Η Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου, είναι μια γιορτή για το αγαπημένο γλύκισμα που έχει κατακτήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων σε όλο τον κόσμο. Τα μπισκότα, με την ποικιλία τους και τη γεύση τους, αποτελούν μια αγαπημένη λιχουδιά για κάθε στιγμή της ημέρας, από το πρωινό μέχρι το απογευματινό σνακ ή και ως συνοδευτικό του καφέ. Ακολουθούν μερικές συνταγές με μπισκότα, που θα κάνουν τη γιορτή ακόμα πιο γλυκιά και απολαυστική.
Μαλακά Μπισκότα Βατόµουρου µε Λευκή Σοκολάτα
Υλικά
- 2 φλιτζάνια βούτυρο
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- 250 γρ λευκή σοκολάτα σε κοµµατάκια
- 1-1,5 φλιτζάνι αποξηραµένα βατόµουρα (αν θέλετε τα ψιλοκόβετε)
Εκτέλεση
- Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 175 βαθµούς.
- Χτυπάµε το βούτυρο σε ένα µεγάλο µπολ µε ηλεκτρικό µίξερ σε µέτρια ταχύτητα.
- Προσθέτουµε το αλεύρι στο µίγµα και ανακατεύουµε καλά.
- Ρίχνουµε µέσα τη σοκολάτα και τα βατόµουρα και βάζουµε µε κουτάλι µικρές ποσότητες σε χαρτί ψησίµατος.
- Ψήνουµε 10-14 λεπτά µέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα αφήνουµε να κρυώσουν.
Μπισκοτάκια με Τζίντζερ
Υλικά
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 βανίλια
- 1 κ.γλ. σόδα
- ½ φλιτζ. μέλι
- 1¼ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο τζίντζερ γλασέ
- ½ φλιτζ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σόδα.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτουμε το μίγμα του βουτύρου.
- Με κουτάλι ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη για 20' στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Απλώνουμε χαρτί ψησίματος στο ρηχό ταψί του φούρνου.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο.
- Με κουπ πατ ή με το χείλος ενός μικρού ποτηριού κόβουμε μπισκοτάκια και τα τοποθετούμε με αποστάσεις στο ταψί.
- Ψήνουμε για 12'-15'.
Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν.
Μπισκότα με Σοκολάτα Γάλακτος και Καρύδια
Υλικά
- 1½ φλιτζ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζ. καρύδια, μέτρια κοπανισμένα
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 1 αβγό χτυπημένο
- 1 βανίλια
- 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σπάζουμε με μαχαίρι τη σοκολάτα σε πολύ μικρά κομμάτια. Αν την αφήσουμε για ½ ώρα στο ψυγείο, θα σπάσει πιο εύκολα.
- Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Ρίχνουμε το αβγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ ή με κουτάλι ή με σπάτουλα.
- Ρίχνουμε τη σοκολάτα και τα καρύδια και ανακατεύουμε με κουτάλι ή με σπάτουλα.
- Στρώνουμε με χαρτί το ρηχό ταψί του φούρνου.
- Με κουτάλι της σούπας μοιράζουμε κουταλιές από το μίγμα πάνω στο χαρτί, αφήνοντας χώρο ανάμεσα στα μπισκότα, γιατί θα φουσκώσουν.
- Ψήνουμε για 15'. Στα 15' τα μπισκότα θα σας φανούν ωμά. Μην ξεγελαστείτε!
- Βγάλτε τα από τον φούρνο και θα στερεοποιηθούν μόλις κρυώσουν!
Πανεύκολα Μπισκότα με Πραλίνα Φουντουκιού
Υλικά
- 1 συσκευασία πραλίνα φουντουκιού
- 2 αβγά
- 1 κ.γλ. μπέικιν
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε την πραλίνα, το μπέικιν και τα αβγά και
- τα ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.
- Ζυμώνοντας με το χέρι, προσθέτουμε λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στο χέρι μας.
- Πλάθουμε μπαλάκια σαν πολύ μεγάλα καρύδια και τα πιέζουμε με το δάχτυλο στο κέντρο.
- Τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε για 10'-15'.
- Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν.
Μπισκότα με Φιστικοβούτυρο και Σοκολάτα
Υλικά
- 50 γρ. φιστικοβούτυρο
- 50 γρ. δάκρυα σοκολάτας
- 50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 30 γρ. φρουκτόζη
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αβγά
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Λιώνουμε σε ένα μπρίκι τη μαργαρίνη ή το βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το κουτάλι το φιστικοβούτυρο, τη λιωμένη μαργαρίνη, τα αβγά και τη φρουκτόζη. Μόλις το μίγμα γίνει χυλός, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
- Με το χέρι μας ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μαλακό μίγμα (επειδή όλα τα φιστικοβούτυρα δεν έχουν την ίδια πυκνότητα, μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω).
- Προσθέτουμε στο τέλος τα δάκρυα σοκολάτας και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου, φτιάχνουμε μπισκότα στο σχήμα που μας αρέσει και τα ψήνουμε για 10'.
- Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να σφίξουν.