Follow us

Cachaca

Χυμώδης, θερμή, πικάντικη, ταμπεραμεντόζα, η cachaca είναι μια γνήσια Βραζιλιάνα με ψυχή από ζαχαροκάλαμο.

Cachaca

Καμιά φορά νομίζω πως βρίσκεις περισσότερη ιστορική αλήθεια στην ιστορία των αποσταγμάτων παρά στα επίσημα ­κιτάπια της πολιτικής ιστορίας. Η cachaca, λοιπόν, είναι πιο Βραζιλιάνα και από τη χυμώδη χορεύτρια που ενεργοποιεί η φαντασία σας καθώς διαβάζετε αυτές τις λέξεις. Είναι θερμή, πικάντικη, ταπεραμεντόζα και Λατίνα. Δείχνει εύκολη, μα είναι το αντίθετο. Δείχνει καθημερινή, μα είναι εξέχουσα. Σε πρώτη ανάγνωση είναι το εθνικό ποτό της Βραζιλίας. σε δεύτερη το ποτό της διασκέδασης και της ανάκαμψης. Την cachaca την αγαπούν πολύ σε όλη τη Λατινική Αμερική. Είναι, σαν να λέμε, παρτενέρ της σάμπα και την έχουμε όλοι συνδέσει με την Caipirinha, το απόλυτο κοκτέιλ του καλοκαιριού, της παραλίας, των διακοπών. H cachaca εμφανίζεται κάπου στο 17ο αιώνα μαζί με τα πρώιμα δείγματα απόσταξης ζαχαροκάλαμου από τους ντόπιους. Το πρώτο αυτό ποτό ήταν διάφανο και με έντονο το χαρακτήρα του βοτάνου και της γλύκας που πρωτογενώς περνά το ζαχαροκάλαμο στο spirit, αλλά σε πιο ρουστίκ βερσιόν. Οι ντόπιοι στράφηκαν στο ζαχαροκάλαμο, διότι οι φυτείες του αφθονούν στη γη τους. Πώς πέρασε όμως από την αφάνεια στα κοσμοπολίτικα κοκτέιλ­; Στις απαρχές της σημερινής­ παγκοσμιοποίησης –τότε την έλεγαν αποικιακή ανάπτυξη– οι Πορτο­γάλοι θαλασσοπόροι γνώρισαν την cachaca και την έφεραν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το ζαχαροκάλαμο εκφράζεται διαφορετικά στην cachaca από ό,τι στο ρούμι, βγάζοντας περισσότερο χαρακτήρα μπισκότου και κρέμας στο βραζιλιάνικο ποτό. Για το ρούμι άλλοτε αποστάζεται ο χυμός του ζαχαροκάλαμου και άλλοτε το υποπροϊόν του, η μελάσα ή ενίοτε ο συνδυασμός τους. Για την cachaca αποστάζουν αποκλειστικά το χυμό του ζαχαροκάλαμου: η δια­δικασία αυτή προτάσσει τα γλυκά στοιχεία στη γεύση, δεμένα με περισσότερη κομψότητα. ­Αυτό το συναντάμε στην Janeiro (40% vol) και στη Sagatiba (38%). Η Janeiro έχει μια «χορευτική» μύτη που ξεκινά από χαμηλά και ανεβάζει την αρωματική της ένταση, με το μπισκότο και τα δημητριακά να κυριαρχούν, ενώ στο στόμα φαίνεται δυναμική –ενίοτε ισοπεδωτικά δυναμική–, αλλά ποτέ άκομψη. Η Sagatiba, από την άλλη, δείχνει τη φινέτσα της από τη μύτη, με πληρότητα γλυκιάς κρέμας και σπιρτάδα λάιμ. γευστικά έντονη, φρουτένια και σκαμπρόζα. Το ζαχαροκάλαμο περνά από διαλογή, πολτοποιείται, αφαιρούνται όσα στοιχεία του δεν χρειάζονται, ζυμώνεται και τελικά αποστάζεται. Είναι πολύ διαφορετικά η φινέτσα και η υφή, το αρωματικό μπουκέτο και η γευστική παλέτα όταν έχει προηγηθεί διπλή απόσταξη και άλλα όταν το ποτό έχει προκύψει από συνεχείς αποστα­κτήρες. Οι καλές cachacas έχουν αυτό το ζουμερό, φρουτένιο και γλυκό χαρακτήρα, με μερικά χτυπήματα από όμορφη βοτανική πικράδα στη γλώσσα και πικάντικα τσιμπήματα ισορροπίας.

Cachaca

Η 51 Pirassununga (40%) έχει όλο αυτό το πακέτο: έντονη φυτική μύτη με νότες από καμένη­ ζάχαρη και καραμέλα, αλλά μαζί και τη ζουμερή δροσιά των εσπεριδοειδών με μια κομψή πίκρα από τις φλούδες τους, πιπεράτο στόμα και φινετσάτη επίγευση. Η Ypioca (39%) είναι επίσης έντονη και φυτική στη μύτη, με μιαν αίσθηση παλαίωσης, και παρότι διάφανη έχει νότες μοσχολέμονου και νόστιμο, ισορροπημένο και πληθωρικό στόμα. Τη γλύκα με άλλον τρόπο έχει στηρίξει το μπουκέτο της Pitu (40%), που θυμίζει παραλία στην Κοπακαμπάνα ή τη Σαντορίνη. Πράγματι η φρεσκάδα και οι νότες ιωδίου μαζί με φρέσκα πράσινα φρούτα, σε συνδυασμό με γλυκό ντοματάκι Σαντορίνης (!), είναι πολύ καλά δεμένα. Λίγο πιο μέτρια στο σώμα, αλλά με παλέτα φυτική, πιπεράτη κι ευχάριστα πικρή στην επίγευση. ­Καταπληκτικές οι τελευταίες δύο για αυθεντική μπατίντα. Οι παλαιωμένες σε βαρέλι cachacas έχουν το προσόν να είναι πολύπλοκες, και συναρπάζουν με τον τρόπο που γράφεται μέσα τους το ίχνος του χρόνου­. Η Ypioca Ouro (39%) ξεκινά με έντονη, πυκνή μύτη, όπου τα αρώματα της παλαίωσης υπερισχύουν (γλυκό πορτοκαλιού, ­βανίλια, βούτυρο, καραμέλα). Το στόμα της είναι πλούσιο, δυνατό και βαρελάτο. Πολύ ενδια­φέρουσα είναι και η Pitu - Espe­cial de Ouro (40%): λεπτή μύτη, με ξεκάθαρα τα αρώματα βαρε­λιού (βανίλια, νωπό ξύλο) και ­λαχανικών κονφί αλλά και πλούσιο και μαλακό στόμα.

Επίσης...

Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Όλο το διάστημα των Αποκριών μέχρι την κορύφωση του Καρναβαλιού είναι μέρες γλεντιού, στις οποίες οι ουζοκατανύξεις έχουν αποκτήσει πλέον θέση εξίσου κλασική με τα παραδοσιακά έθιμα.

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Περισσότερα από

Ποτό

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.