Follow us

Τα τσίπουρα στον Βόλο

Από την επιλογή του μαγαζιού μέχρι τη σωστή ώρα, τον ρυθμό, την κουβέντα και τους κατάλληλους μεζέδες, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης βάζει τον ξένο στο πνεύμα μιας μοναδικής τελετουργίας…

Τα τσίπουρα στον Βόλο

Δεν υπάρχει λεπτομέρεια, που να μην παίζει ρόλο σε μια ολοκληρωμένη “τσιπουροσυνεύερση”, όπως τη διδάσκει η παράδοση της πατρίδα της, ο Βόλος. Αυτή η μοναδική κατάσταση έχει τους απαράβατους κανόνες της, άγνωστους βέβαια για ένα ξένο. Σε αυτόν ακριβώς απευθύνεται ο συγγραφέας, σημειώνοντας, παράλληλα, στην εισαγωγή του: “δανειζόμενος την ξένη ματιά, αποκτώ κι εγώ την απαιτούμενη απόσταση ώστε να δω και να κατανοήσω καλύτερα αυτό το οικείο που με συναρπάζει, να εξετάσω μία μία τις παραμέτρους, που συνθετικά απαιτούνται για να αποκτήσει η τσιπουροσευνεύρεση τα χαρακτηριστικά μιας εμπειρίας, που θα αποζητάς ξανά και ξανά στη διάρκεια της ζωής σου”.

Η απαρίθμηση των κεφαλαίων του μικρού αυτού εγχειριδίου, τα λέει όλα: το σωστό μαγαζί (απολαυστική η ερμηνεία της σημειολογίας), το τσούγκρισμα, το κάθισμα (“πλαγιοκάθισμα και λοξοκοίταγμα…”), που συνοδεύεται από σχεδιάγραμμα τραπεζιού-καθισμάτων, ο ιδανικός αριθμός των συνδαιτυμόνων (“με πόσους τα πίνω”), οι κανόνες της συζήτησης, ο σερβιτόρος (μεγάλη υπόθεση), το μενού ( εξαιρετική και ολοκληρωμένη προσέγγιση), ο ρυθμός που πίνεις (“ ο επερχόμενος μεζές είναι ένα είδος υπόσχεσης που δεν αφήνει το τέμπο να ξεχειλώσει…”), η κατακριτέα “μόστρα στο τραπέζι”, ο τόπος, η ώρα (“το τσίπουρο πίνεται όσο κρατάει ο ήλιος”), το πέσιμο (οι άσχημες-αρνητικές παρενέργειες), τα σκεύη της τελετουργίας, οι κωδικοποιημένες χειρονομίες και, τέλος, το κεφάλαιο “συχνές ερωτήσεις”, που λύνει καίριες απορίες.

Γραφή απέριττη, περιεκτική και αναλυτική και μαζί απολαυστική. Ένα πλήρες ψυχογράφημα μιας παράδοσης, που δεν συναντάς πλέον συχνά στην αυθεντική της μορφή, καθώς δημιουργήθηκε σε άλλη εποχή, με διαφορετικό τρόπο ζωής. Και σίγουρα, μια πρόκληση να την αναζητήσουμε, όσο ακόμα υπάρχουν μικρές νησίδες στην πατρίδα της, τον Βόλο.

“Τα τσίπουρα στον Βόλο” του Αλ. Ψυχούλη εκδόσεις Νήσος - σελ.80.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.