Δείτε παρακάτω τρεις νόστιμες συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων, τη βασιλόπιτα.
Κλασική Βασιλόπιτα
Υλικά για 1 στρογγυλό ταψί με διάμετρο 24 εκ.
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 4 αβγά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια σκόνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. τριμμένα καρύδια
- αλεύρι και βούτυρο για τη φόρμα
- άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Χτυπήστε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο.
- Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν, τα τριμμένα καρύδια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
- Ρίξτε εναλλάξ το λιωμένο βούτυρο με το αλεύρι στα χτυπημένα αβγά και ανακατέψτε.
- Αλείψτε με βούτυρο και αλευρώστε το εσωτερικό της φόρμας.
- Αδειάστε εκεί το μίγμα και ψήστε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 50 λεπτά.
- Αφού τη βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.
Βασιλόπιτα Γεμιστή με Ξηρούς Καρπούς
Υλικά
Για τη γέμιση
- 80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
- 80 γρ. φουντούκι καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο
- 20 γρ. κουκουνάρι
- 2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
- ¼ κ.γλ. κανέλα
- ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γλ. μπαχάρι
- 1 κ.σ. μέλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το κέικ
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 κ.γλ. βανίλια
- 150 γρ. μέλι
- 200γρ. γάλα φρέσκο
Για την επικάλυψη
- 60 γρ. μέλι
- 3 κ.σ. κονιάκ χλιαρό
- 100 γρ. αμύγδαλα και φουντούκια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
- Φτιάχνουμε το κέικ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια τη βανίλια, το μέλι και το γάλα.
- Μετά ρίχνουμε τα στέρεα υλικά και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Σε μια στρογγυλή φόρμα (προαιρετικά στρωμένη με λαδόκολλα) αδειάζουμε το μείγμα του κέικ εναλλάξ με το μείγμα της γέμισης.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 40', μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό όταν τρυπάμε το γλυκό.
- Ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Για την επικάλυψη, λιώνουμε το μέλι στο χλιαρό κονιάκ, αλείφουμε τη βασιλόπιτα με αυτό το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.
Βασιλόπιτα με γλυκό κρασί και ελαιόλαδο
Υλικά
- 1 ½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ φλ. ελαιόλαδο απαλό
- 1 ½ φλ. γλυκό λευκό κρασί
- 3 αβγά
- ¾ φλ. άχνη ζάχαρη
- 2 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κ.γ. ξύσμα μανταρινιού
- Για τη διακόσμηση: άχνη ζάχαρη, τσαμπάκια ή ρόγες σταφυλιού, ένα ασπράδι αβγού χτυπημένο. Διαφορετικά, φρέσκα σύκα κομμένα στη μέση και κόκκινα φρούτα.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, του λεμονιού και του μανταρινιού και ανακατεύουμε.
- Σε μεγάλο μπολ δουλεύουμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ρίχνουμε στο αλεύρι εναλλακτικά το μείγμα των αβγών και το κρασί ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά -δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
- Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ..
- Σαπουνίζουμε και στεγνώνουμε το γούρικο νόμισμα και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι και ρίχνουμε το νόμισμα.
- Ψήνουμε γύρω στα 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του γλυκού.
- Αφήνουμε να μείνει στο ταψάκι για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη και μικρά τσαμπιά με ζαχαρωμένες ρόγες σταφυλιού: χτυπάμε ένα ασπράδι αβγού, ρίχνουμε μέσα τα τσαμπάκια ή τις ρόγες του σταφυλιού να τυλιχτούν και μετά κοσκινίζουμε επάνω άχνη ζάχαρη.
- Αφήνουμε να στεγνώσουν και γαρνίρουμε.
- Αν δεν βρούμε σταφύλι, χρησιμοποιούμε σύκα φρέσκα, ή ξερά μουλιασμένα σε γλυκό κρασί και κομμένα στη μέση, και άλλα φρούτα.