
Για ένα «εύκολο» κάλεσμα στο σπίτι, μπορεί να αρκεί ένα καλό τσίπουρο. Έχουμε συνηθίσει το ελληνικό spirit να συνοδεύει κλασικούς μεζέδες. Μπορούμε να ανατρέψουμε τον ρόλο του και να πειραματιστούμε με περισσότερες γεύσεις και με επιπλέον χρήσεις. Σημαντικό, για να πετύχει μια τέτοια σύνθετη παρουσία, είναι το τσίπουρο που χρησιμοποιούμε να είναι αρωματικό, γεμάτο, χωρίς έντονες νότες “τσαμπουρίλας”.
Μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση είναι το Δεκαράκι από τον Τύρναβο. Το κρυστάλλινο ποτό είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο. Προέρχεται από την προικισμένη ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου. Η φετινή σοδειά, μάλιστα, ήταν από τις καλύτερες και έδωσε πολύ καλή πρώτη ύλη, με πλούσια αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.
Στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του μοσχάτου επαναποστάζουν καρτερικά αρκετές φορές, δίνοντας ένα premium αποτέλεσμα.

Με το που φέρνουμε το τσίπουρο στη μύτη μας απελευθερώνονται οι γοητευτικές νότες σύκου, σταφίδας, μαζί με ωραίες νύξεις καρυδιού και τριαντάφυλλου. Απρόσμενα και πολύπλοκα αρώματα, που συνοδεύονται από ένα εξίσου εκρηκτικό στόμα, με φινετσάτες νότες περγαμόντου, αχλαδιού και γαρύφαλλου. Καθώς μένει στο στόμα, αναπτύσσει μια όμορφη θερμότητα και μέχρι τη μεγάλη επίγευση διατηρεί τις νότες των φρούτων με ελαφρώς πικάντικα μπαχαρικά. Με έμπνευση αυτή την έντονη παλέτα, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε απολαυστικά ντουέτα για την παρέα μας και να περάσουμε καλά.
Ορεκτικά και μεζέδες
Μια πολύ καλή ιδέα είναι ν’ αρχίσουμε με ένα δροσερό απεριτίφ, βάζοντας σε ένα ποτήρι κρασιού το τσίπουρο δροσερό, στους 10 βαθμούς, μαζί με φλούδα πορτοκαλιού.
Μετά, έχουμε πολλές επιλογές στα ορεκτικά για να “κακομάθουμε” τον ουρανίσκο της παρέας. Ο έντονος χαρακτήρας του τσίπουρου ταιριάζει το ίδιο καλά με πικάντικες, με αλμυρές και με ξινές νότες. Δοκιμάζουμε μερικά ζευγάρια με σαλάτες -από τον κλασικό ντάκο με αλμυρή φέτα, μέχρι πιο ιδιαίτερες, βλέπε αχινοσαλάτα, πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, ταραμοσαλάτα και τη μοντέρνα εκδοχή σαλάτας με λαχανικά, κινόα και αβοκάντο.

Για ακόμα μεγαλύτερη ξεγνοιασιά με γευστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο, δοκιμάζουμε το τσίπουρο με πληθωρικά αλλαντικά -βλέπε παστράμι, λούζα και παστουρμά. Ο πικάντικος χαρακτήρας των αλλαντικών σβήνει πολύ ωραία και φρεσκάρεται από το Δεκαράκι. Στην ίδια ενότητα μπαίνουν τα ντουέτα με δυνατά και παλαιωμένα τυριά.
Μια αγαπημένη κατηγορία είναι τα τηγανητά. Η λιπαρότητα από το τηγάνι δροσίζεται με λίγες γουλιές τσίπουρο. Τηγανητά μπαρμπούνια και κεφτεδάκια είναι φοβερή επιλογή. Η λίστα με τους μεζέδες είναι ατελείωτη, όρεξη να έχετε και να φτιάχνετε και να συνδυάζετε.
Τα θαλασσινά αγαπούν το τσίπουρο
Το δυνατό χαρτί του ταιριάσματος είναι σίγουρα οι μεζέδες από τη θάλασσα, με πρώτα και καλύτερα τα οστρακοειδή. Βάλτε στο τραπέζι όστρακα, όπως γυαλιστερές, κυδώνια και μύδια που δεν θέλουν και ιδιαίτερη διαδικασία και κάντε το τέστ με μερικές γουλιές Δεκαράκι. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο… Μια, όμως, και πλησιάζει η Καθαρή Δευτέρα και η Σαρακοστή, μπορούμε να προσθέσουμε μεγαλύτερη ποικιλία θαλασσινών: από γαρίδες, καλαμάρια γεμιστά με πιπεριές και έντονα τυριά, χταπόδι ψητό ακόμα και κοκκινιστό, σουπιά, μπακαλιάρο τηγανητό ή ψητό. Αν θέλουμε ν΄αποφύγουμε το μαγείρεμα, ετοιμάζουμε απλά ελληνικά τάπας, βάζοντας πάνω σε ψωμί λίγη μελιτζανοσαλάτα, εναλλακτικά χούμους, φάβα με κρεμμυδάκι, ή κάποια έτοιμα αλίπαστα όπως λακέρδα ή σαρδέλα παστή, ακόμα και γαύρο μαρινάτο.
Κυρίως πιάτα και τσίπουρο
Προχωρώντας στα κυρίως, φυσικά το Δεκαράκι πάει γάντι με όλα τα κλασικά πιάτα, όπως είναι οι γίγαντες με λουκάνικο, ο μουσακάς, τα όξινα γεμιστά, το λεμονάτο κοτόπουλο.
Για να κάνετε όμως μερικά “έθνικ τουίστ”, βάλτε στο μενού μια πλούσια πάεγια θαλασσινών, ένα κοτόπουλο με κάρυ, ρύζι ή noodles με λαχανικά και για τους πιο προχωρημένους σούσι, ταρτάρ μοσχαριού ή κάποιο cheviche ψαριού. Η οξύτητα από το Δεκαράκι απογειώνει όλα αυτά τα πιάτα και μεγαλώνει την επίγευση τους.

Το τσίπουρο στο επιδόρπιο
Για το φινάλε, δεν υπάρχει καλύτερο digestif από ένα παγωμένο Δεκαράκι, που αμέσως καθαρίζει τον ουρανίσκο. Για πιο εκπαιδευμένους δοκιμαστές, πριν τη τελευταία αναζωογονητική γουλιά αρκεί ένα επιπλέον στάδιο βάζοντας το τσίπουρο δίπλα σε μια καρυδόπιτα, ραβανί ακόμα και μπακλαβά. Για να εντυπωσιάσετε την παρέα, ένα tip είναι να ανακατέψετε το τσίπουρο Δεκαράκι 1:1 με μαστίχα Mdry και να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού και μια φλούδα αγγουριού.
Το Δεκαράκι είναι το spirit της χαράς και της παρέας και όταν καθοδηγεί ένα γευστικό κάλεσμα η εμπειρία είναι μοναδική.