
Εντούτοις, η αλήθεια είναι διαφορετική…Τα γιαπωνέζικα whiskies έχουν ταυτότητα και προσωπικότητα, που ο καθένας αξίζει να γνωρίσει. Τα τελευταία χρόνια κάνουν συλλογή από βραβεία και διακρίσεις, οι ενημερωμένοι mixologists και whisky lovers τα έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους και, όπως φαίνεται, έχουν τα φόντα να κοιτάζουν τα σκοτσέζικα στα ίσια. Το ρεύμα ξεκίνησε δειλά και σήμερα δυναμώνει, παρόλο που το εύρος των εισαγωγών στη χώρα μας είναι πολύ μικρό. Με αφορμή την επιτυχία τους, κάναμε μια βουτιά στην κουλτούρα τους και δοκιμάσαμε αντιπροσωπευτικά δείγματα, σε συνεργασία με την Sky Spirits, τη μοναδική ελληνική εταιρεία που εισάγει Japanese Whisky (τα Nikka) και το CV Distiller, το καθαρόαιμο whisky bar του κέντρου, που έχει δώσει μεγάλο βάρος στο γιαπωνέζικο spirit. Tα συμπεράσματα ήταν πολλά και ενδιαφέροντα! Ακολουθείστε μας και πιστεύουμε ότι θα υιοθετήσετε μια νέα whisky αγάπη. Αν είστε λάτρεις του whisky δεν πρέπει να παραλείψετε να τα δοκιμάσετε. Κλέβουν τις εντυπώσεις…
Ένα αστέρι γεννιέται

Τι είναι το Yoichi και το Yamazaki; Ποιος είναι ο Masataka Taketsuru; Άγνωστες λέξεις για τους περισσότερους, πολύ διάσημες, όμως, στη γιαπωνέζικη βιομηχανία whisky, που έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής. Πράγματι, η Ιαπωνία ακολουθεί, σε νούμερα παραγωγής, τη Σκωτία και την Αμερική, αφήνοντας πίσω την παραδοσιακή Ιρλανδία. Το ρεύμα της εποχής, μας οδηγεί στα Japanese Whisky που τερματίζουν πρώτα σε πολλούς διαγωνισμούς. Το πρώτο τους μεγάλο μπαμ ακούστηκε το 2001 και ακόμα πιο έντονα το 2008, όταν κέρδισαν τα δυο σημαντικότερα βραβεία στα World Whisky Awards: το Yoichi 20 ετών ανακηρύχθηκε καλύτερο Single Malt και το Hibiki 30 ετών το καλύτερο blended whisky! Ήταν πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που γιαπωνέζικα whisky διακρίνονται και βαθμολογούνται υψηλότερα από τα σκοτσέζικα… Από εκεί και πέρα, όλα πήραν την πορεία τους και τα Japanese έγιναν το νέο συναρπαστικό γευστικό στοίχημα.
Στα ιστορικά μονοπάτια του Japanese whisky

Δεν γυρνάμε τόσο πίσω, σε σύγκριση με τη Σκωτία και την Ιρλανδία, παρ’ όλα αυτά έχουν περάσει πάνω από 90 χρόνια από το πρώτο single malt Yamazaki, του Shini Shinjiro Torri. Ο Torri είναι ο πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε whisky στην Ιαπωνία και επένδυσε στον καλύτερο μαθητή του, τον Masataka Taketsura για την συνέχεια. Ο Masataka πήγε στη Σκωτία και έμεινε εκεί τρία χρόνια δουλεύοντας στα αποστακτήρια, ώστε να μάθει όσο γίνεται περισσότερα για το αγαπημένο του spirit. Όταν επέστρεψε το 1923, άνοιξε το πρώτο γιαπωνέζικο αποστακτήριο. Η πρώτη του φιάλη κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά και η επιτυχία τον οδήγησε, το 1933, να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, με το όνομα Nikka, που σημαίνει "καθημερινή ρουτίνα", και με δυο αποστακτήρια σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να παράγουν και διαφορετικά whiskies: το αποστακτήριο Yoichi με whiskies πλούσια και έντονα αρωματικά και το αποστακτήριο Miyagikyo με ελαφριά και φρουτώδη.
Μετά, ακολούθησαν πολλά ακόμα αποστακτήρια – βλέπε το Fuji Gotemba, το πιο μεγάλο αποστακτήριο στον κόσμο, το Hakushu γνωστό ως forest distillery, μέχρι το Chichibu, το πιο πρόσφατο.
Η γιαπωνέζικη βιομηχανία έκανε τον πρώτο μεγάλο θόρυβο την δεκαετία του '70, τότε περίπου που ξεκίνησαν και οι εξαγωγές. Στα '80s έκανε πίσω, γιατί οι φόροι ήταν μεγάλοι και δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν σε τιμές την Σκωτία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, και μετά από ένα σερί επιτυχιών σε διαγωνισμούς, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αγορά των spirits…
Η γιαπωνέζικη φιλοσοφία στο whisky

Οι Ιάπωνες αγαπούν ως γνωστόν την τελειότητα και στην περίπτωση του ουίσκι επενδύουν πάρα πολύ στο στυλ. Κάθε αποστακτήριο παράγει μια μεγάλη γκάμα, χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο αριθμό από διαφορετικούς αποστακτήρες σε σχήμα και σε μέγεθος. Επιπλέον, δουλεύουν με διαφορετικές ζύμες και μιξαρίσματα από κριθάρι και άλλα δημητριακά. Αποστάζουν συνήθως δυο φορές, προσπαθούν να έχουν το δικό τους κριθάρι, προμηθεύονται βαρέλια από Σκωτία και Αμερική, αλλά χρησιμοποιούν και τα δικά τους και -το πιο σημαντικό- δεν μοιράζονται και δεν ανταλλάσουν blend με άλλα αποστακτήρια, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στη Σκωτία.
Δοκιμάζοντας, καταλαβαίνεις τη διαφοροποίησή τους και τα εκτιμάς. Το κλίμα τους διαφέρει από της Σκωτίας, είναι πιο ζεστό, με αποτέλεσμα να ωριμάζουν πιο γρήγορα και να έχουν πιο έντονο το χαρακτηριστικό του ξύλου.
Τα Japanese στην Ελλάδα

Τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει ζήτηση και το ενδιαφέρον συνεχώς ανεβαίνει, είναι όμως δύσκολο να εντοπίσουμε μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες. Στην Ελλάδα, όπως ήδη αναφέραμε, μόνο μια εταιρεία, η Sky Spirits εισάγει το brand Nikka του Masataka Taketsuru. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μετρημένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνη του CV Distiller, όπου ο ιδιοκτήτης Στέφανος Ψυλλάκης φέρνει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα γκάμα για το μαγαζί του.
Συζητήσαμε με τον Νίκο Σαραντάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Sky Spirits, για να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες. Τελικά, το Japanese εδραιώνεται ή ήταν γι αυτούς ένα τολμηρό εγχείρημα;

- Τι σημαίνει για την ελληνική αγορά το Japanese Whisky;
Η ελληνική αγορά είναι σε εμβρυακό στάδιο. Για τον Έλληνα, όπως και για πολύ κόσμο, το γιαπωνέζικο whisky είναι κάτι εξωτικό. Το ακούει, προσπαθεί να το μάθει, διαβάζει γι αυτό… πολλές φορές όμως είναι επιφυλακτικός. Τα γιαπωνέζικα έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ίσως είναι ένα trend, που ήρθε και θα φύγει. Η αλήθεια είναι ότι οι Ιάπωνες, με πρώτο τον Masataka Taketsuru, δουλεύουν στα αποστάγματα χρόνια τώρα και αποστάζουν whisky πάνω από μισό αιώνα...
- Εσείς πως αποφασίσατε να εισάγετε τα Nikka;
Σαν εταιρεία, ο στόχος μας είναι να κρατάμε ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων boutique. Αυτό σημαίνει, ότι όταν δούμε ένα προϊόν που μας καλύπτει και το πιστεύουμε σαν γεύση και brand, προσπαθούμε να το εισάγουμε. Η φιλοσοφία μας είναι να δουλεύουμε προϊόντα, τα οποία πιστεύουμε και αξίζει να τα «μάθουμε» στο ελληνικό κοινό. Τα Nikka διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών whiskies και αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο την κουλτούρα του τόπου τους. Για εμάς τα Japanese whiskies αποτελούν την εξέλιξη στον κόσμο των spirits και τα Nikka ήταν μια από τις καλύτερες περιπτώσεις για να μυήσουμε τον κόσμο.
- Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τα Japanese whiskies στην Ελλάδα; Τα γνωρίζει, τα εκτιμάει; Γιατί τα Japanese είναι πιο ακριβά;
Ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να τα δέχεται, γιατί ακούει από πολλές πλευρές γι΄ αυτά και ενημερώνεται. Διαβάζει για βραβεία σε ετικέτες και αποστακτήρια και γενικά είναι πιο δεκτικός στο να δοκιμάσει γεύσεις. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και η άνοδος του bar, σε συνδυασμό με την τάση συνδυασμών cocktail και φαγητού.
Υπάρχει, πράγματι, η αίσθηση ότι είναι πολύ ακριβά. Στην πράξη, η τιμή τους είναι value for money, αν αναλογιστεί κανείς ότι μπορείς να βρεις μια ετικέτα που να ξεκινάει από τα 33€ (λιανική) συνυπολογίζοντας την ποιότητα, αλλά και τα αρκετά μεγάλα κόστη εισαγωγής. Βέβαια, από την άλλη, υπάρχουν πολλές ετικέτες από 50 ευρώ και πάνω, όμως η φορολογία στα Japanese είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα whiskies.
- Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τα Japanese whiskies στην Ελλάδα; Τα γνωρίζει, τα εκτιμάει; Γιατί τα Japanese είναι πιο ακριβά;
Ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να τα δέχεται, γιατί ακούει από πολλές πλευρές γι΄ αυτά και ενημερώνεται. Διαβάζει για βραβεία σε ετικέτες και αποστακτήρια και γενικά είναι πιο δεκτικός στο να δοκιμάσει γεύσεις. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και η άνοδος του bar, σε συνδυασμό με την τάση συνδυασμών cocktail και φαγητού.
Υπάρχει, πράγματι, η αίσθηση ότι είναι πολύ ακριβά. Στην πράξη, η τιμή τους είναι value for money, αν αναλογιστεί κανείς ότι μπορείς να βρεις μια ετικέτα που να ξεκινάει από τα 33€ (λιανική) συνυπολογίζοντας την ποιότητα, αλλά και τα αρκετά μεγάλα κόστη εισαγωγής. Βέβαια, από την άλλη, υπάρχουν πολλές ετικέτες από 50 ευρώ και πάνω, όμως η φορολογία στα Japanese είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα whiskies.
- Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τα Japanese whisky και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα Nikka;
Αυτό που κάνει τα Nikka ξεχωριστά, είναι ότι δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον Masataka Taketsuru, που ήταν ο πρώτος Ιάπωνας που απέσταξε Japanese whisky. Επίσης, τα Nikka δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία του blend. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάνω από 3000 διαφορετικά whiskies από τα 2 αποστακτήρια, Yoichi & Miyaghikyo, και γίνεται το κατάλληλο blend ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουν να βγάλουν: καπνιστό, φρουτώδες, μπαχαρικό κλπ. Ένα ακόμη στοιχείο που διαφοροποιεί τα Nikka από τα σκοτσέζικα, είναι πως είναι τα μόνα που αποστάζονται σε συνεχή αποστακτήρα coffey, έχοντας έτσι ιδιαίτερες γευστικές ετικέτες, όπως το Nikka Coffey Malt.
Tα highlights της δοκιμής

Μαζί με τον Θοδωρή Αναγνώστου, γνωστό mixologist του CV Distiller και expert στα Japanese Whiskies, δοκιμάσαμε οκτώ διαφορετικές ετικέτες, έξι από την οικογένεια Nikka και δυο, το Hibiki και το Hakushu single malt 12 ετών από τη συλλογή του CV Distiller. Όλα κρίθηκαν καλά και πολύ καλά, δίνοντας μια εικόνα για το επίπεδο των Japanese Whiskies. Το εντυπωσιακό είναι, ότι κάθε ένα ήταν διαφορετικό, είχε το δικό του στυλ και ξεχωριστή προσωπικότητα, που δεν παρέπεμπε σε αντιγραφή της σκοτσέζικης φιλοσοφίας. Χαρακτηριστικό, ότι το αρωματικό μπουκέτο έκανε focus σε φρούτα, μπαχαρικά, λουλούδια και όχι στα δημητριακά.
Η γευστική δοκιμή
Nikka Blended

Αυστηρή μύτη με mineral νότες, γλυκά αρώματα ροδάκινου και κυδωνιού και ελαφριές ανθικές νύξεις. Το στόμα μπαίνει γλυκά και έχει αρώματα που παραπέμπουν σε γιασεμί και αχλάδι. Η επίγευση είναι καλή, ελαφρά καυστική.
Δ.Κ 3 Χ.Κ 3 Ν.Μ 3 Ν.Γ 3 Θ.Α 3
Ενδεικτική τιμή: 40,0
Nikka from the barrel

Ενδιαφέρουσα μύτη, που συνδυάζει γήινες νότες, με αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών και σοκολάτα. Το στόμα είναι πλούσιο, με ωραίες νύξεις βανίλιας, καφέ και πορτοκαλιού. Η αλκοόλη είναι έντονη αλλά ενσωματώνεται καλά. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
Δ.Κ 4,3 Χ.Κ 4,4 Ν.Μ 4,5 Ν.Γ 4,4 Θ.Α 4,4
Ενδεικτική τιμή: 52,80
Nikka Pure malt black

Γοητευτικά αρώματα καραμέλας εμπλουτίζονται με νότες καφέ, τύρφης και ιωδίου. Το στόμα είναι ωραίο, με αλμυρές νότες σε ένα γλυκό φόντο. Η επίγευση είναι «αλατισμένη».
Δ.Κ 4,3 Χ.Κ 4,3 Ν.Μ 4,0 Ν.Γ 4,4 Θ.Α 4,1
Ενδεικτική τιμή: 67,50
Nikka Pure malt white

Αρχική αίσθηση τύρφης, που συνοδεύεται με νότες καφέ, πιπεριού και καπνού. Το στόμα έχει έντονη τύρφη με ενδιαφέρουσες νύξεις μπέικον και μαύρου πιπεριού. Καλή και μεγάλη επίγευση.
Δ.Κ 4,2 Χ.Κ 4,3 Ν.Μ 4,0 Ν.Γ 4,0 Θ.Α 4,2
Ενδεικτική τιμή: 67,50
Nikka Pure malt red
Πρωτότυπη μύτη με αρώματα ροδάκινου, καφέ, βανίλιας, βουτύρου, κίτρου και σταφυλιού. Ελαιώδες στόμα με όγκο και απόλυτα ελεγχόμενη καυστικότητα. Η επίγευση είναι κομψή και παραπέμπει σε κακάο.
Δ.Κ 4,1 Χ.Κ 4,2 Ν.Μ 3,8 Ν.Γ 4,2 Θ.Α 4,0
Ενδεικτική τιμή: 67,50
Nikka All malt

Στη μύτη εμφανίζονται βουτυράτες νότες και ακολουθούν νύξεις αχλαδιού, ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια) και βανίλιας. Το στόμα είναι μαλακό, με αρώματα καραμέλας και καυστικότητα που αναπτύσσεται στην επίγευση χωρίς να ενοχλεί.
Δ.Κ 3,7 Χ.Κ 3,9 Ν.Μ 3,7 Ν.Γ 3,9 Θ.Α 3,6
Ενδεικτική τιμή: 36,0 ευρώ
Suntory Hibiki

Γλυκιά μύτη με νότες βανίλιας, καρυδιού, φουντουκιού, μελιού και εσπεριδοειδών. Το στόμα μπαίνει γλυκά και αναπτύσσει έντονη καυστικότητα, που δεν μένει στην επίγευση.
Δ.Κ 3,8 Χ.Κ 3,8 Ν.Μ 3,7 Ν.Γ 3,8 Θ.Α 3,5
Ενδεικτική τιμή: 72,70
Suntory Hakushu single malt 12 ετών

Σύνθετα αρώματα καπνού, τύρφης, πορτοκαλιού, μαρμελάδας, ξινόμηλου και μπέικον. Το στόμα είναι επίσης πολύπλοκο, καπνιστό, με ελαφρές ιωδιούχες νύξεις και μεγάλη επίγευση.
Δ.Κ 4,4 Χ.Κ 4,5 Ν.Μ 3,9 Ν.Γ 4,3 8.Α 3,9
Εξερεύνηση
Δοκιμάστε τα, καλύτερα, straight και αν θέλετε προσθέστε λίγες σταγόνες νερό. Θέλουν τον χρόνο τους, εξελίσσονται στο ποτήρι και αξίζει να τα απολαύσετε με ηρεμία . Τα Nikka μπορείτε να τα βρείτε στις κάβες Κύλιξ και OAK ή ακόμα από την ίδια την εταιρία. www.skyspirits.gr Για τα Suntory πρέπει να επισκεφτείτε το bar CV Distiller.
Τα ουίσκι δοκίμασαν: Διονύσης Κούκης ( Δ.Κ) , Χρυσούλα Κυριακοπούλου ( Χ.Κ), Ντίνα Γκρουμούτη ( Ν.Γ), Νάγια Μελισσινού ( Ν.Μ) και Θοδωρής Αναγνώστου ( Θ.Α)