Follow us

Blended ουίσκι: απόλαυση στο ποτήρι, success story στο marketing

Τα blended ουίσκι αποτελούν ένα marketing success story προς μελέτη με εκατομμύρια ουρανίσκους σε όλο τον πλανήτη να αναζητούν φανατικά τη γνώριμη γεύση τους. Τα σκοτσέζικα κυριαρχούν και στέλνουν σήματα καπνού, τα ιρλανδέζικα διεκδικούν ιστορικά την πρωτιά παραγωγής και εκπλήσσουν με την κομψότητά τους και τις βουτυράτες νότες, τα καναδέζικα αποτελούν πεδίο για γευστική εξερεύνηση, με την φρουτώδη παλέτα και την μεταξένια υφή και τέλος τα έντονα αμερικάνικα bourbon δίνουν μαθήματα πολυπλοκότητα

Blended ουίσκι: απόλαυση στο ποτήρι, success story στο marketing

Σκιαγραφώντας την ιστορία… μέχρι την εμφάνιση των blended

Ενδιαφέρον έχει ότι ιστορικά την πρωτιά στη δημιουργία του ουίσκι έχουν οι μοναχοί. Τα πρώτα usky, όπως ονομάζονταν τότε, δημιουργήθηκαν στα κέλτικα μοναστήρια, ως φάρμακα αρωματισμένα με ερείκη, μέλι, ρίζες, βότανα και καρυκεύματα. Την τέχνη των μοναχών γρήγορα αντέγραψαν οι αγρότες και το ουίσκι άρχισε να παράγεται στα αγροτόσπιτα της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Οι ερασιτέχνες ποτοποιοί χρησιμοποιούσαν ως βάση για τα αποστάγματα τους, την βασική πρώτη ύλη της περιοχής, που ήταν το κριθάρι. Σύντομα το ποτό έγινε μέρος της ζωή τους και με την εμφάνιση των αποστακτήρων τον 16 αιώνα, η παραγωγή αυξήθηκε θεαματικά. Τότε ήταν που ξεκίνησε η ταυτόχρονη αλλά και ταχεία εξάπλωση του ουίσκι, στην Αμερική και τον Καναδά, με τη διαφορά ότι εκεί σαν βάση για την παραγωγή του χρησιμοποιήθηκαν τα τοπικά δημητριακά, δηλαδή η σίκαλη, το καλαμπόκι και το σιτάρι. Το 1780 ήρθε η απαγόρευση της ιδιωτικής απόσταξης και η παραγωγή πέρασε σε αυτούς που είχαν το κεφάλαιο να ασχοληθούν εμπορικά. Η βιομηχανοποίηση το 1825 έφερε την σημαντικότερη εξέλιξη με την ανακάλυψη του συνεχή αποστακτήρα. Από τότε η παραγωγή του ουίσκι άλλαξε για πάντα.
Σταθμός στην ιστορία του ουίσκι ήταν η εμφάνιση ποτοποιών, όπως ο Τζον Γουόκερ, ο Τζώρτζ Μπαλαντάινς και οι αδελφοί Σίβας οι οποίοι άρχισαν να πειραματίζονται ανακατεύοντας ουίσκι βύνης με άλλους σπόρους και αναμιγνύοντας διαφορετικά αποστάγματα. Έτσι γεννήθηκε το blended ουίσκι, το ποτό που αργότερα κατέκτησε όλες τις αγορές και άγγιξε τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο κόσμο. Πριν φτάσει όμως σε αυτό το σημείο πέρασε το τραπεζικό κραχ, την απόρριψη από τον βασιλιά Εδουάρδο VII, που υποστήριζε το κονιάκ και βέβαια τον Α παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου τα περισσότερα αποστακτήρια έκλεισαν. Η ανάκαμψη ήρθε το 1960 με τις δυνατές φίρμες, Johnnie Walker, Dewars, Chivas, Cutty Sark, να έρχονται στο προσκήνιο για να μείνουν και να δημιουργήσουν διαχρονικά στυλ με φανατικούς ουρανίσκους ανά τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα ποιοτικά ουίσκι από ποτέ, οι κατηγορίες είναι πολλές και η κάθε μάρκα έχει δημιουργήσει τη δική της σχολή.

Εσύ τι τύπος blended ουίσκι είσαι;

Blended ουίσκι: απόλαυση στο ποτήρι, success story στο marketing

Πριν δούμε στο μικροσκόπιο τις διαφορές είναι πιο συνετό να ανοίξουμε τη γενική ομπρέλα του ουίσκι. Όλα τα ποτά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία προέρχονται από κάποιο δημητριακό. Ο σπόρος πολτοποιείται, το υγρό με την προσθήκη μαγιάς ζυμώνεται, μετά αποστάζεται και τέλος ωριμάζει σε βαρέλια. Εδικά τα blended ουίσκι προκύπτουν από ένα μείγμα διαφορετικών malts και grain. Αυτά τα ουίσκι ανήκουν στην κατηγορία των πιο πετυχημένων προϊόντων marketing και γι αυτό δεν είναι τυχαίο ότι κρατούν το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων ουίσκι. Μέχρι και οι πιο γνωστοί master blenders έχουν παραδεχτεί ότι στις προσωπικές τους στιγμές επιλέγουν κάποιο blended ουίσκι. Το θέμα δεν είναι αν τα blended είναι τα καλύτερα ουίσκι. Σημασία έχει ότι είναι σταθερά (αρωματικά και γευστικά) και ότι είναι αξιόπιστα προϊόντα μάρκας με προσωπικό χαρακτήρα. Κάθε μάρκα έχει τη φιλοσοφία, το αναγνωρίσιμο στυλ και την ποιοτική της ταυτότητα. Με απλά λόγια, κάθε οίκος έχει υφάνει τον θρύλο του δημιουργώντας ουίσκι, που μέσα στις δεκαετίες διατηρούν αναλλοίωτο αρωματικό και γευστικό προφίλ, εκπαιδεύοντας έτσι τους ουρανίσκους και διαμορφώνοντας γούστα και προτιμήσεις. Σκεφτείτε πόσο δύσκολα αλλάζετε τα τσιγάρα ή τις γεύσεις που έχετε συνηθίσει, για να δοκιμάσετε μια άλλη μάρκα. Όλα τα ανάμεικτα ουίσκι χρησιμοποιούν ουίσκι βύνης και σπόρων και στη συνταγή τους υπάρχει πάντα ένας βασικός πυρήνας. Ο master blender καλείται κάθε φορά να κάνει την ανάμειξη με τις σωστές αναλογίες για να προκύψει ένα χαρμάνι με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε μάρκας. Καθόλου εύκολο, αλλά σίγουρα συναρπαστικό, όπως και η ιδιαίτερη υφή και γεύση των ανάμεικτων ουίσκι της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα η Σκωτία φλερτάρει με τον καπνό, η Ιρλανδία με τη φινέτσα και ο Καναδάς με τη βελούδινη υφή. Κάθε χώρα έχει την δική της blended προσέγγιση και το δικό της ενδιαφέρον για μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία :

· Scotch Whisky…η γοητεία του καπνού
Αναμφισβήτητα είναι το ουίσκι που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια την πρωτοκαθεδρία. Συνήθως αποτελείται από 14 έως 40 malt και 2 έως 3 grain ουίσκι. Είναι αυτονόητο ότι παράγεται στη Σκωτία και επιβάλλεται να ωριμάσει σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον για τρία χρόνια. Και μάλιστα σε χρησιμοποιημένα βαρέλια από sherry ή bourbon. To σήμα κατατεθέν στο Scotch είναι η μυρωδιά του καπνού και πιο συγκεκριμένα της τύρφης. Αυτός ο φυτάνθρακας είναι η παραδοσιακή καύσιμη ύλη που χρησιμοποιούν σε όλες τις περιοχές της Σκωτίας για να στεγνώσουν την βύνη. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της προσδίδει στο ουίσκι μια αναπάντεχη πολυπλοκότητα και ένα ζηλευτό πικάντικο και γήινο στυλ.

· Irish Whisky…η ελαφρότητα και η φινέτσα
Η Ιρλανδία είναι μια χώρα ιδανική για την παραγωγή ουίσκι. Διαθέτει μαλακό νερό και άφθονο κριθάρι. Όπως προαναφέραμε διεκδικεί επίσης την ιστορική πρωτιά όσον αφορά την παραγωγή του ουίσκι. Εκεί βρίσκεται και ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια στον κόσμο, το old Bushmills. Όπως και το Σκοτσέζικο προέρχεται από βυνοποιημένο ή μη κριθάρι καθώς και από άλλους σπόρους. Η βασική τους διαφορά όμως είναι ότι για την παραγωγή του δεν χρησιμοποιείται καθόλου τύρφη. Η βύνη ξηραίνεται σε κλειστούς φούρνους και το απόσταγμα αποστάζεται 3 φορές σε ασυνεχείς άμβυκες. Το αποτέλεσμα είναι ένα φινετσάτο ουίσκι με αρώματα επικεντρωμένα στα δημητριακά.

· Αμερικάνικο ουίσκι…η επίδραση του φρούτου
Αλλάζουμε ήπειρο αλλάζει τελείως και το στυλ. Στην Αμερική το ουίσκι γίνεται κυρίως από καλαμπόκι. Σύμφωνα με την νομοθεσία, το μείγμα των συστατικών πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% καλαμπόκι και το υπόλοιπο μπορεί να είναι βυνοποιημένο κριθάρι, σιτάρι, ή σίκαλη. Η πρώτη απόσταξη γίνεται αυστηρά σε στήλη και μετά (το πιο σημαντικό) το απόσταγμα ωριμάζει σε καινούρια καψαλισμένα βαρέλια. Έτσι, τα αμερικάνικα ουίσκι είναι πιο αρωματικά με ευδιάκριτες νότες καβουρδισμένης καραμέλας, βανίλιας και φρούτων.

· Καναδέζικο ουίσκι…η μαγεία του βελούδου
Και σε αυτή την περίπτωση πρωταγωνιστεί το καλαμπόκι μαζί με άλλα αρωματικά ουίσκι. Η βασική διαφορά στο καναδέζικο blended είναι ότι μετά την απόσταξη ωριμάζει σε βαρέλια στα οποία μπορεί να προστεθεί 9,09% από κάποιο άλλο ώριμο απόσταγμα, όπως μπράντι, ουίσκι βύνης, ρούμι, sherry ή bourbon. Το αποτέλεσμα είναι σύνθετα αρώματα, μπόλικη γεύση, πολυπλοκότητα και ευκολόπιοτο στυλ.

Τα blended σήμερα…

Η εποχή θέλει όλη την παραπάνω ποικιλία. Πηγαίνετε μια βόλτα στα μπαρ της πόλης και θα εκπλαγείτε από τις δεκάδες επιλογές. Περισσότερο μάλιστα στις εξειδικευμένες μπάρες, όπως του CV και του Tailor Made: δυο μαγαζιά στο κέντρο, που έχουν επενδύσει στο ουίσκι και προτείνουν αμέτρητες και σπάνιες ετικέτες από όλες τις περιοχές. Τελευταία το ουίσκι μπήκε ξανά στο shaker, από έμπειρους mixologists και το status του απογειώθηκε εκ νέου. Εκτός από τα κλασικά cocktail, όπως το Manhattan, το Old fashioned ή το Rusty nail, που αρέσουν, οι bartenders έχουν προχωρήσει πολύ και ανακατεύουν ουίσκι με χυμούς, φρούτα και καρυκεύματα. Το κοινό ανταποκρίνεται, αναζητά να δοκιμάσει μάρκες που δεν γνωρίζει, περιμένει να σερβιριστεί στη σωστή θερμοκρασία και στο ανάλογο ποτήρι και διψάει να μάθει όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Για όλους αυτούς τους λόγους συγκεντρώσαμε αντιπροσωπευτικά blended από όλες τις περιοχές και τα δοκιμάσαμε μαζί με δυο ειδικούς bartenders: τον Σπύρο Πατσιαλό, επικεφαλή στο Φάλτσο μπαρ, κριτή σε έξι πανελλήνιους διαγωνισμούς cocktail και δημιουργό του huntingspirits.tv και τον Τεό Σπυρόπουλο head bartender στο Tailor made, εισηγητή στην barphilosophy και ειδικό στα ουίσκι. Από τη γευσιγνωσία προέκυψε :

- Τα blended της Σκωτίας με τις περισσότερες ετικέτες, στο ποτήρι ήταν από καλά μέχρι εξαιρετικά και διαφορετικά μεταξύ τους : από απλά μέχρι πολύπλοκα, καπνισμένα και εξωτικά.
- Τα Ιρλανδικά μπορεί να ήταν λιγότερα πήραν όμως σχετικά υψηλές βαθμολογίες και είχαν δυνατούς ουρανίσκους, γεμάτο σώμα και φινέτσα.
- Το μοναδικό Καναδέζικο που δοκιμάστηκε αποδείχθηκε (αν και απλή ετικέτα) πολύ καλό ουίσκι. Αυτό αποδεικνύει ότι τα Καναδέζικα ουίσκι είναι πολλά υποσχόμενα και αξίζουν την προσοχή μας.
- Τα bourbon ήταν εκπληκτικό πόσο διέφεραν το ένα από το άλλο. Πολύπλοκα και όλα από πολύ καλά μέχρι εξαιρετικά. Αποτελούν σίγουρα μια επιλογή που σου προκαλεί το ενδιαφέρον να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις και να τα συνδυάσεις και με άλλα υλικά.

Ανάλογα λοιπόν με την συγκεκριμένη στιγμή, το mood, την κατάσταση που βρίσκεστε και τα προσωπικά σας γούστα διαβάστε τα χαρακτηριστικά των ουίσκι της δοκιμής, που ακολουθούν και διαλέξτε! Απολαύστε την επιλογή σας σωστά, δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου, σκέτο, με λίγες σταγόνες νερό ή με πάγο.
Για πιο φανταιζί καταστάσεις ο Σπύρος Πατσιαλός και ο Τεό Σπυρόπουλος μας ετοίμασαν μερικές ιδιαίτερες συνταγές που φτιάχνονται όμως πολύ εύκολα στο σπίτι.

Σπύρος Πατσιαλός

Whisken’
- 45 ml Blended Scotch whisky
- 20 ml Freshly squeezed lemon juice
- 15 ml Disaronno λικέρ
- 15 ml σιρόπι ζάχαρης
- Λεμονάδα
Ανακινείτε όλα τα υλικά (εκτός της λεμονάδας στο shaker) με πολύ πάγο. Σουρώνετε σε ποτήρι Collins, αφού πρώτα το έχετε γεμίσει με πάγο. Γεμίζετε με τη λεμονάδα και γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Corny Grape
- 40 ml Wild Turkey Bourbon
- 30 ml Syrah Terra Leone Παλυβού
- 10 ml Campari
Σε ένα γυάλινο δοχείο (mixing glass), προσθέτετε πολύ πάγο. Προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε ήρεμα για μισό λεπτό. Σουρώνετε σε ένα μικρό ποτήρι τύπου old fashioned, στο οποίο έχετε προσθέσει πάγο. Γαρνίρετε με ένα φύλλο δυόσμου.

Τεό Σπυρόπουλος

Pipers Smash
-60ml Famous grouse
-1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
-1 λεμόνι
-1 πορτοκάλι
-3 δόσεις αρωματικά bitters
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο ποτήρι μας εκτός από το ουίσκι και τα θρυμματίζουμε καλά με ένα γουδοχέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ουίσκι και τον πάγο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με καλαμάκι και γαρνίρουμε με κορυφή δυόσμου.

American Breakfast
-60ml Bulleit bourbon
-2 κουτάλια μαρμελάδα πορτοκάλι
-30ml φρέσκο χυμό λεμόνι
Τοποθετούμε όλα τα υλικά με μπόλικο πάγο στο shaker χτυπάμε αρκετά και σουρώνουμε στο ποτήρι με πάγο. Ψεκάζουμε με φλούδα πορτοκαλιού στο ποτήρι και γαρνίρουμε με αυτή.

Η δοκιμή

IRISH

Jameson
Τύπος : Irish Whiskey
Χώρα Προέλευσης : Ιρλανδία
Παραγωγός : The Bow St. Distillery
Βαθύ χρυσό με λαμπερές ανταύγειες. Ευδιάκριτες νότες καραμέλας, μελιού και sherry. Αρκετά καλή μύτη που εμπλουτίζεται με νύξεις φρούτων και φουντουκιού. Το στόμα αρχικά μπαίνει γλυκά, με υποψίες καμένου ξύλου και μέτρια καυστικότητα. Μετά την προσθήκη του νερού μαλακώνει και αναδεικνύονται ελαφριά αρώματα τύρφης και δημητριακών. Καλό και εύκολο.
Δ.Κ. 3, Χ.Κ. 3, Θ.Τ. 3,5, Σ.Π. 3,5, Τ.Σ. 3
Εισαγωγή: PERNOD RICARD
Ενδεικτική τιμή: 20,50 €

Jameson select reserve small batch
Τύπος : Irish Whiskey
Χώρα Προέλευσης : Ιρλανδία
Παραγωγός : The Bow St. Distillery
Λαμπερό κεχριμπάρι. Στη μύτη αρώματα που παραπέμπουν σε μοσχάτο, γλυκές νότες εσπεριδοειδών, καραμελωμένα βερίκοκα, ελαφριές ανθικές νότες, γλυκά μπαχαρικά και νύξεις από φουντούκια, αμύγδαλα και βανίλια. Η προσθήκη νερού αδυνατίζει το αρωματικό προφίλ και το κάνει πιο αυστηρό. Το στόμα έχει ευχάριστη γλυκύτητα με έντονες νότες από γλυκό νεράντζι και βερίκοκο. Το τελείωμα είναι ήπιο.
Δ.Κ. 4, Χ.Κ. 4, Θ.Τ. 3,5 , Σ.Π. 4, Τ.Σ. 3,5
Εισαγωγή: PERNOD RICARD
Ενδεικτική τιμή: 36,40 €

Tullamore Dew
Τύπος : Irish Whiskey
Χώρα Προέλευσης : Ιρλανδία
Παραγωγός : Tullamore Dew CO
Λαμπερό βαθύ χρυσό. Ενδιαφέρουσα μύτη, με νότες καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μανού, butterscotch και αμυγδάλου. Επίσης στο φόντο διακρίνονται ίχνη από άνθη, όπως γιασεμί και φλούδες εσπεριδοειδών, όπως ροδάκινο και βερίκοκο. Το στόμα δεν είναι το ίδιο αρωματικό, υπερτερεί η αλκοολική αίσθηση και είναι αυστηρό και παχύ. Με την προσθήκη νερού αναδεικνύονται αρώματα μαρμελάδας, κυρίως δαμάσκηνου και γίνεται πιο ήπιο και γλυκό. Η επίγευση είναι πικάντικη.
Δ.Κ. 2,5, Χ.Κ. 2,5, Θ.Τ. 2,5 , Σ.Π. 2,5 , Τ.Σ. 2,5
Εισαγωγή: ΆΜΒΥΞ
Ενδεικτική τιμή: 19,00€

SCOTCH

Chivas regal 12 years
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : Chivas Brothers LTD
Xάλκινο χρώμα. Στη μύτη μίγμα εσπεριδοειδών, με κυρίαρχο το πορτοκάλι και νύξεις λευκής σοκολάτας με αμύγδαλο. Στόμα ευγενικό με υπέροχες νότες ροδάκινου, καραμέλας, μελιού και καφέ. Το τελείωμα κρύβει ένα ίχνος λευκών λουλουδιών και γενικά η επίγευση είναι καλή με ελεγχόμενη καυστικότητα.
Δ.Κ. 4, Χ.Κ. 4, Θ.Τ. 3,5, Σ.Π. 3,5, Τ.Σ. 4
Εισαγωγή: PERNOD RICARD
Ενδεικτική τιμή: 30,90€

The Famous Grouse
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : Matthew Gloag and son LTD
Καστανό ανοιχτό. Ανάμεικτα αρώματα μελάσας, δημητριακών, κίτρινων φρούτων και χαμομηλιού. Το στόμα είναι φινετσάτο, λεπτό, με καλή ισορροπία και ανθικό τελείωμα.
Δ.Κ. 3, Χ.Κ. 3, Θ.Τ. 3,5, Σ.Π. 3, Τ.Σ. 3
Εισαγωγή: COCA COLA 3E
Ενδεικτική τιμή: 18,60€

Ballantines Finest
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : George Ballantine and son LTD
Έντονο λεμονί. Η γλυκιά μυρωδιά του αναδύει νότες πορτοκαλιού, δημητριακών, μαρμελάδας λεμονιού, καραμέλας και πασχαλιάς. Το στόμα είναι ελαφρύ με γεύση μαρμελάδας πορτοκαλιού. Η επίγευση είναι μικρή αλλά ευχάριστη.
Δ.Κ. 3, Χ.Κ. 3, Θ.Τ. 3, Σ.Π. 2,5, Τ.Σ. 2,5
Ενδεικτική τιμή: 18,30€

Grant’s
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : William Grand and sons
Χάλκινες αποχρώσεις. Στη μύτη φαρμακευτικές νότες, με καραμέλα και ίχνη καβουρδισμένου καφέ. Το στόμα ελαφρά μονοδιάστατο με εμφανείς νύξεις καραμέλας και εσπεριδοειδών. Η επίγευση είναι καυστική με ευδιάκριτες φαρμακευτικές νότες.
Δ.Κ. 2, Χ.Κ. 2, Θ.Κ. 2, Σ.Π. 2, Τ.Σ. 2
Εισαγωγή: ΑΜΒΥΞ
Ενδεικτική τιμή: 17,90€

Dewars 12 years double aged
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : John Dewars and son LTD
Βαθύ κεχριμπαρένιο. Στρογγυλή μύτη με αρώματα μελάσας, ξηρών καρπών και ίχνη βανίλιας, σε φόντο λεμονιού και μαρμελάδας κίτρινων φρούτων. Στο στόμα απελευθερώνονται γεύσεις κομμένου χόρτου, καραμέλας βουτύρου, καπνού και θυμαρίσιου μελιού. Η καυστικότητα είναι μεσαίας έντασης και η επίγευση είναι επίμονη και γλυκιά.
Δ.Κ. 3,5, Χ.Κ. 3,5 , Θ.Τ. 3,5, Σ.Π. 3,5, Τ.Σ. 3,5
Εισαγωγή: BACARDI HELLAS
Ενδεικτική τιμή: 31,90€

Dewars White Label
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : John Dewars and son LTD
Λαμπερό βαθύ χρυσό. Εσπεριδοειδή, με έμφαση στο λεμόνι, μαζί με γλυκά μπαχαρικά και αμυδρό άρωμα βανίλιας, καραμέλας και καρυδιού. Στόμα με γλυκύτητα που εξελίσσεται σε πικρές νότες. Η επίγευση είναι μαλακή χωρίς καυστικότητα.
Δ.Κ. 2,5 , Χ.Κ. 3,0, Θ.Τ. 3,0 , Σ.Π. 2,5 , Τ.Σ. 3,5
Εισαγωγή: BACARDI HELLAS
Ενδεικτική τιμή: 18,20€

Cutty Sark
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : Endrington Distelly LTD
Βαθύ λεμονί. Αρώματα δημητριακών και κριθαριού βουτηγμένα σε φλούδες λεμονιού και λίγους ξηρούς καρπούς. Στόμα μονοδιάστατο με νότες πικρού πορτοκαλιού, που παραμένουν και στην επίγευση.
Δ.Κ. 2,5, Χ.Κ. 2,5, Θ.Τ. 2,5 , Σ.Π. 2,00, Τ.Σ. 2,00
Εισαγωγή: COCA COLA 3E
Ενδεικτική τιμή: 18,30€

White & Mackay Glasgow Special
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : White and Mackay distillers
Κεχριμπαρένιο. Ελαφρά αρώματα δημητριακών, βερίκοκου και καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Στο στόμα συνδυάζονται οι πικρές νότες εσπεριδοειδών, με τις δροσερές νύξεις πράσινου μήλου και μέντας. Η επίγευση είναι ελαφρά καυστική με μικρή διάρκεια.
Δ.Κ. 2,5 , Χ.Κ. 2,5 , Θ.Τ. 3,0, Σ.Π. 2,5, Τ.Σ. 3,0
Εισαγωγή: KONDOR
Ενδεικτική τιμή: 18,40€

The Claymore
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : Ferguson A. and company
Βαθύ χρυσό. Τονισμένη αίσθηση δημητριακών, που γίνεται πιο σύνθετη με την προοδευτική εμφάνιση αρωμάτων κακάο, μπράντυ και δαμάσκηνων. Στόμα με τονισμένη γλυκύτητα και αρώματα καλαμποκίσιου ψωμιού. Επίγευση με περιορισμένη καυστικότητα και φαρμακευτικά ίχνη.
Δ.Κ. 3,00, Χ.Κ. 2,5, Θ.Τ. 2,5, Σ.Π. 3,0, Τ.Σ. 3,0
Εισαγωγή: KONDOR

Black Bottle
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : Gordon Graham and Co LTD
Κεχριμπαρένιο. Πλούσια και δυνατά αρώματα καπνιστού ζαμπόν, καφέ, καπνού πίπας, καμένου κρασιού, δαμάσκηνων, μελάσας, ζεστών μπαχαρικών, καραμέλας και λίγης τύρφης στο τελείωμα. Γεμάτο στόμα, με έντονη παρουσία καφέ, δέρματος και καραμελωμένης ζάχαρης. Με την προσθήκη νερού αποκτά μια ιδιαίτερη γλυκύτητα, ενώ διατηρεί το πάχος του. Η επίγευση του είναι ευχάριστη και ισορροπημένη.
Δ.Κ. 3,5 , Χ.Κ. 3,5, Θ.Τ. 3,5, Σ.Π. 3 , Τ.Σ. 3
Εισαγωγή: KONDOR
Ενδεικτική τιμή: 19,00€

Johnnie Walker platinum label
Τύπος : Blended Scotch Whisky 18y
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : John Walker and sons
Βαθύ κεχριμπαρένιο. Σύνθετη μύτη με confit φρούτων και νότες λεμονιού, μαγιάς, δημητριακών, φρέσκου χορταριού, γλυκών μπαχαρικών, βρεγμένου χαρτονιού, μελιού και μπίρας. Στόμα μαλακό, ευγενικό, γεμίζει τον ουρανίσκο και ενισχύεται από μελωμένα φρούτα. Η επίγευση είναι εξαιρετική, μεγάλη, με γλυκύτητα και λεπτομερή αρμονία.
Δ.Κ. 4,5, Χ.Κ. 4,5, Θ.Τ. 4,5, Σ.Π. 4,5, Τ.Σ. 4,0
Εισαγωγή: DIAGEO
Ενδεικτική τιμή: 60,10€

Johnnie Walker gold label reserve
Τύπος : Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : John Walker and sons
Βαθύ κεχριμπαρένιο. Πολύπλοκο, καθαρό και κομψό μίγμα αρωμάτων από καπνό, μαρμελάδες φρούτων, λίτσι, βανίλιας, ξύλου, φλούδας ροδάκινου, καραμελωμένου μήλου, καψαλισμένων εσπεριδοειδών, μάνγκου και καρυδιών. Στόμα στιλάτο με γλυκύτητα και λεπτότητα. Ανταποκρίνεται ακριβώς στα αρώματα της μύτης. Ο ουρανίσκος πλημμυρίζει και το τελείωμα είναι ευγενικό και ντελικάτο.
Δ.Κ. 4, Χ.Κ. 4, Θ.Τ. 4,5, Σ.Π. 4, Τ.Σ. 4,5
Εισαγωγή: DIAGEO
Ενδεικτική τιμή: 38,40€

Double Black Johnnie Walker
Τύπος : Smoky Blended Scotch Whisky
Χώρα Προέλευσης : Σκωτία
Παραγωγός : John Walker and sons
Ανοιχτό καφέ. Έντονα αρώματα, που αναμιγνύουν νότες καπνού, τύρφης, ιωδίου, ξηρών καρπών ελαφρά καβουρδισμένων, κερασιού, αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, βρεγμένου ξύλου και φυκιών σε φυτικό φόντο. Στόμα παρατεταμένο, με ενδιαφέρουσες εναλλαγές ανάμεσα στο αλμυρό και το καπνιστό. Χυμώδες και μεστό στο ποτήρι με επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Δ.Κ. 4 , Χ.Κ. 4, Θ.Τ. 4, Σ.Π. 4, Τ.Σ. 3
Εισαγωγή: DIAGEO
Ενδεικτική τιμή: 40,75€

CANADIAN

Canadian Club
Τύπος : blended Canadian Whisky
Χώρα Προέλευσης : Καναδάς
Παραγωγός : Canadian Club Whisky
Βαθύ κεχριμπάρι. Στην μύτη αναμειγνύονται φλούδες πορτοκαλιού, με κονφίτ , μέλι, ξύσμα καρότου και έντονη βανίλια. Το στόμα ξεδιπλώνεται αργά. Αρχικά είναι αρκετά καυστικό. Στην συνέχεια με την προσθήκη νερού μαλακώνει και εμφανίζει νότες πορτοκαλιού, δαμάσκηνου, καμένου αμύγδαλου και καραμέλας. Η επίγευση είναι αρωματική και ελαφριά φαρμακευτική.
Δ.Κ. 3,5, Χ.Κ. 3,5, Θ.Τ. 3,0, Σ.Π. 3,0, Τ.Σ. 4,0
Εισαγωγή: ΑΜΒΥΞ
Ενδεικτική τιμή: 19,60€

AMERICAN BOURBON

Jim Beam
Τύπος : Bourbon Straight Whiskey
Χώρα Προέλευσης : Kentucky
Παραγωγός : James B. Beam Distilling Co
Λαμπερό καστανό. Ευχάριστα αρώματα κίτρινων φρούτων, μανταρινιού, πράσινου μήλου και γλυκού πορτοκαλιού, μαζί με νότες δημητριακών, βρώμης, ξερών χόρτων και αράπικων φιστικιών. Στόμα με πρωτότυπη φρεσκάδα και ενισχυμένες νότες δημητριακών, που παραπέμπουν σε kelloggs. Με την προσθήκη νερού η ελεγχόμενη καυστικότητα και οι ελαφρές πικρές νύξεις μαλακώνουν. Η επίγευση είναι καλή και γλυκιά.
Δ.Κ. 3, Χ.Κ. 3, Θ.Τ. 3, Σ.Π. 4, Τ.Σ. 2,5
Εισαγωγή: ΑΜΒΥΞ
Ενδεικτική τιμή: 24,60€

Wild Turkey
Τύπος : Bourbon Straight Whiskey
Χώρα Προέλευσης : Kentucky
Παραγωγός : Nichols Distilling Company
Ζωηρό χάλκινο. Μελάσα, ασετόν, βανίλια, βρασμένο ροδάκινο και ίχνη λουλουδιών εμφανίζονται στην μύτη. Το στόμα είναι έντονα γλυκό με πικρές νότες, ελαφρά καυστικό και γρήγορο. Με την προσθήκη νερού διατηρείται η γλυκύτητα, μειώνεται η καυστικότητα και αποκτά διάρκεια. Σε δεύτερη ανάγνωση στα αρώματα εμφανίζεται βανίλια, κίτρινο φρούτο και πορτοκάλι. Η επίγευση είναι ξηροκαρπάτη με νότες κάσιους και καρυδιών.
Δ.Κ 3, Χ.Κ 3, Θ.Τ 2,5, Σ.Π 3, Τ.Σ 4
Εισαγωγή: KONDOR
Ενδεικτική τιμή: 32,60€

Maker’s Mark
Τύπος : Bourbon Straight Whiskey
Χώρα Προέλευσης : Kentucky
Παραγωγός : Maker’s Mark Distillery
Κεχριμπαρένιο. Γοητευτική και κομψή μύτη με αρώματα λεμονιού, κουφέτου με αμύγδαλο, τηγανίτες με σιρόπι murple, καραμέλα, πράσινο μήλο, βουτυράτες νότες και ίχνη μαύρης σοκολάτας. Ο ουρανίσκος είναι μεταξένιος και πλημμυρίζει γεύσεις φρούτων, μελιού, ζαχαρακόλαμου και βύνης. Η καυστικότητα αναπτύσσεται σε δεύτερη φάση, ενώ στην επίγευση υπερτερεί η γλυκύτητα. Ένα whisky γεμάτο με προσωπικότητα. ( τιμή 29,20€, εισαγωγή )
Δ.Κ. 4,5, Χ.Κ. 4,5, Θ.Τ. 4,5, Σ.Π. 4,5, Τ.Σ. 4,5
Ενδεικτική τιμή: 29,20€

Τα ουίσκι δοκίμασαν: Δ.Κούκης (Δ.Κ.), Χ.Κυριακοπούλου (Χ.Κ.), Θ.Τσιχλάκη (Θ.Τ.), Σ.Πατσιαλός (Σ.Π.) και Τ.Σπυρόπουλος (Τ.Σ.).

Κλίμακα αξιολόγησης: 1: Αποδεκτό, 2: Ενδιαφέρον, 3: Καλό, 4: Πολύ καλό, 5: Εξαιρετικό

Επίσης...

Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Όλο το διάστημα των Αποκριών μέχρι την κορύφωση του Καρναβαλιού είναι μέρες γλεντιού, στις οποίες οι ουζοκατανύξεις έχουν αποκτήσει πλέον θέση εξίσου κλασική με τα παραδοσιακά έθιμα.

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Περισσότερα από

Ποτό

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.