Follow us

Cointreau…η άλλη όψη του πορτοκαλιού

Το Cointreau είναι ίσως το πλέον εμβληματικό λικέρ και σίγουρα το πιο γνωστό στα ελληνικά σπίτια της δεκαετίας του ’60, όταν η κλασική «βίζιτα» είχε σχεδόν πάντα σαν επακόλουθο το «τρατάρισμα», δηλαδή ένα σοκολατάκι και ένα ποτηράκι «Κουαντρό». Ακόμα και αν το ποτηράκι περιείχε ένα απλό, αγνώστου προελεύσεως «triple sec» λικέρ με αίσθηση πορτοκαλιού, η νοικοκυρά επέμενε σταθερά: «Θα πάρετε ένα Cointreau;». Οι μεγαλύτεροι θυμούνται ακόμα αλλά γενικά λίγοι γνωρίζουν περισσότερα γιάυτό το διάσημο γ

Cointreau…η άλλη όψη του πορτοκαλιού

H ταυτότητά του

Το 1849 ο Eduard Jean και ο Adolphe Cointreau έφτιαξαν ένα αποστακτήριο στην Angers, στο οποίο το 1875 δημιουργήθηκε το πρώτο triple sec στο κόσμο.
Η μοναδικότητα του συγκεκριμένου λικέρ οφειλόταν στον συνδυασμό γλυκών και πικρών πορτοκαλιών με καθαρή αλκοόλη, γεγονός που το διαφοροποιούσε από τα άλλα λικέρ, τα οποία μέχρι τότε ήταν μονοδιάστατα γλυκά και είχαν σαν αλκοολική βάση brandies.
Επιπλέον και το τετράγωνο σκούρο μπουκάλι που χρησιμοποιήθηκε για την εμφιάλωσή του, ήταν πρωτοποριακό στην εποχή του σε επίπεδο design, σε βαθμό που μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 1000 αντιγραφές στο κόσμο, πολλές από τις οποίες υπάρχουν σε εκθετήριο στο αποστακτήριο. Ακολούθησε το 1898, ο χαρακτήρας του αρλεκίνου Pierrot που έγινε η συμβολική εικόνα του Cointreau ενώ το 1960 στις διαφημίσεις του εισέβαλε ο James Bond και το 2007 η Dita Fon Teese. Tέλος, τo 2005 κυκλοφόρησε το Cointreaupolitan που έγινε απίστευτη μόδα.
Αν όλα αυτά σας κίνησαν ήδη την περιέργεια για μια πρώτη δοκιμή, το Cointreau πίνεται σκέτο ή με 2-3 παγάκια και ταιριάζει σούπερ με κίτρο, πορτοκάλι, μέντα, κάρδαμο και βασιλικό.

Cointreau…η άλλη όψη του πορτοκαλιού

Στο επιβλητικό κάστρο του...

Στην μικρή αλλά άκρως χαριτωμένη πόλη του Λίγηρα (Angers) το Chateau πάνω από το ποταμό Maine είναι ένα σύμβολο. Στην είσοδο του -χτισμένη από τον 9 αιώνα- μας περίμενε ο νεαρός Alfred Cointreau, εκπρόσωπος της έκτης γενιάς που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μοντέρνου ποτού με οικογενειακή παράδοση.

Στο μεσαιωνικό κάστρο έδιναν χρώμα και ατμόσφαιρα οι πορτοκαλί ομπρέλες που κρατούσαμε. Όλα ήταν σε σύνδεση με το περήφανο τοπικό λικέρ. Αυτό όμως που πραγματικά προκάλεσε τις πιο δυνατές εντυπώσεις ήταν το κρυμμένο κλειδί κάτω από την σκοτεινή αίθουσα με την παλιά μοναδική έκθεση ταπισερί. Αυτό άνοιγε ένα χώρο απομονωμένο και μυστικό, στον οποίο φυλάγεται ένας θησαυρός, τη συνταγή του Cointreau και τα πρώτα κλασικά cocktails όπως η μαργαρίτα ή το cosmopolitan, που δημιουργήθηκαν με βάση αυτό.

Στην αίθουσα με την 3d παραγωγή…

Μετά το κάστρο φυσικό επακόλουθο ήταν (τι άλλο;) η επίσκεψη στο μέρος που φτιάχνεται εδώ και πολλά πολλά χρόνια το Cointreau. Το αποστακτήριο είναι όπως και η φιάλη που χαρακτηρίζει το λικέρ: απλό, τετραγωνισμένο, φινετσάτο, αναγνωρίσιμο και κυριολεκτικά ντυμένο με δυο χρώματα, το λευκό και το πορτοκαλί. Οι αίθουσες εναλλάσσονται και καθώς προχωράς έχεις συνέχεια μαζί σου τις μυρωδιές από τα γλυκόπικρα πορτοκάλια. Αρχικά μπαίνεις στο μπαρ, όπου δημιουργούνται τα cocktails και όσο προχωράς , ίσως μάλιστα λίγο ανορθόδοξα και ανάποδα, εισβάλεις πιο πολύ στο κόσμο του Cointreau. Λίγο πριν ανοίξουν δυο μεγάλες πόρτες που σε βάζουν στη διαδικασία παραγωγής συναντάμε δυο γυάλες γεμάτες με επιλεγμένες φλούδες πορτοκαλιών. Αυτές, μόλις περάσουν τις πόρτες, ξεκινούν το ταξίδι της εκχύλισης και τις απόσταξης.

Οι άμβυκες, σε αντικριστή παράταξη, είναι από τους πιο όμορφους και καλογυαλισμένους που έχω δει. Το απόσταγμα ρέει, o τόπος μοσχοβολάει και μπροστά σου ξεκινά μια 3d παρουσίαση που σε μεταφέρει εικονικά μέσα στους βραστήρες και σου δίνει να καταλάβεις στην πράξη πως γεννιέται ένα απόσταγμα. Μετά από αυτή την εμπειρία, η αμέσως καλύτερη είναι η αίθουσα δοκιμής.

Εκεί, παρέα με την επί 30 χρόνια master distiller Bernadette Langlais γεμίζεις το ποτήρι και ξεκινά η οργανοληπτική δοκιμή του κρυστάλλινου ποτού. Η όψη του είναι λαμπερή και διάφανη, η μύτη του είναι φινετσάτη και συγχρόνως σύνθετη. Αμέσως ξεχωρίζεις τα φρέσκα αρώματα, το κίτρο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, τα μπαχαρικά και τις βοτανικές νότες. Το στόμα είναι λιπαρό, γεμάτο, βελούδινο, ζεστό με μια εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα στην πικράδα, την γλύκα και την οξύτητα. Η επίγευση είναι ευχάριστη και έχει μεγάλη διάρκεια.

Τα γνωρίσματα αυτά οφείλονται στη συνταγή του, που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο και συνδυάζει την αρμονία ανάμεσα στις φλούδες των γλυκών και πικρών πορτοκαλιών και τη χρήση μόνο των καλύτερων φυσικών συστατικών, δηλαδή της καθαρής αλκοόλης, του αποσταγμένου νερού και της ζάχαρης. Μετά τη δοκιμή, η επίσκεψη συνεχίζεται με τρεις τελευταίες ενδιαφέρουσες αίθουσες. Την ατμοσφαιρική, με τα πορτραίτα της οικογένειας Cointreau και τη συμβολή του καθένα από αυτά στην ιστορία του ξηρού λικέρ, τον τεράστιο διάδρομο με τις αφίσες και όλα τα διαφημιστικά του ποτού με πρωταγωνιστή τον Αρλεκίνο μέχρι τη σημερινή, πληθωρική Dita Von Teeze και, τέλος, τη μεγάλη και σύγχρονη αίθουσα της εμφιάλωσης.

Οι τυχερές στιγμές …

Το ταξίδι ολοκληρώνεται με το καλύτερο τρόπο. Mετά την ξενάγηση έρχεται η ώρα του φαγητού και του ποτού. Εκεί δοκιμάσαμε το Cointreau σε άλλο ρόλο. Πρωταγωνιστής σε πιάτα της γαλλικής κουζίνας αλλά και των πιο απολαυστικών cocktails, φανέρωσε το βασικό του ατού: Η οξύτητα και η φρεσκάδα του ταιριάζει με πολλές σάλτσες και σαλάτες. Τα ζεστά του αρώματα μαρινάρουν εκπληκτικά τα κρέατα και δημιουργούν εξαιρετικά γλυκά. Η αλκοόλη και τα χαμηλά επίπεδα ζάχαρης το χρήζουν βασιλιά των cocktails.

Mε αυτές τις γεύσεις και τα αρώματα στις αποσκευές μου πήρα το δρόμο της επιστροφής. Η νοσταλγία ήρθε αμέσως. Αλλά τώρα ήξερα πώς να στήσω γρήγορα το γαλλικό σκηνικό και να μεταφέρω στο χώρο μου τις ίδιες γεύσεις.

Μια βραδυά Cointreau όλη δική σας

Για να πάρετε μια καλή ιδέα της χρήσης του Cointreau στην κουζίνα, σας φέραμε ξεχωριστές συνταγές για φαγητό και ποτά με γαλλικό χρώμα, που θα εντυπωσιάσουν τον ουρανίσκο σας αλλά και την παρέα σας, σε μια διαφορετική, θεματική βραδειά. Η ιδέα είναι να ετοιμάσουμε ένα πλήρες μενού, με σαλάτα, κυρίως , γλυκό με κοινό συστατικό το Cointreau. Μπορείτε να φτιάξετε κάθε επιμέρους συνταγή μεμονωμένα -για παράδειγμα μόνο την σαλάτα πορτοκάλι- και να τη συνδυάσετε με κάτι άλλο. Οι συνταγές μας περιλαμβάνουν:

Μια vinaigrette για πολλές χρήσεις
Μια διαφορετική vinaigrette με γεύση εσπεριδοειδών, που ετοιμάζεται σε πέντε λεπτά και μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό πασπαρτού στις δημιουργίες σας ανά πάσα στιγμή.

Το κυρίως πιάτο
Γοητευτικά γλυκόπικρο χοιρινό ή πάπια … Μια συνταγή υψηλών αρωματικών και γευστικών απαιτήσεων που μπορεί να γίνει με βάση όποιο άλλο κρέας επιθυμείτε, αλλά με αυτά ταιριάζει γάντι.

Macarons με κρέμα Cointreau
Για το τέλος επιβάλλεται να γλυκαθούμε α λα γαλλικά και το καλύτερο είναι να μεταφερθούμε γρήγορα στην παριζιάνικη place Madeleine, φτιάχνοντας μακαρόν. Μια γνήσια και δοκιμασμένη συνταγή που θέλει μόλις 30 λεπτά.

Στο ποτήρι
Μετά από ένα τόσο καλό δείπνο, για να διατηρήσουμε τη γαλλική ατμόσφαιρα επιβάλλεται να χτυπηθούν τα σέικερ με τα γνώριμα αρώματα. Το Cointreau συμμετέχει περίπου σε 350 διαφορετικές συνταγές cocktails κι εμείς αξίζει να ξεκινήσουμε από τα πιο απολαυστικά ονόματα.

Ακολουθούν οι συνταγές

Επίσης...

Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Όλο το διάστημα των Αποκριών μέχρι την κορύφωση του Καρναβαλιού είναι μέρες γλεντιού, στις οποίες οι ουζοκατανύξεις έχουν αποκτήσει πλέον θέση εξίσου κλασική με τα παραδοσιακά έθιμα.

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Περισσότερα από

Ποτό

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.