτρο και αυτά – και να «νοστιμίσουμε» έτσι το ρόφημα μας. Επιπλέον, σε ροφήματα με βάση το γάλα ταιριάζει άψογα η κανέλα και το μοσχοκάρυδο που θα σας δώσουν και την έξτρα γλύκα που χρειάζεστε αλλά και έναν πιο χειμωνιάτικο τόνο.
#3 Αποφύγετε τις σάλτσες με υπερβολική ζάχαρη
Αρκετές σάλτσες που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας σχεδόν καθημερινά είναι ανθυγιεινές λόγω της προσθήκης συντηρητικών και ζάχαρης. Σάλτσες όπως κέτσαπ, σάλτσα μπάρμπεκιου και γλυκιά σάλτσα τσίλι έχουν υψηλό ποσοστό σε σάκχαρα γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση τους. Μερικές πιο υγιεινές επιλογές σε σάλτσες που μπορούν να νοστιμίσουν το φαγητό μας είναι όσες βασίζονται σε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, το φρέσκο τσίλι, η κίτρινη μουστάρδα και το ξύδι.
#4 Επιλέξτε επιδόρπια χωρίς ζάχαρη
Με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες να είναι στην πρώτη γραμμή δεν είναι εύκολο εγχείρημα η αποφυγή των γλυκών, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στα έξτρα γλυκάκια, φροντίζοντας έτσι όσο καλύτερα γίνεται τη σωματική μας κατάσταση και υγεία. Τα επιδόρπια με βάση δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως κέικ, σφολιάτες και παγωτά, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της πρόσληψης ζάχαρης, με τα περισσότερα να περιέχουν περισσότερες θερμίδες από ότι θρεπτικά συστατικά.
Η ανάγκη μας για γλυκό μπορεί να καλυφθεί με νωπά φρούτα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, μαύρη σοκολάτα και γιαούρτι με φρούτα. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο μειώνουμε την πρόσληψη ζάχαρης, αλλά αυξάνουμε επίσης τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας.
+1 Παραμείνετε ενυδατωμένοι
Συχνά η επιθυμία μας για φαγητό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε αφυδατωμένοι και επιζητούμε τροφή για να καλύψουμε αυτή την, άγνωστη μέχρι τώρα, επιθυμία μας. Η δίψα συχνά συγχέεται με την πείνα και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ποτήρι νερό ή ακόμα καλύτερα τους κρύους μήνες που η πρόσληψη νερού είναι πιο δύσκολη δοκιμάστε νερό με λίγο στυμμένο λεμόνι ή ανθρακούχο νερό με μια φέτα λαιμ. Προσέχοντας τις αληθινές ανάγκες του εαυτού μας και κρατώντας τον ενυδατωμένο παραμένουμε υγιής, βοηθάμε να απομακρυνθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό, και το σώμα αφομοιώνει καλύτερα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό.