
Αφού μάθαμε, λοιπόν, πώς να φτιάχνουμε λικέρ με ελληνικά φρούτα, εδώ, ας πάρουμε μιά γεύση από κοκτέιλ που τα περιέχουν. Ο Δημήτρης Γιακουμάκης, bartender του Ζάχαρη & Αλάτι Bistrot Bar και ο Γιάννης Κοροβέσης cocktailian bartender στο Spiti Cocktail Bar και ο άνθρωπος πίσω από το bitterbooze.com, μας μαθαίνουν πώς να φτιάχνουμε στο σπίτι μας cocktails με βάση δημοφιλή παραδοσιακά λικέρ. Ο Δημήτρης επέλεξε παραδοσιακά λικέρ που προέρχονται από τρεις διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας. Είναι το λικέρ μαστίχας από τη Χίο, το λικέρ τεντούρα από την Πάτρα και το λικέρ κουμ κουάτ από την Κέρκυρα. Ο Γιάννης Κοροβέσης πάλι, προτίμησε λιγότερο γνωστά ελληνικά λικέρ, από φουντούκι, μανταρίνι Χίου και δαμάσκηνο. Κι αν δεν είστε για πειραματισμούς, μπορείτε πολύ απλά να ζητήσετε να σας φτιάξουν κάποιο από αυτά στην επόμενή σας έξοδο!
Πριν απ' όλα ας γνωρίσουμε τα λικέρ μας:

Λικέρ μαστίχας Το λικέρ μαστίχας είναι ένα παραδοσιακό χιώτικο ηδύποτο. Έχει χαρακτηριστεί ΠΟΠ και παρασκευάζεται με εκχύλιση των δακρύων της μαστίχας σε οινόπνευμα και με απόσταξη και ανάμειξη του εκχυλίσματος με ζάχαρη. Το λικέρ αυτό έχει χωνευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές όταν κάποια εστιατόρια άρχισαν να το σερβίρουν στα εστιατόριά τους στο τέλος του γεύματος.
Λικέρ τεντούρα Παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, που παρασκευάζεται από απόσταγμα κανέλας, γαρίφαλου και μοσχοκάρυδου. Πίνεται σκέτο ή με πάγο και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό. Η ιστορία του φτάνει στην εποχή της Ενετοκρατίας.
Λικέρ κουμ κουάτ Λικέρ από το κερκυραϊκό μικροσκοπικό εσπεριδοειδές με το υπέροχο άρωμα. Η καταγωγή του φυτού είναι από την Κίνα και σημαίνει στα κινέζικα χρυσό πορτοκάλι. Έχει όμορφο έντονο πορτοκαλί χρώμα, όπως και το λικέρ.
Λικέρ φουντούκι Λικέρ με ιδιαίτερο άρωμα από τον ομώνυμο καρπό, που δίνει ξεχωριστή γεύση σε ροφήματα όπως ο καφές και η σοκολάτα.
Λικέρ μανταρίνι Χίου Ένα ακόμα παραδοσιακό χιώτικο προϊόν, που παίρνει το υπέροχο άρωμα και τη γεύση από τη φλούδα αυτής της μοναδικής ποικιλίας μανταρινιού από τη Χίο.
Λικέρ δαμάσκηνο Ο γλυκός και αρωματικός αυτός καρπός ποτίζει με το άρωμά του το αλκοόλ και δημιουργείται ένα λικέρ με βαθειά γεύση.
Τα cocktails του Δημήτρη Γιακουμάκη

Masticha Flower
Υλικά:
Λικέρ Μαστίχα 6 cl
Φρέσκος χυμός λεμονιού 3cl
Σιρόπι ζάχαρης 2cl
Λικέρ Βιολέτας 1-1,5 cl
Eκτέλεση:
Προσθέστε όλα τα συστατικά και χτυπήστε στο σέικερ με πάγο.
Στραγγίστε με διπλό σουρωτήρι σε ποτήρι του Martini.

Anonymous
Υλικά:
Βότκα 6cl
Λικέρ μαστίχα 1cl
Σιρόπι βανίλιας 2cl
Φρέσκος χυμός λάιμ 2cl
Φρέσκος χυμός πορτοκάλι 2.5cl
Eκτέλεση
Προσθέστε όλα τα συστατικά εκτός της μαστίχας και χτυπήστε στο σέικερ με πάγο. Στραγγίστε με διπλό σουρωτήρι σε ποτήρι του Martini. Στη συνέχεια συμπληρώστε με μαστίχα.

L'Αppellation (Παραλλαγή με λικέρ)
Υλικά
Κονιάκ 6cl
Φρέσκος χυμός λεμόνι 2cl
Φρέσκος χυμός πορτοκάλι 2.5cl
Λικέρ τεντούρα 2cl
Angostura bitter 1 δόση
Eκτέλεση
Προσθέστε όλα τα συστατικά και χτυπήστε στο σέικερ με πάγο.
Σουρώστε σε ποτήρι του κονιάκ με πάγο.

Μasticha pink n sour
Υλικά
Λικέρ Μαστίχας 6cl
Φρέσκος χυμός λεμόνι 3cl
Σιρόπι μελιού 2cl
Ροζ πιπέρι 2 κουταλάκια του γλυκού
Αngostura bitter 1 δόση
Εκτέλεση
Bάζουμε το ροζ πιπέρι μαζί με το σιρόπι μελιού στο σέικερ πρώτα και με ένα γουδοχέρι διαλύουμε το πιπέρι μέσα στο μέλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε στο σέικερ με πάγο. Σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο, αφήνοντας όμως μέρος του πιπεριού να περάσει στο τελικό μας αποτέλεσμα.
Perfumer (MODIFIED)
Υλικά
Βότκα 6cl
Λικέρ κουμ κουάτ 1.5cl
Σιρόπι κανέλας 2cl
Φρέσκος χυμός λάιμ 2cl
Φρέσκος χυμός γκρέιπφρουτ 2cl
Xυμός ρόδι 4cl
Eκτέλεση
Προσθέστε όλα τα συστατικά και χτυπήστε στο σέικερ με πάγο.
Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με πάγο με ένα ξύλο κανέλας και λίγο δυόσμο.
Τα cocktails του Γιάννη Κοροβέση

Dead Eye
Υλικά
60ml ρούμι Sailor Jerry
45ml πουρές μάνγκο
25ml λικέρ φουντούκι Πολυκαλά
10ml σπιτικό σιρόπι βανίλιας
1 εσπρέσο
Παρασκευή
Χτυπάμε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο και διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ. Διακοσμούμε με 2-3 κόκκους καφέ.

Suffering Mustard
Υλικά
50ml τζιν αρωματισμένο με λεμονόχορτο
10ml σιρόπι μουστάρδας
25ml λικέρ μανταρίνι Απαλαρίνα
20ml φρεσκοστυμμένος χυμός κόκκινου γκρέιπφρουτ
10ml φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο και διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι κρασιού. Γαρνίρουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο και σερβίρουμε.

Pliny's Supper
Υλικά
50ml μπέρμπον Maker's Mark
20ml λικέρ δαμάσκηνο Πολυκαλά
30ml κρύο πράσινο τσάι
15ml σιρόπι ζάχαρης
2 τοματίνια
1 σταγόνα Dr. Heather Duncan's Christmas Bitters
εκτέλεση
Συνθλίβουμε τα τοματίνια στον πάτο ενός σέικερ με ένα γουδοχέρι.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με πάγο.
Διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι τύπου double rocks με πάγο.
Διακοσμούμε με ένα αποξηραμένο δαμάσκηνο περασμένο σε ένα bamboo stick.