Η σύλληψη
Όσο είμαστε σπίτι καλό είναι να βρίσκουμε γευστικούς τρόπους να ανεβάζουμε την διάθεση μας. Τι θα λέγατε να πειραματιστούμε φτιάχνοντας τα δικά μας cocktails; Δεν θα χρειαστεί καν να μετακινηθούμε: θα χρησιμοποιήσουμε ότι έχουμε στο ψυγείο, στα ντουλάπια μας και γενικά στην περίμετρο της κουζίνας μας. Σκοπός είναι να περάσουμε καλά και να ανακαλύψουμε τα απλά υλικά που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για homemade cocktails.
Η εκτέλεση…
Τα πειραγμένα κλασικά
Σε αυτή την περίπτωση ξεσηκώνουμε τις συνταγές από μεγάλης φήμης και αποδοχής cocktails όπως ή caipirovska, το mohito ή το daiquiri και δίνουμε την δική μας εκδοχή ανάλογα με τα φρούτα που μας βρίσκονται (π.χ. φράουλα, βερίκοκο, κεράσια, δαμάσκηνα). Εγώ είχα φράουλες και βερίκοκα. Το μυστικό είναι να δοκιμάζουμε την οξύτητα του φρούτου και να την ισορροπούμε με το σιρόπι ζάχαρης αλλά και με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ποτού βάσης. Για να φτιάξουμε το γλυκό σιρόπι αρκεί να αναμείξουμε ίση ποσότητα ζάχαρης με ζεστό νερό.
Caipirovska
Υλικά
3/4 φλούδες λεμονιού
60ml vodka
30ml σιρόπι ζάχαρης
3 φράουλες
Γαρνιτούρα: φέτα λεμονιού
Mέθοδος: διάσπασης
Ποτήρι: old fashioned
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά τις φράουλες και τις κόβουμε μικρά κομματάκια. Τοποθετούμε στο ποτήρι τα κατακόκκινα κομμάτια μαζί με τις φλούδες λεμονιού και το σιρόπι ζάχαρης. Πιέζουμε δυνατά με γουδοχέρι το μίγμα. Το χρώμα γίνεται λαμπερό ρουμπινί γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο, προσθέτουμε την vodka ανακατεύουμε και γαρνίρουμε. Η οξύτητα της φράουλας και του λεμονιού ισορροπούν μαγικά με το σιρόπι ζάχαρης.
Mojito
Υλικά
6 φύλλα δυόσμο
3/4 φλούδες λεμονιού
60ml ρούμι
25ml σιρόπι ζάχαρης
3 βερίκοκα
σόδα
Γαρνιτούρα: φύλλα δυόσμου
Method: muddle
Ποτήρι: ψηλό ποτήρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε στο ποτήρι τα πλυμένα και κομμένα βερίκοκα , τις φλούδες λεμονιού και το σιρόπι ζάχαρης και πιέζουμε δυνατά με γουδοχέρι, προσθέτουμε τον δυόσμο (αφού τον χτυπήσουμε δυνατά με τα χέρια μας, για να βγάλει το άρωμά του) γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε, απογεμίζουμε με soda και γαρνίρουμε. Η ένωση του βερίκοκου με το δυόσμο και το λεμόνι είναι αναπάντεχα φρέσκια και ελκυστική.
Εμπνευσμένα από το κήπο, πρωτότυπα και παραλλαγμένα..
Πολύ οικονομικά υλικά όπως η ντομάτα, το αγγούρι, το σέλερι, ο βασιλικός, το μέλι και η μαρμελάδα κάνουν θαύματα όταν έρχονται σε καινοτόμα ή παραλλαγμένα προξενιά στο σέικερ.
Bloody Maria
Υλικά
90ml χυμός ντομάτας
50ml τεκίλα
20ml φρέσκος χυμός λεμονιού
8 σταγόνες Tabasco
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Σέλερι
Σόδα
Γαρνιτούρα: σέλερι, μαύρο πιπέρι
Μέθοδος: σέικερ
Ποτήρι: ψηλόλιγνο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός από το σέλερι) σε ένα shaker με πάγο και χτυπάμε δυνατά, σουρώνουμε στο γεμάτο με πάγο ποτήρι και γαρνίρουμε με το πιπέρι και το σέλερι. Το αποτέλεσμα βαμμένο κόκκινο, ελκυστικό, μυστηριώδες και spicy.
Ginger Punch
Υλικά
2 κουταλιές του γλυκού μέλι
4 μικρά κομματάκια ginger
60ml ρούμι
20ml φρέσκος χυμός λεμονιού
sprite
Γαρνιτούρα: φλούδα λεμονιού
Method: shake
Glass: Collins glass
Εκτέλεση
Τοποθετούμε στο σέικερ τo ginger, το λεμόνι και τo μέλι, τα συνθλίβουμε και προσθέτουμε το ρούμι με τον πάγο και χτυπάμε δυνατά, διπλοσουρώνουμε σε γεμάτο πάγο ποτήρι απογεμίζουμε με sprite και γαρνίρουμε. Το πικάντικο ginger συναντά το γλυκό μέλι και το όξινο λεμόνι και δημιουργείται ένα τρίπτυχο απόλαυσης που ξεσηκώνει.
Cucumber Martini
Υλικά
5 ροδέλες αγγούρι με τη φλούδα
50ml vodka
25ml χυμό λεμονιού
20ml σιρόπι ζάχαρης
Γαρνιτούρα: φέτες αγγουριού
Method: σπάσιμο και σέικερ
Ποτήρι: cocktail
Εκτέλεση
Τοποθετούμε στο σέικερ το αγγούρι, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη, τα διασπάμε και προσθέτουμε το gin με τον πάγο και χτυπάμε δυνατά, διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι cocktail και γαρνίρουμε. Το αγγούρι με το λεμόνι δίνουν ένα ζωηρό χρώμα και χαρίζουν απίστευτη φρεσκάδα.
Buikkas Martini
Υλικά
2 κουταλιές του γλυκού μαρμελάδα βατόμουρο
50ml gin
20ml φρέσκο χυμό lime
20ml σιρόπι ζάχαρης
Γαρνιτούρα: φλούδα λεμονιού
Method: σέικερ
Ποτήρι: flute glass (σαμπάνιας)
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε shaker με πάγο και χτυπάμε δυνατά, διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι flute και γαρνίρουμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μαρμελάδα θέλετε τα σάκχαρα της με το λεμόνι θα σας απογειώσουν.
Basil & Honey Daiquiri
Υλικά
2 κουταλιές μέλι
5 φύλλα βασιλικού
50ml ρούμι
20ml φρέσκο χυμό λεμονιού
Γαρνιτούρα: φύλλα βασιλικού
Method: σέικερ
Ποτήρι: cocktail glass
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε shaker με πάγο και χτυπάμε δυνατά, σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι cocktail και γαρνίρουμε. Το ρούμι με το βασιλικό, και το λεμόνι ταιριάζουν γάντι μόλις προσθέσουμε και το μέλι η απόλαυση πολλαπλασιάζεται επί τέσσερα.
Το αποτέλεσμα
Στην δική μου κουζίνα ο στόχος επετεύχθη! Εντοπίστηκαν κατακόκκινες ντομάτες, φρέσκα αγγουράκια, ευωδιαστός δυόσμος, μυρωδάτη μέντα, βασιλικός, χοντρό πιπέρι, ginger, λεμόνι και διάφορα φρούτα εποχής με σούπερ σταρ τις αγαπημένες φράουλες. Λίγο - πολύ, δηλαδή βασικές, καθημερινές πρώτες ύλες. Πριν ξεκινήσει το διασκεδαστικό κομμάτι και οι παιχνιδιάρικοι συνδυασμοί έχουμε τρία ακόμα στάδια. Πρώτο να ρίξουμε μια ματιά στην ιδιωτική κάβα για την εύρεση της απαραίτητης αλκοολικής βάσης, δεύτερο βήμα να διαλέξουμε τα ποτήρια και κάποια λειτουργικά εξαρτήματα όπως, γουδί, σέικερ , μαχαίρι, τρίφτη και τρίτο να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό για μια μικρή κατεύθυνση. Στην κάβα τα κλασικά gin, βότκα, ρούμι, τεκίλα υπήρχαν, το ίδιο και τα εργαλεία του ερασιτέχνη bartender. Οι συμβουλές για επίδοξους και εκκολαπτόμενους σπιτικούς barmen ήρθαν από κάποιον που το κατέχει, το έχει σπουδάσει και έχει βραβευτεί πολλές φορές: τον mixologist Σταύρο Γαϊτανάρο από την ένωση ελλήνων bartenders. Ενθουσιάστηκε τόσο όταν του είπα τι ήμουν έτοιμη να κάνω, που ήταν χείμαρρος στις προτάσεις του. Ευτυχώς πρόλαβα να σημειώσω τις περισσότερες. Το γουδί ανα χείρας, η φράουλα στο στόμα και φύγαμε…