
Επίσκεψη στο Maison Villevert
Βρεθήκαμε στο σπίτι του G Vine, στην περιοχή του Κονιάκ και σας μεταφέρουμε τις συνταγές cocktail που δοκιμάσαμε.
Φτάνοντας στο κουκλίστικο Κονιάκ, η πρώτη εικόνα που είχα, το Maison Villevert, ήταν και η πιο δυνατή από όλες. Το αναπαλαιωμένο ιστορικό αρχοντικό του 16ου αιώνα, το οποίο περιτριγυρίζεται από αμπελώνες, έχει μετατραπεί στο σπίτι του G Vine, εκεί όπου ο Jean Sebastien και η Leslie Martineau (υπεύθυνη ambassador) υποδέχονται τους καλεσμένους τους, με τόσο φιλόξενο και ανεπιτήδευτο τρόπο, που νιώθεις σαν να γνωρίζεστε χρόνια και κάνετε παρέα.
Η ανθισμένη αυλή του Villevert είναι υπέροχη και είναι το καλύτερο μέρος για να απολαύσεις ένα δροσερό G Vine Tonic, που έρχεται σερβιρισμένο με ρώγες σταφυλιού. Ειδικά, όταν καίει ο ήλιος, όπως το μεσημέρι του Ιουλίου, που φτάσαμε. Κάθε γουλιά ήταν αρωματική, εκρηκτική και απόλυτα αναζωογονητική.

Μετά ξεκίνησε η ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους, που είναι πραγματικά εντυπωσιακοί και σε ταξιδεύουν στην εποχή των ιπποτών και των αλχημιστών, ενώ έχουμε πάντα σε πρώτο πλάνο τα spirits και τις συνταγές τους, που εμπνέονται από το σταφύλι.
Στο ισόγειο, στην πρώτη αίθουσα, η παράδοση εναρμονίζεται με τη σύγχρονη αισθητική και οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με χάλκινους σωλήνες, που παραπέμπουν στη μαγική διαδικασία της απόσταξης. Στον διπλανό χώρο δεσπόζει ένα μεγάλο τραπέζι, εκεί όπου οι φιλοξενούμενοι μαζί με τους ανθρώπους του G Vine μπορούν να δοκιμάσουν τα συστατικά και τα spirits και να εισχωρήσουν με τον καλύτερο τρόπο στη μοναδικότητα του gin, που έχει ως βασικό συστατικό το σταφύλι.

Δοκιμάζουμε το G Vine, που ρέει από τη χαρακτηριστική πράσινη φιάλη του. Μυρίζουμε και αμέσως βγαίνει η φρεσκάδα και οι γοητευτικές νότες λουλουδιών. Τα φινετσάτα του αρώματα περνάνε από τον ουρανίσκο στην καρδιά. Αφήνουμε στον ουρανίσκο μας να πάει κυκλικά μια γουλιά από το εκλεπτυσμένο απόσταγμα και τότε αρχίζει να εξελίσσεται το αίσθημα απόλαυσης, μαζί με τις νότες των βοτάνων, των κόκκινων φρούτων και των λευκών λουλουδιών. Το στόμα είναι απρόσμενα στρογγυλό, μαλακό και φρέσκο, σε σχέση με άλλα gin που δημιουργούνται από δημητριακά.
“Το σταφύλι όταν προστίθεται στα spirits τα εξευγενίζει”, μας λέει ο Jean Sebastien Robicquet, δημιουργός του G Vine, του μοναδικού gin που παράγεται από γαλλικά σταφύλια και έχει δίκιο.

Ο Jean, που μεγάλωσε μέσα στους αμπελώνες του Κονιάκ και του Μπορντό και είναι οινολόγος, είχε πάντα αδυναμία στο κρασί και ήθελε να κάτνει με αυτό κάτι διαφορετικό, κάτι που να συνδυάζεται με τα ποτά, μια καινοτομία που να τα επαναπροσδιορίζει. Και αυτό το πέτυχε απόλυτα με αυτό το ξεχωριστό, ντελικάτο spirit.
Αρχικά, τον Ιούνιο συγκεντρώνονται με το χέρι οι ανθοί του αμπελιού, οι οποίοι για να κρατήσουν ζωντανό το άρωμά τους εμβαπτίζονται σε απόσταγμα σταφυλιών της ποικιλίας ugni blanc. Μετά, προστίθενται τα σταφύλια και εμπλουτίζονται με εννιά μυστικά βότανα, που περιλαμβάνουν το juniper, το κάρδαμο, το λάιμ, τον κόλιανδρο και το ginger.

Ανεβαίνουμε στον επάνω όροφο, όπου μας περιμένουν δυο ακόμα πιο εντυπωσιακά σαλόνια. Το πρώτο μοιάζει με γραφείο αλχημιστών και είναι γεμάτο με μπουκάλια συστατικών και αρωμάτων κι ένα στρογγυλό τραπέζι γεμάτο μπαχαρικά, ενώ το δεύτερο κρύβει πολλά αντικείμενα του 16ου αιώνα, με πιο εντυπωσιακά τα σπαθιά των Ιπποτών.
Η βόλτα ολοκληρώνεται στο μπαρ, που βρίσκεται στο ισόγειο. Οι συνταγές που μας ετοιμάζουν είναι φινετσάτες, καλοκαιρινές, αρωματικές και φρέσκες και αξίζει να τις μοιραστούμε… Σημειώστε τις και δοκιμάστε τις.
Όσον αφορά την επίσκεψη στο αποστακτήριο και περισσότερες λεπτομέρειες από το ενδιαφέρον ταξίδι, μείνετε συντονισμένοι για να τις διαβάσετε στο περιοδικό του Αθηνοράματος.
Οι συνταγές με G Vine

Σίγουρα, πρέπει να ξεκινήσετε με ένα perfect serve G Vine Tonic. Όπως πολύ σωστά είπε και ο Jean, δεν υπάρχει καλό Gin Tonic χωρίς πολύ καλό gin!
G Vine tonic
40cl G Vine
15cl premium tonic
3 ρώγες σταφυλιού
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού και προσθέτουμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου.
Basil Smash
4cl G Vine
2cl σιρόπι ζάχαρης
2cl φρέσκο χυμό λεμόνι
10 φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Eucalyptus Collins
40cl G Vine
2cl φρέσκο χυμό λεμονιού
2cl Still Timur σιρόπι
Απογεμίζουμε με σόδα ευκαλύπτου
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη σόδα στο shaker και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε και συμπληρώνουμε με την σόδα.
Cover Club
40cl G Vine
20cl La Quintinye dry
2cl φρέσκο χυμό λεμόνι
2cl σιρόπι raspberry
Εκτέλεση: ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε.