Ραντεβού για ούζο…
Αρχικά, φροντίζουμε να έχουμε τον κατάλληλο αριθμό φιαλών, από το ούζο Πλωμάρι και το Άδολο. Δυο ετικέτες του Ισιδώρου Αρβανίτου, που έχουν γράψει ιστορία και είναι συνυφασμένες με τα ελληνικά καλοκαίρια και την παράδοση.
Το Ούζο Πλωμάρι παράγεται από το 1894 με την ίδια συνταγή, σε δεκαοκτώ μικρούς χειροποίητους άμβυκες, μετά από διπλή απόσταξη. Κάθε απόσταξη διαρκεί περίπου εννιά ώρες και γίνεται αργά-αργά, μέχρι να συγκεντρωθεί το καλύτερο μέρος, η καρδιά.
Το μυστικό στην ποιότητα του Ούζου Πλωμαρίου είναι τα επιλεγμένα συστατικά. Η συνταγή του περιλαμβάνει αρωματικούς σπόρους και βότανα από τη Λέσβο, αλλά και από πολλά ακόμα μέρη. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται νερό από τις πηγές του Σεδούντα, μάραθος από την Εύβοια, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής και γλυκάνισος από το Λισβόρι. Το αποτέλεσμα είναι το Ούζο Πλωμάρι να μοσχοβολάει βότανα και να έχει μια ντελικάτη και μαλακή γεύση.
Το Άδολο, η πρώτη premium εκδοχή ούζου, προκύπτει από την απόσταξης της καρδιάς του Ούζου Πλωμαρίου, μετά από τριπλή απόσταξη. Κάθε γουλιά είναι μοναδική και βγάζει υπέροχη αρωματική και γευστική ισορροπία.
Αφού έχουμε τις φιάλες μας, πάμε στο δεύτερο βήμα, στη δημιουργία του μενού. Το ούζο αγαπάει τους μεζέδες και αυτό μας λύνει τα χέρια, ώστε να ετοιμάσουμε γρήγορα και “τσιμπητά” πράγματα. Για να έχετε ένα μπούσουλα, δείτε τις κατηγορίες μεζέδων, που κάνουν τα καλύτερα ταιριάσματα.
- Τουρσιά: μπορείτε να έχετε έτοιμα βαζάκια ή να τα φτιάξετε εσείς από οποιοδήποτε λαχανικό. Το αλμυρό και το ξιδάτο πάει πάρα πολύ με την αλμύρα και την αρωματική ένταση του ούζου. Διαλέξτε ανάμεσα στο αγγουράκι, την κάππαρη, τις πιπεριές, το κρεμμύδι…
- Τηγανητοί μεζέδες: ένας ακόμα ιδανικό συνδυασμός, καθώς η λιπαρότητα του λαδιού φρεσκάρεται από τη δροσιά του ούζου. Δοκιμάστε τα ντουέτα με κεφτεδάκια, ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες.
- Τηγανητά ψάρια και θαλασσινά: το ίδιο ισχύει και με τα μικρά τηγανητά ψαράκια, όπως είναι η μαρίδα, ο γαύρος και η αθερίνα, αλλά και τα καλαμαράκια, οι σουπιές και οι γαρίδες.
- Αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα: το ούζο ταιριάζει με πολλά ελληνικά μαγειρευτά, όπως είναι τα ντολμαδάκια, τα γεμιστά και τα αμπελοφάσουλα, Μην ξεχνάτε τη φάβα, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και τα όσπρια.
- Ωμά θαλασσινά: ένα αγαπημένο πάντρεμα είναι με τα ωμά ψάρια, τα ceviche και το σούσι. Δοκιμάστε να τα μαρινάρεται επίσης με ούζο. Αν βρείτε μύδια, κυδώνια ή άλλα όστρακα, δείτε πόσο μαγικά δένει η θαλασσινή τους αλμύρα με το ούζο.
- Μαριναρισμένα και παστά ψάρια: η ένταση που έχουν τα βγάζει πέρα μόνο με το ούζο. Διαλέξτε ανάμεσα στον γαύρο, τη σαρδέλα, τη ρέγγα, τον τσίρο και το σκουμπρί.
-Τα τυριά: μπορείτε να κάνετε ένα πλατό με ελληνικά κίτρινα τυριά, ώριμα και πικάντικα. Όπως είναι η γραβιέρα, το λαδοτύρι και το μετσοβόνε.
-Αλλαντικά: όλα τα έντονα αλλαντικά κάνουν ζευγάρι με το ούζο, όπως για παράδειγμα το απάκι, τα χωριάτικα λουκάνικα και η λούζα.
- Τέλος, μην ξεχάσουμε τα αλίπαστα και τις αλοιφές
Κάντε μια επιλογή από τα παραπάνω, δημιουργώντας μια ποικιλία, βάλτε δίπλα το ούζο και θα περάσετε όλοι πολύ καλά!
Updated: 08/06/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 21/08/19