Follow us

Cocktails με… ό,τι απέμεινε!

Ανοίγουμε ψυγείο και κάβα, συγκεντρώνουμε ό,τι βρούμε και σκαρφιζόμαστε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά do-it-yourself κοκτέιλ.

Cocktails με… ό,τι απέμεινε!

Η σύλληψη

Όσο είμαστε σπίτι καλό είναι να βρίσκουμε γευστικούς τρόπους να ανεβάζουμε την διάθεση μας. Τι θα λέγατε να πειραματιστούμε φτιάχνοντας τα δικά μας cocktails; Δεν θα χρειαστεί καν να μετακινηθούμε: θα χρησιμοποιήσουμε ότι έχουμε στο ψυγείο, στα ντουλάπια μας και γενικά στην περίμετρο της κουζίνας μας. Σκοπός είναι να περάσουμε καλά και να ανακαλύψουμε τα απλά υλικά που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για homemade cocktails.

Η εκτέλεση…

Τα πειραγμένα κλασικά

Σε αυτή την περίπτωση ξεσηκώνουμε τις συνταγές από μεγάλης φήμης και αποδοχής cocktails όπως ή caipirovska, το mohito ή το daiquiri και δίνουμε την δική μας εκδοχή ανάλογα με τα φρούτα που μας βρίσκονται (π.χ. φράουλα, βερίκοκο, κεράσια, δαμάσκηνα). Εγώ είχα φράουλες και βερίκοκα. Το μυστικό είναι να δοκιμάζουμε την οξύτητα του φρούτου και να την ισορροπούμε με το σιρόπι ζάχαρης αλλά και με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ποτού βάσης. Για να φτιάξουμε το γλυκό σιρόπι αρκεί να αναμείξουμε ίση ποσότητα ζάχαρης με ζεστό νερό.

Caipirovska

Cocktails με… ό,τι απέμεινε!

Υλικά

3/4 φλούδες λεμονιού
60ml vodka
30ml σιρόπι ζάχαρης
3 φράουλες

Γαρνιτούρα: φέτα λεμονιού
Mέθοδος: διάσπασης
Ποτήρι: old fashioned

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά τις φράουλες και τις κόβουμε μικρά κομματάκια. Τοποθετούμε στο ποτήρι τα κατακόκκινα κομμάτια μαζί με τις φλούδες λεμονιού και το σιρόπι ζάχαρης. Πιέζουμε δυνατά με γουδοχέρι το μίγμα. Το χρώμα γίνεται λαμπερό ρουμπινί γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο, προσθέτουμε την vodka ανακατεύουμε και γαρνίρουμε. Η οξύτητα της φράουλας και του λεμονιού ισορροπούν μαγικά με το σιρόπι ζάχαρης.

Mojito

Υλικά
6 φύλλα δυόσμο
3/4 φλούδες λεμονιού
60ml ρούμι
25ml σιρόπι ζάχαρης
3 βερίκοκα
σόδα

Γαρνιτούρα: φύλλα δυόσμου
Method: muddle
Ποτήρι: ψηλό ποτήρι

Εκτέλεση
Τοποθετούμε στο ποτήρι τα πλυμένα και κομμένα βερίκοκα , τις φλούδες λεμονιού και το σιρόπι ζάχαρης και πιέζουμε δυνατά με γουδοχέρι, προσθέτουμε τον δυόσμο (αφού τον χτυπήσουμε δυνατά με τα χέρια μας, για να βγάλει το άρωμά του) γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε, απογεμίζουμε με soda και γαρνίρουμε. Η ένωση του βερίκοκου με το δυόσμο και το λεμόνι είναι αναπάντεχα φρέσκια και ελκυστική.

Εμπνευσμένα από το κήπο, πρωτότυπα και παραλλαγμένα..

Πολύ οικονομικά υλικά όπως η ντομάτα, το αγγούρι, το σέλερι, ο βασιλικός, το μέλι και η μαρμελάδα κάνουν θαύματα όταν έρχονται σε καινοτόμα ή παραλλαγμένα προξενιά στο σέικερ.

Bloody Maria

Υλικά

90ml χυμός ντομάτας
50ml τεκίλα
20ml φρέσκος χυμός λεμονιού
8 σταγόνες Tabasco
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Σέλερι
Σόδα

Γαρνιτούρα: σέλερι, μαύρο πιπέρι
Μέθοδος: σέικερ
Ποτήρι: ψηλόλιγνο

Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός από το σέλερι) σε ένα shaker με πάγο και χτυπάμε δυνατά, σουρώνουμε στο γεμάτο με πάγο ποτήρι και γαρνίρουμε με το πιπέρι και το σέλερι. Το αποτέλεσμα βαμμένο κόκκινο, ελκυστικό, μυστηριώδες και spicy.

Ginger Punch

Υλικά
2 κουταλιές του γλυκού μέλι
4 μικρά κομματάκια ginger
60ml ρούμι
20ml φρέσκος χυμός λεμονιού
sprite

Γαρνιτούρα: φλούδα λεμονιού
Method: shake
Glass: Collins glass

Εκτέλεση
Τοποθετούμε στο σέικερ τo ginger, το λεμόνι και τo μέλι, τα συνθλίβουμε και προσθέτουμε το ρούμι με τον πάγο και χτυπάμε δυνατά, διπλοσουρώνουμε σε γεμάτο πάγο ποτήρι απογεμίζουμε με sprite και γαρνίρουμε. Το πικάντικο ginger συναντά το γλυκό μέλι και το όξινο λεμόνι και δημιουργείται ένα τρίπτυχο απόλαυσης που ξεσηκώνει.

Cucumber Martini

Υλικά
5 ροδέλες αγγούρι με τη φλούδα
50ml vodka
25ml χυμό λεμονιού
20ml σιρόπι ζάχαρης

Γαρνιτούρα: φέτες αγγουριού
Method: σπάσιμο και σέικερ
Ποτήρι: cocktail

Εκτέλεση
Τοποθετούμε στο σέικερ το αγγούρι, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη, τα διασπάμε και προσθέτουμε το gin με τον πάγο και χτυπάμε δυνατά, διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι cocktail και γαρνίρουμε. Το αγγούρι με το λεμόνι δίνουν ένα ζωηρό χρώμα και χαρίζουν απίστευτη φρεσκάδα.

Buikkas Martini

Υλικά
2 κουταλιές του γλυκού μαρμελάδα βατόμουρο
50ml gin
20ml φρέσκο χυμό lime
20ml σιρόπι ζάχαρης

Γαρνιτούρα: φλούδα λεμονιού
Method: σέικερ
Ποτήρι: flute glass (σαμπάνιας)

Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε shaker με πάγο και χτυπάμε δυνατά, διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι flute και γαρνίρουμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μαρμελάδα θέλετε τα σάκχαρα της με το λεμόνι θα σας απογειώσουν.

Basil & Honey Daiquiri

Υλικά
2 κουταλιές μέλι
5 φύλλα βασιλικού
50ml ρούμι
20ml φρέσκο χυμό λεμονιού

Γαρνιτούρα: φύλλα βασιλικού
Method: σέικερ
Ποτήρι: cocktail glass

Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε shaker με πάγο και χτυπάμε δυνατά, σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι cocktail και γαρνίρουμε. Το ρούμι με το βασιλικό, και το λεμόνι ταιριάζουν γάντι μόλις προσθέσουμε και το μέλι η απόλαυση πολλαπλασιάζεται επί τέσσερα.

Το αποτέλεσμα

Στην δική μου κουζίνα ο στόχος επετεύχθη! Εντοπίστηκαν κατακόκκινες ντομάτες, φρέσκα αγγουράκια, ευωδιαστός δυόσμος, μυρωδάτη μέντα, βασιλικός, χοντρό πιπέρι, ginger, λεμόνι και διάφορα φρούτα εποχής με σούπερ σταρ τις αγαπημένες φράουλες. Λίγο - πολύ, δηλαδή βασικές, καθημερινές πρώτες ύλες. Πριν ξεκινήσει το διασκεδαστικό κομμάτι και οι παιχνιδιάρικοι συνδυασμοί έχουμε τρία ακόμα στάδια. Πρώτο να ρίξουμε μια ματιά στην ιδιωτική κάβα για την εύρεση της απαραίτητης αλκοολικής βάσης, δεύτερο βήμα να διαλέξουμε τα ποτήρια και κάποια λειτουργικά εξαρτήματα όπως, γουδί, σέικερ , μαχαίρι, τρίφτη και τρίτο να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό για μια μικρή κατεύθυνση. Στην κάβα τα κλασικά gin, βότκα, ρούμι, τεκίλα υπήρχαν, το ίδιο και τα εργαλεία του ερασιτέχνη bartender. Οι συμβουλές για επίδοξους και εκκολαπτόμενους σπιτικούς barmen ήρθαν από κάποιον που το κατέχει, το έχει σπουδάσει και έχει βραβευτεί πολλές φορές: τον mixologist Σταύρο Γαϊτανάρο από την ένωση ελλήνων bartenders. Ενθουσιάστηκε τόσο όταν του είπα τι ήμουν έτοιμη να κάνω, που ήταν χείμαρρος στις προτάσεις του. Ευτυχώς πρόλαβα να σημειώσω τις περισσότερες. Το γουδί ανα χείρας, η φράουλα στο στόμα και φύγαμε…

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.