Follow us

Cocktails Angostura bitters... και μύρισε άνοιξη

Με αφορμή την Άνοιξη, που εμπνέει για βόλτες, φιλικές συναντήσεις και απολαύσεις μυρωδάτων cocktails, κάναμε focus στα Angostura bitters και μιλήσαμε με τον brand ambassador για την Ελλάδα και εισηγητή στη σχολή BarAcademy, Χρήστο Αξαρλή…

Cocktails Angostura bitters... και μύρισε άνοιξη

Πόσα αρώματα μπορούν να περικλείονται σε μια σταγόνα; Στην περίπτωση των Angostura bitters δεκάδες νότες εσπεριδοειδών, λουλουδιών, μπαχαρικών και βοτάνων και μάλιστα σε τέτοια ένταση, που ζωντανεύουν και εμπλουτίζουν κάθε ποτό, με αρώματα που παραπέμπουν σε έναν ανθισμένο κήπο… Με αφορμή την έλευση της άνοιξης, που εμπνέει για βόλτες, φιλικές συναντήσεις και απολαύσεις μυρωδάτων cocktails, κάναμε focus στα Angostura bitters και μιλήσαμε με τον brand Ambassador για την Ελλάδα και εισηγητή στη σχολή BarAcademy, Χρήστο Αξαρλή. Πέρα από τις πληροφορίες, ο Χρήστος ετοίμασε στο shaker τις πιο ανοιξιάτικες συνταγές, χωρίς αλκοόλ και με αλκοόλ. Διαλέξτε αυτές που σας κάνουν περισσότερο κλικ και στήστε το δικό σας ανοιξιάτικο σκηνικό...

Λίγα λόγια για τα Angostura Bitters

Cocktails Angostura bitters... και μύρισε άνοιξη

Τα Angostura Bitters βρίσκονται στις συνταγές των περισσότερων κλασικών και σύγχρονων cocktails. H πορεία για το χτίσιμο του δυνατού brand ξεκίνησε το 1824, με εμπνευστή τον Γερμανό γιατρό Johann Siegert. Ο Johann δημιούργησε το εικονικό προϊόν Amargo Aromatico (σημαίνει Πικρό Αρωματικό) για να κατευνάσει τις στομαχικές διαταραχές των στρατιωτών του Bolivar στη Βενεζουέλα. Από τη στιγμή εκείνη, όλα πήραν τον δρόμο τους. Το περίεργο πικρό ελιξίριο με τοπικά βότανα και μπαχαρικά έκανε πολύ μεγάλο γκελ στη Βενεζουέλα και από εκεί η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στο Trinidad και αργότερα στην Αγγλία. Πολύ σύντομα, μάλιστα, από τα ράφια του φαρμακείου, πέρασε στις μπάρες και μετά στις κουζίνες.
Σήμερα, συνεχίζει να παράγεται με την ίδια ακριβώς συνταγή και να φυλάσσεται στο ίδιο μικρό μπουκαλάκι. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το όνομα, Angostura, που παραπέμπει στο όνομα της πόλης όπου έγινε η πρώτη παραγωγή, και το αποστακτήριο που πλέον δεν είναι στην Βενεζουέλα, αλλά στο νησί Trinidad και Tobago. Τα ακριβή συστατικά παραμένουν μυστικά, το σίγουρο όμως είναι ότι παντρεύονται περίπου 40 υλικά και ανάμεσά τους αρκετά βότανα και ρίζες. Μερικές σταγόνες από τη σκούρα πορτοκαλί Angostura, μπορούν να ενισχύσουν αρωματικά, γευστικά και χρωματικά ένα ποτό, χωρίς να επηρεάσουν το επίπεδο της ζάχαρης. Δεν είναι, επομένως, καθόλου τυχαίο, ότι τα Angostura Bitters αποτελούν το εμβληματικό συστατικό σε πολλά διάσημα cocktails, ανάμεσά τους το Οld Fashioned και το Singapore Sling. Παρά το γεγονός ότι τα Angostura Aromatic Bitters είναι σκευάσματα με υψηλό ποσοστό αλκοόλ (44,7%), μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή virgin cocktail, μια και προστίθενται σε πολύ μικρή ποσότητα (1-2 ml ανά ποτό) .

Τα Angostura Bitters στα cocktails

Λίγο μετά την παραγωγή των bittes ξεκίνησε και η χρυσή εποχή των cocktails, όπως καταγράφουν το 1860 οι θρυλικοί mixologists Jerry Thomas και Henry Johnson. Η συγκεκριμένη σύνδεση δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως μας λέει και ο Χρήστος Αξαρλής, τα bitters προσθέτουν στο cocktail περισσότερο σώμα και ενισχύουν τα αρώματά του. Όλοι μπορούμε να το τσεκάρουμε, δοκιμάζοντας ένα Manhattan ή ένα Negroni χωρίς τα bitters. H διαφορά είναι άμεσα αντιληπτή. Πέρα από τις αρωματικές νότες, τα Angostura bitters δίνουν νεύρο, ζωντάνια, τον πολύ σημαντικό όγκο και τη διάρκεια. Ένα μιξ ποτό για να είναι επιτυχημένο, ανεξάρτητα από τα προσωπικά μας γούστα, πρέπει να φλερτάρει κατάλληλα με το ξινό, το γλυκό και το πικρό. Ο περισσότερος κόσμος δεν είναι φίλος των πικρών γεύσεων και τα στατιστικά γέρνουν υπέρ του γλυκού και του ξινού. Όταν όμως βάζουμε 2 με 3 σταγόνες Aromatic bitters, το cocktail δεν γίνεται πιο πικρό αλλά πιο σύνθετο και πιο "γεμάτο". Ειδικά τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για τα Angostura Bitters, ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα αρώματα του ποτού και την ίδια στιγμή ανεβάζουν την ένταση και εμπλουτίζουν την αρωματική παλέτα. Για να συνοψίσουμε, τα bitters λειτουργούν όπως το αλάτι στη κουζίνα.

Η δοκιμή των Angostura Bitters

Τα Angostura Aromatic bitters είναι leader στον κόσμο των bitters και όταν κάποιος τα δοκιμάσει καταλαβαίνει αμέσως το γιατί. Η μύτη είναι δυναμική και μπαίνει με έντονες νότες κίτρου, περγαμόντου, χαμομηλιού, βανίλιας, γαρύφαλλου, κανέλας και λευκών λουλουδιών. Το στόμα είναι πληθωρικό με πολύ μεγάλη επίγευση. Τα Angostura Orange Bitters έχουν πιο δροσερό και φρέσκο χαρακτήρα, που εστιάζει περισσότερο στα αρώματα των εσπεριδοειδών και τις εμβόλιμες νύξεις βοτάνων. Το στόμα είναι εξωτικό και ταιριάζει γάντι με τη βότκα, το gin, ακόμα και το whisky, ενώ στην περίπτωση του ρουμιού προσθέτει βάθος και διάρκεια.

Τα Angostura bitters cocktails δια... shaker Χρήστου Αξαρλή

Με έμπνευση από τα Angostura bitters, o Χρήστος προτείνει τις απόλυτες συνταγές cocktail για την Άνοιξη. Στην πρώτη περίπτωση, μας δίνει ιδέες για cocktails χωρίς αλκοόλ, όπου παντρεύονται τα Angostura bitters με φρούτα, βότανα και λουλούδια. Είναι αλήθεια, ότι η μόδα των non alcoholic cocktails είναι πολύ στα πάνω της. Τα περισσότερα, όμως, είναι άτονα, χωρίς νεύρο, επίπεδα και χωρίς διάρκεια. Η προσθήκη των Angostura bitters αλλάζει όλη αυτή την αίσθηση και καμουφλάρει την απουσία του αλκοόλ με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι, τα μη αλκοολούχα αποκτούν χαρακτήρα και η κατανάλωση γίνεται πολύ ευχάριστη. Από την άλλη, οι προτάσεις του με αλκοόλ είναι ευωδιαστές και πάνε γάντι με την εποχή.

Cocktails χωρίς αλκοόλ

Pink Magnolia
  • LLB (Lemon, Lime and Bitters)

Έντονα αρώματα μπαχαρικών, τα οποία συνδυάζονται άψογα με τα εσπεριδοειδή.
Η ιστορία του LLB ξεκινάει από την Αυστραλία, όπου οι επαγγελματίες γκολφέρ χρειαζόντουσαν κάτι δροσιστικό. Το χωρίς αλκοόλ ποτό αυτό έχει πλέον κατακτήσει τον κόσμο.

Υλικά
30 ml φρέσκο χυμό lime
30 ml σιρόπι ζάχαρης
8 dashes Angostura Aromatic Bitters
Απογεμίζουμε με Sprite
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ψηλό ποτήρι και γαρνίρουμε με μία σφήνα lime.

  • Pink Magnolia

Πιο φρουτώδης, ανοιξιάτικη επιλογή, με κυρίαρχο τον δροσιστικό χαρακτήρα των φρούτων.
Υλικά
30 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
30 ml σιρόπι ζάχαρης
20 ml πολτό σμέουρων (raspberries)
2 dashes Angostura Orange Bitters
60 ml χυμό μήλου
60 ml χυμό cranberry
Εκτέλεση: τοποθετούμε τα πρώτα τέσσερα υλικά στο shaker και χτυπάμε δυνατά για 10-15 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο, απογεμίζουμε με τους χυμούς μήλου και cranberry, και γαρνίρουμε με μία σφήνα lime και 2-3 φρέσκα cranberries

Thai Iced Tea
  • Herby Cooler

Τα βοτανικά στοιχεία της λουΐζας κυριαρχούν σε αυτό το cocktail και παντρεύονται υπέροχα με τις νότες aνθέων κουφοξυλιάς.
Υλικά
30ml φρέσκο χυμό ροζ grapefruit
20ml σιρόπι κουφοξυλιάς (elderflower)
1 dash Angostura Orange Bitters
10-12 φύλλα φρέσκιας λουΐζας
Απογεμίζουμε με ανθρακούχο νερό
Εκτέλεση: τοποθετούμε τα πρώτα τέσσερα υλικά στο shaker και χτυπάμε δυνατά για 10-15 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε στο ποτήρι και απογεμίζουμε με το ανθρακούχο νερό. Γαρνίρουμε με κορυφή λουίζας και φλούδα από ροζ γκρέιπφρουτ.

  • Thai Iced Tea

Εξωτικό, παγωμένο τσάι. Ιδανικό για τις ζεστές μέρες της άνοιξης.
Υλικά
1000 ml νερό
4 φακελάκια τσαγιού (English Breakfast)
200 gr λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
10 dashes Angostura Aromatic Bitters
2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
1 ξύλο κανέλας
1 πράσινο καρδάμωμο (ανοιγμένο)
2 τεμ. γαρύφαλλο
125 ml γάλα πλήρες
125 ml κρέμα καρύδας
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός από το γάλα και την κρέμα καρύδας) σε μία κατσαρόλα και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια αφήνουμε το νερό να βράσει για περίπου 5 λεπτά και το απομακρύνουμε από την εστία. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 2 ώρες και στη συνέχεια αφαιρούμε τα φακελάκια τσαγιού και τα μπαχαρικά και τοποθετούμε το μείγμα μας στο ψυγείο να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το μείγμα από γάλα και κρέμα καρύδας ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Για να σερβίρουμε, ετοιμάζουμε 5 ποτήρια Collins με πάγο και γεμίζουμε με το παγωμένο τσάι. Απογεμίζουμε με το μείγμα γάλακτος-καρύδας (προτείνουμε 30-40ml σε κάθε ποτήρι). Σερβίρει 5 άτομα.

Apple Sparkle
  • Apple Sparkle

Υλικά
20 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
10 ml σιρόπι ginger
2 dashes Angostura Aromatic Bitters
8-10 φύλλα δυόσμου
80 ml χυμό μήλου
40 ml ανθρακούχο νερό
Εκτέλεση: τοποθετούμε τα υλικά στο ποτήρι χωρίς το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό. Γαρνίρουμε με κορυφή δυόσμου και φέτα λεμόνι.

  • Homemade Hibiscus Lemonade

Υλικά
30 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
30 ml σιρόπι ιβίσκου (από αποξηραμένα άνθη ιβίσκου)
2 dashes Angostura Aromatic Bitters
Απογεμίζουμε με νερό ή ανθρακούχο νερό
Εκτέλεση: τοποθετούμε τα υλικά στο ποτήρι χωρίς το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε καλά.
Για το σιρόπι ιβίσκου: τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα 500 ml νερό με δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένα άνθη ιβίσκου. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και προσθέτουμε 500 gr λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση για δεύτερη φορά, αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σουρώνουμε. Εμφιαλώνουμε και συντηρούμε εντός ψυγείου για έως και 20 μέρες.

Cocktails με αλκοόλ

  • Bittered Daiquiri

Υλικά
50 ml Angostura Reserva
25 ml φρέσκο χυμό lime
30 ml σιρόπι ζάχαρης
3 dashes Angostura Aromatic Bitters
Εκτέλεση: παγώνουμε το ποτήρι μας. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα shaker και χτυπάμε δυνατά με πάγο για 10-12 δευτερόλεπτα. Διπλο-σουρώνουμε στο παγωμένο ποτήρι και γαρνίρουμε με λάιμ.

  • Chilcano

Υλικά
50 ml Pisco από το Περού
30 ml φρέσκο χυμό lime
20 ml σιρόπι ζάχαρης
2 dashes Angostura Aromatic Bitters
Απογεμίζουμε με ginger ale
Εκτέλεση: τοποθετούμε τον χυμό lime, το σιρόπι ζάχαρης, τα bitters και το Pisco σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και ανακατεύουμε καλά. Απογεμίζουμε με Ginger Ale.

Η αγαπημένη συνταγή του Χρήστου:

  • Rum Old Fashioned

Υλικά
40 ml Angostura Aged 5 Years
20 ml Angostura Aged 7 Years
20 ml σιρόπι ζάχαρης
3 dashes Angostura Aromatic Bitters
Φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα συστατικά (μαζί με τη φλούδα πορτοκαλιού την οποία έχουμε προηγουμένως χαράξει) σε ένα mixing glass με πάγο. Αναδεύουμε για 20-25 περιστροφές, ή μέχρι να αραιωθεί το ποτό μας στον βαθμό που μας ικανοποιεί, και σουρώνουμε σε ποτήρι τύπου old fashioned. Προσθέτουμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού και ένα αυθεντικό κερασάκι Luxardo Maraschino.

Επίσης...

Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Όλο το διάστημα των Αποκριών μέχρι την κορύφωση του Καρναβαλιού είναι μέρες γλεντιού, στις οποίες οι ουζοκατανύξεις έχουν αποκτήσει πλέον θέση εξίσου κλασική με τα παραδοσιακά έθιμα.

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Περισσότερα από

Ποτό

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.