
H ταυτότητά του
Το 1849 ο Eduard Jean και ο Adolphe Cointreau έφτιαξαν ένα αποστακτήριο στην Angers, στο οποίο το 1875 δημιουργήθηκε το πρώτο triple sec στο κόσμο.
Η μοναδικότητα του συγκεκριμένου λικέρ οφειλόταν στον συνδυασμό γλυκών και πικρών πορτοκαλιών με καθαρή αλκοόλη, γεγονός που το διαφοροποιούσε από τα άλλα λικέρ, τα οποία μέχρι τότε ήταν μονοδιάστατα γλυκά και είχαν σαν αλκοολική βάση brandies.
Επιπλέον και το τετράγωνο σκούρο μπουκάλι που χρησιμοποιήθηκε για την εμφιάλωσή του, ήταν πρωτοποριακό στην εποχή του σε επίπεδο design, σε βαθμό που μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 1000 αντιγραφές στο κόσμο, πολλές από τις οποίες υπάρχουν σε εκθετήριο στο αποστακτήριο. Ακολούθησε το 1898, ο χαρακτήρας του αρλεκίνου Pierrot που έγινε η συμβολική εικόνα του Cointreau ενώ το 1960 στις διαφημίσεις του εισέβαλε ο James Bond και το 2007 η Dita Fon Teese. Tέλος, τo 2005 κυκλοφόρησε το Cointreaupolitan που έγινε απίστευτη μόδα.
Αν όλα αυτά σας κίνησαν ήδη την περιέργεια για μια πρώτη δοκιμή, το Cointreau πίνεται σκέτο ή με 2-3 παγάκια και ταιριάζει σούπερ με κίτρο, πορτοκάλι, μέντα, κάρδαμο και βασιλικό.

Στο επιβλητικό κάστρο του...
Στην μικρή αλλά άκρως χαριτωμένη πόλη του Λίγηρα (Angers) το Chateau πάνω από το ποταμό Maine είναι ένα σύμβολο. Στην είσοδο του -χτισμένη από τον 9 αιώνα- μας περίμενε ο νεαρός Alfred Cointreau, εκπρόσωπος της έκτης γενιάς που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μοντέρνου ποτού με οικογενειακή παράδοση.

Στο μεσαιωνικό κάστρο έδιναν χρώμα και ατμόσφαιρα οι πορτοκαλί ομπρέλες που κρατούσαμε. Όλα ήταν σε σύνδεση με το περήφανο τοπικό λικέρ. Αυτό όμως που πραγματικά προκάλεσε τις πιο δυνατές εντυπώσεις ήταν το κρυμμένο κλειδί κάτω από την σκοτεινή αίθουσα με την παλιά μοναδική έκθεση ταπισερί. Αυτό άνοιγε ένα χώρο απομονωμένο και μυστικό, στον οποίο φυλάγεται ένας θησαυρός, τη συνταγή του Cointreau και τα πρώτα κλασικά cocktails όπως η μαργαρίτα ή το cosmopolitan, που δημιουργήθηκαν με βάση αυτό.
Στην αίθουσα με την 3d παραγωγή…

Μετά το κάστρο φυσικό επακόλουθο ήταν (τι άλλο;) η επίσκεψη στο μέρος που φτιάχνεται εδώ και πολλά πολλά χρόνια το Cointreau. Το αποστακτήριο είναι όπως και η φιάλη που χαρακτηρίζει το λικέρ: απλό, τετραγωνισμένο, φινετσάτο, αναγνωρίσιμο και κυριολεκτικά ντυμένο με δυο χρώματα, το λευκό και το πορτοκαλί. Οι αίθουσες εναλλάσσονται και καθώς προχωράς έχεις συνέχεια μαζί σου τις μυρωδιές από τα γλυκόπικρα πορτοκάλια. Αρχικά μπαίνεις στο μπαρ, όπου δημιουργούνται τα cocktails και όσο προχωράς , ίσως μάλιστα λίγο ανορθόδοξα και ανάποδα, εισβάλεις πιο πολύ στο κόσμο του Cointreau. Λίγο πριν ανοίξουν δυο μεγάλες πόρτες που σε βάζουν στη διαδικασία παραγωγής συναντάμε δυο γυάλες γεμάτες με επιλεγμένες φλούδες πορτοκαλιών. Αυτές, μόλις περάσουν τις πόρτες, ξεκινούν το ταξίδι της εκχύλισης και τις απόσταξης.

Οι άμβυκες, σε αντικριστή παράταξη, είναι από τους πιο όμορφους και καλογυαλισμένους που έχω δει. Το απόσταγμα ρέει, o τόπος μοσχοβολάει και μπροστά σου ξεκινά μια 3d παρουσίαση που σε μεταφέρει εικονικά μέσα στους βραστήρες και σου δίνει να καταλάβεις στην πράξη πως γεννιέται ένα απόσταγμα. Μετά από αυτή την εμπειρία, η αμέσως καλύτερη είναι η αίθουσα δοκιμής.

Εκεί, παρέα με την επί 30 χρόνια master distiller Bernadette Langlais γεμίζεις το ποτήρι και ξεκινά η οργανοληπτική δοκιμή του κρυστάλλινου ποτού. Η όψη του είναι λαμπερή και διάφανη, η μύτη του είναι φινετσάτη και συγχρόνως σύνθετη. Αμέσως ξεχωρίζεις τα φρέσκα αρώματα, το κίτρο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, τα μπαχαρικά και τις βοτανικές νότες. Το στόμα είναι λιπαρό, γεμάτο, βελούδινο, ζεστό με μια εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα στην πικράδα, την γλύκα και την οξύτητα. Η επίγευση είναι ευχάριστη και έχει μεγάλη διάρκεια.

Τα γνωρίσματα αυτά οφείλονται στη συνταγή του, που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο και συνδυάζει την αρμονία ανάμεσα στις φλούδες των γλυκών και πικρών πορτοκαλιών και τη χρήση μόνο των καλύτερων φυσικών συστατικών, δηλαδή της καθαρής αλκοόλης, του αποσταγμένου νερού και της ζάχαρης. Μετά τη δοκιμή, η επίσκεψη συνεχίζεται με τρεις τελευταίες ενδιαφέρουσες αίθουσες. Την ατμοσφαιρική, με τα πορτραίτα της οικογένειας Cointreau και τη συμβολή του καθένα από αυτά στην ιστορία του ξηρού λικέρ, τον τεράστιο διάδρομο με τις αφίσες και όλα τα διαφημιστικά του ποτού με πρωταγωνιστή τον Αρλεκίνο μέχρι τη σημερινή, πληθωρική Dita Von Teeze και, τέλος, τη μεγάλη και σύγχρονη αίθουσα της εμφιάλωσης.
Οι τυχερές στιγμές …
Το ταξίδι ολοκληρώνεται με το καλύτερο τρόπο. Mετά την ξενάγηση έρχεται η ώρα του φαγητού και του ποτού. Εκεί δοκιμάσαμε το Cointreau σε άλλο ρόλο. Πρωταγωνιστής σε πιάτα της γαλλικής κουζίνας αλλά και των πιο απολαυστικών cocktails, φανέρωσε το βασικό του ατού: Η οξύτητα και η φρεσκάδα του ταιριάζει με πολλές σάλτσες και σαλάτες. Τα ζεστά του αρώματα μαρινάρουν εκπληκτικά τα κρέατα και δημιουργούν εξαιρετικά γλυκά. Η αλκοόλη και τα χαμηλά επίπεδα ζάχαρης το χρήζουν βασιλιά των cocktails.

Mε αυτές τις γεύσεις και τα αρώματα στις αποσκευές μου πήρα το δρόμο της επιστροφής. Η νοσταλγία ήρθε αμέσως. Αλλά τώρα ήξερα πώς να στήσω γρήγορα το γαλλικό σκηνικό και να μεταφέρω στο χώρο μου τις ίδιες γεύσεις.
Μια βραδυά Cointreau όλη δική σας
Για να πάρετε μια καλή ιδέα της χρήσης του Cointreau στην κουζίνα, σας φέραμε ξεχωριστές συνταγές για φαγητό και ποτά με γαλλικό χρώμα, που θα εντυπωσιάσουν τον ουρανίσκο σας αλλά και την παρέα σας, σε μια διαφορετική, θεματική βραδειά. Η ιδέα είναι να ετοιμάσουμε ένα πλήρες μενού, με σαλάτα, κυρίως , γλυκό με κοινό συστατικό το Cointreau. Μπορείτε να φτιάξετε κάθε επιμέρους συνταγή μεμονωμένα -για παράδειγμα μόνο την σαλάτα πορτοκάλι- και να τη συνδυάσετε με κάτι άλλο. Οι συνταγές μας περιλαμβάνουν:
Μια vinaigrette για πολλές χρήσεις
Μια διαφορετική vinaigrette με γεύση εσπεριδοειδών, που ετοιμάζεται σε πέντε λεπτά και μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό πασπαρτού στις δημιουργίες σας ανά πάσα στιγμή.
Το κυρίως πιάτο
Γοητευτικά γλυκόπικρο χοιρινό ή πάπια … Μια συνταγή υψηλών αρωματικών και γευστικών απαιτήσεων που μπορεί να γίνει με βάση όποιο άλλο κρέας επιθυμείτε, αλλά με αυτά ταιριάζει γάντι.
Macarons με κρέμα Cointreau
Για το τέλος επιβάλλεται να γλυκαθούμε α λα γαλλικά και το καλύτερο είναι να μεταφερθούμε γρήγορα στην παριζιάνικη place Madeleine, φτιάχνοντας μακαρόν. Μια γνήσια και δοκιμασμένη συνταγή που θέλει μόλις 30 λεπτά.

Στο ποτήρι
Μετά από ένα τόσο καλό δείπνο, για να διατηρήσουμε τη γαλλική ατμόσφαιρα επιβάλλεται να χτυπηθούν τα σέικερ με τα γνώριμα αρώματα. Το Cointreau συμμετέχει περίπου σε 350 διαφορετικές συνταγές cocktails κι εμείς αξίζει να ξεκινήσουμε από τα πιο απολαυστικά ονόματα.

Ακολουθούν οι συνταγές