Follow us

Καιρός για αρωματικό ούζο!

Ανακαλύπτουμε τα μυστικά της παρασκευής του Ούζου Ματαρέλλη, που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο, ώστε να μη μοιάζει με κανένα…

Καιρός για αρωματικό ούζο!

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά, ο καιρός ζέστανε απότομα και μαζί τους άνοιξε και σε μας η όρεξη για βόλτες στην ύπαιθρο και φαγητό με την παρέα σε τραπεζάκια έξω, μπροστά στη θάλασσα. Ιδανικό συνοδευτικό των ανοιξιάτικων μεζέδων μας, που τους απολαμβάνουμε πλέον κάτω από τον ζεστό ήλιο, το ούζο. Θα πρέπει να πούμε, ότι το Ούζο Ματαρέλλη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ούζου. Έχει ξεχωριστό τρόπο παρασκευής, που βγαίνει και στο άρωμα και στη γεύση του, γι’ αυτό κι εμείς σας παρουσιάζουμε την ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβεται πίσω του..

Η ιστορία του

Η ιστορία του Ούζου Ματαρέλλη ξεκινάει στο Λισβόρι της Λέσβου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο δημιουργός του, Χαράλαμπος Ματαρέλλης. Γιος αγροτών, έμαθε από νωρίς την καλλιέργεια του γλυκάνισου, στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του. Εδώ και χρόνια, στα προνομιούχα κτήματά του, που βρέχονται από τη θάλασσα του κόλπου της Καλλονής, ο Χαράλαμπος Ματαρέλλης καλλιεργεί και συλλέγει γλυκάνισο εξαιρετικής ποιότητας. Το μεράκι και η βαθιά γνώση του τον ώθησαν στη δημιουργία του δικού του χειροποίητου ούζου, από 100% απόσταξη.

Καιρός για αρωματικό ούζο!

Οι ενδιαφέρουσες “λεπτομέρειες” στη διαδικασία παραγωγής

Επειδή οι λεπτομέρειες είναι συχνά εκείνες που κάνουν τη διαφορά στην παρασκευή ενός προϊόντος, ας δούμε αυτές που διακρίνουν το συγκεκριμένο απόσταγμα.

Όλες οι διαδικασίες της σποράς, της καλλιέργειας και της συγκομιδής γίνονται με το χέρι, για να διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα μικρά κτήματα και η εποχικότητα κάνουν την παραγωγή του γλυκάνισου περιορισμένη, ενώ ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται για το ούζο είναι πάντα φρέσκος.

Πριν την απόσταξη, τα σακιά με τον γλυκάνισο βυθίζονται στη θάλασσα για να αλατιστούν με φυσικό τρόπο, επομένως το αλάτι που προστίθεται στο τελικό προϊόν είναι αισθητά λιγότερο.

Η διαδικασία της απόσταξης γίνεται σε μικρά, χειροποίητα καζάνια, χάλκινους άμβυκες και πάνω σε φωτιά από ξύλα ελιάς, τα οποία εξασφαλίζουν πιο αργή απόσταξη και πιο «απαλό» αποτέλεσμα.

Ως γλυκαντικό, ο Χαράλαμπος Ματαρέλλης χρησιμοποιεί μυτιληνιό, βραβευμένο μέλι.

Το Ούζο Ματαρέλλη παράγεται από 100% απόσταξη και είναι το μόνο που παράγεται στο δημοτικό διαμέρισμα Λισβορίου Πολυχνίτου Λέσβου, που είναι γνωστό για τον καλύτερο γλυκάνισο του κόσμου.

Οι ιδιαιτερότητες της παρασκευής

Ως ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γη και τη φύση, το Ούζο Ματαρέλλη είναι αποτέλεσμα μιας ιεροτελεστίας που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ο βασικός σταθερός παράγοντας είναι τα ηφαιστειογενή, προικισμένα με ανόργανα συστατικά εδάφη της περιοχής Λισβορίου Λέσβου, ενώ στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα της σοδειάς του γλυκάνισου, επιδρούν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως το μικροκλίμα της περιοχής, που επηρεάζει πολύ τα μονοετή φυτά, όπως ο γλυκάνισος. Αυτός, ανάλογα με τη σοδειά, περιέχει αιθέρια έλαια που αποτελούν από το 2% έως και το 8% του βάρους του.

Βασικό ρόλο στα χαρακτηριστικά του παίζει, επίσης, το γεγονός ότι ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται είναι αποκλειστικά και μόνο βιολογικής καλλιέργειας. Η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να μειώνει την ποσότητα της σοδειάς, χαρίζει όμως στο Ούζο Ματαρέλλη τη γνήσια και μεστή γεύση του. Από την άλλη, στην παραθαλάσσια τοποθεσία των ιδιόκτητων κτημάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το μοναδικό αρωματικό αποτέλεσμα του Ούζου Ματαρέλλη, γέννημα εδάφους που απορροφά και αφομοιώνει τα θαλασσινά αρώματα.

Κάθε φιάλη που φέρει το σήμα του Ουζοποιείου Ματαρέλλη — φύλλα γλυκάνισου, δεμένα με μπλε κορδέλα, που συμβολίζει την παραθαλάσσια συγκομιδή — κρύβει μέσα της τη βαθιά τεχνογνωσία και την αστείρευτη υπομονή του δημιουργού του.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το βρίσκουμε σε φιάλες των 200ml σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.