
Η αφοσίωση του Έλληνα στο αποκαλούμενο σπέσιαλ ουίσκι είναι μυθικά μεγαλύτερη από άλλα πατενταρισμένα ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, εθνικά σήματα και σημαίες. Πάνω από πέντε δεκαετίες τώρα μεσουρανεί στη νυχτερινή διασκέδαση, σε μπαρ, μπουζούκια, κυριλέ live και κατ’ οίκον συγκεντρώσεις. Υμνήθηκε από τον παλιό κινηματογράφο του Φίνου, πλασαρίστηκε στο σύγχρονο νεοελληνικό lifestyle του θεάματος και προσδιορίστηκε ντύνοντας γευστικά εκδηλώσεις γραμμάτων και τεχνών, νύχτες θεάτρου και μουσικές πρεμιέρες αληθινής καλλιτεχνίας. Είναι χωρίς αμφιβολία η γεύση που αγαπάμε.
Ποιο είναι όμως το σπέσιαλ ουίσκι και τι είναι τόσο… σπέσιαλ σ’ αυτό; Δεν είναι τίποτε άλλο από τα καλά παλαιωμένα blended ουίσκι. Τα πιο πολλά αναγνωρίζονται… άμα τη εμφανίσει, είναι διάσημα και διαχρονικά. Ο αραβόσιτος, η πρώτη ύλη απόσταξης στα grain ουίσκι, λειτουργεί σαν λευκό χαρτί για να απογειώσει το χαρμάνι του ο master blender, κυρίως όμως για να εξασφαλιστεί η τυπικότητα του κάθε αποστακτήριου, γεγονός πρωταρχικής σημασίας για ένα blended προϊόν ανάμειξης grain και malt ουίσκι. Τα grain παράγονται σε χαρακτήρες συνεχούς ροής, με αποτέλεσμα εύπλαστο από τον master distiller κατά το στιλ που εκείνος επιθυμεί. Άλλωστε, το αναγνωρίσιμο στιλ είναι το Α και το Ω των blended. Αν υπάρχει όντως το συλλογικό ασυνείδητο για το οποίο κάνει λόγο ο Καρλ Γιουνγκ στα συγγράμματα ψυχολογίας, τα σπέσιαλ ουίσκι είναι το ποτό του. Κι εδώ αρχίζουν τα παράξενα. Γεννάται το ερώτημα γιατί αγαπιούνται τόσο. Κι αφού είναι τόσο μοναδικά, πώς γίνεται να συνδέονται με τα γούστα τόσων πολλών; Η πολυπλοκότητα που διαθέτουν, ως αξιωματική αρετή, φαίνεται ότι δίνει σε κάθε οπαδό τους τα στοιχεία της ταύτισης και της γευστικής λατρείας.
Μπορεί να είναι πολλά τα ντεσιμπέλ που συνήθως ακολουθούν τέτοια ποτά ή παλιότερα μεγάλο το ντουμάνι του καπνού που τους έκανε παρέα, αυτά όμως επιβάλλονται από τις πρώτες γουλιές με τη γευστική τους επάρκεια. Ουίσκι με παλαίωση 12, 15 ή 18 ετών θα συναντήσεις παντού, από τα dance ορθάδικα μέχρι τις τελετουργικές βραδιές αφιερωμένες στο αρωματικό μπουκέτο και στην τυπικότητα των blended.
6 σπέσιαλ ουίσκι που αξίζει να δοκιμάσετε

- Johnnie Walker Gold 18 Υ.Ο. Φινετσάτο, πολύπλοκο, καπνιστό, σύκο, μέλι. Κρεμώδες, νησιώτικο.
- Ballantines 12 Y.O. Πορτοκάλι, εξωτικά φρούτα, βανίλια. Γλυκόπιοτο, νόστιμο, καπνιστό.
- Chivas Regal 18 Y.O. Δυνατό, καπνιστό, ξηρά φρούτα και βότανα. Γλυκόπιοτο.
- Cutty Sark 15 Y.O. Καπνιστό βαρέλι, γλυκά μπαχαρικά. Πλούσιο, φρουτώδες, πικάντικο στόμα.
- Dewar’s 12 Y.O. Φρουτώδες, έντονο, μύτη δαμάσκηνο, βανίλια, βότανα. Επίγευση γλυκιά, πικάντικη.
- Famous Grouse Gold Reserve 12 Y.O. Μπισκότο, κανέλα, ξηρά φρούτα. Εντόνο, αρμονικό, γλυκό.