Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε ένα από τα πιο σημαντικά trend των τελευταίων χρόνων στην βιομηχανία του bartending, τότε σίγουρα αυτό θα ήταν η επιστροφή στα local, δηλαδή στα ντόπια spirit. Στην δική μας αγορά η τάση υιοθετήθηκε αμέσως και κάθε χρόνο εξελίσσεται, βάζοντας στο παιχνίδι εκτός από τα παραδοσιακά brand (βλέπε μαστίχα, τσίπουρο, ούζο) και πιο αναπάντεχες κατηγορίες, όπως είναι το gin και η βότκα. Όσο και αν μπορεί να φαίνεται περίεργο, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν μπει για τα καλά στην δημιουργία βασικών αλκοόλ, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην κουλτούρα μας, ή για κάποιο λόγο είχαν σταματήσει να παράγονται, όπως για παράδειγμα τα βερμούτ. Οι συγκεκριμένες προσπάθειες έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και των bartenders, που πειραματίζονται και τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο. Για να τα γνωρίσουμε καλύτερα, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στο τραπέζι γευσιγνωσίας του Umami, τα δοκιμάσαμε και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.
Gin
Dry River
Ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα αρκεύθου, θυμαριού και αστεροειδή γλυκάνισου, μαζί με φλούδες πορτοκαλιού και βότανα. To στόμα είναι επίσης σύνθετο, κυριαρχούν οι βοτανικές νότες και η επίγευση εμφανίζει γλυκύτητα. Θα μπορούσαμε άνετα να το χρησιμοποιήσουμε για ένα Gin tonic και να προσθέσουμε κάποιο βότανο για παράδειγμα ένα κλωνάρι θυμάρι ή δεντρολίβανο.
81/100
Old Sport
Τυπική μύτη με αρώματα ευκάλυπτου, μέντας, μαστίχας, δεντρολίβανου και φλούδας πορτοκαλιού. Στο στόμα πρωταγωνιστεί η μαστίχα και παραμένει μέχρι την επίγευση, που έχει καλή διάρκεια. Ένα gin που αξίζει κάποιος να πειραματιστεί πέρα από τα κλασικά και σε σύγχρονες συνταγές. Σε ένα Negroni πάντως δίνει σώμα και ένταση.
82/100
Dry Guniper
Διακριτική μύτη κυρίως με αρώματα αρκεύθου. Το στόμα είναι αυστηρό και τυπικό. Η σοφιστικέ ετικέτα είναι κατάλληλη για ένα επίσης τυπικό Dry Martini.
79/100
Grace Gin
Πληθωρική μύτη με ωραία αρώματα δεντρολίβανου, ρίγανης, τσαγιού και εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι πλούσιο, λιπαρό με καλή ένταση, διάρκεια και βοτανική επίγευση. Φανταστείτε το σε ένα αρωματικό Gin tonic.
86/100
Mataroa
Πολύ κομψή μύτη με αρώματα μεσογειακών βοτάνων και εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι ισορροπημένο, βελούδινο και αρωματικό με μεγάλη διάρκεια στην επίγευση. Δοκιμάστε το σκέτο και μετά με διαφορετικές φυσαλίδες.
87/100
Vodka
Status
Ελαφριά μύτη, στο στόμα μπαίνει γλυκιά στην συνέχεια γίνεται πιο έντονη, αλλά εξελίσσεται καλά και έχει καλή επίγευση. Σίγουρα μπορεί να αποτελέσει βάση για πολλά cocktails και να υποστηρίξει την μείξη με το αλκοόλ της, αφήνοντας τα υπόλοιπα υλικά να προβληθούν αρωματικά.
79/100
Βερμούτ
Otto’s
Αρώματα μαρμελάδας κυρίως κερασιού και δαμάσκηνου, μαζί με καραμέλα, λουκούμι τριαντάφυλλο και καμένη ζάχαρη. Στόμα αρκετά γλυκό με έμφαση στο λουκούμι τριαντάφυλλο. Για να το δροσίσετε λίγο προσθέστε μια σόδα ή ένα τόνικ.
80/100
Amaretto
Στη μύτη και στο στόμα κυριαρχεί το πικραμύγδαλο, όπως περιμένει κανείς άλλωστε σε ένα amaretto. Του πάει πολύ κάποιος φρέσκος χυμός - κυρίως πορτοκαλιού - για να ισορροπήσει.
78/100
Brandy
Alexander
Ελαφριά μύτη με έντονη την παρουσία της καραμέλας. Το στόμα επίσης βγάζει μια έντονη γλυκύτητα. Δοκιμάστε το με ένα μεγάλο πάγο για να βοηθηθούν και τα διακριτικά του αρώματα.
78/100
Metaxa 12
Γοητευτική και γλυκιά μύτη με αρώματα φρούτων του δάσους, καραμέλας βουτύρου κα σοκολάτας. Το στόμα ακολουθεί την μύτη και αναπτύσσει ωραίες νότες κόκκινων φρούτων. Ένα old fashioned με Metaxa 12 θα είναι εξαιρετικό.
86/100
Metaxa Reserva
Κομψή και πολύ ωραία μύτη με αρώματα βανίλιας, αποξηραμένων φρούτων, σοκολάτας, μελιού, εσπεριδοειδών, λουλουδιών και μπαχαρικών. Το στόμα είναι εξίσου αρωματικό και παρά τα αρκετά χρόνια παλαίωσης βγάζει μια αναπάντεχη φρεσκάδα. Η επίγευση είναι βελούδινη και μεγάλη. Ο τρόπος να το απολαύσετε είναι σκέτο σε χαμηλό ποτήρι.
90/100
Τα ποτά δοκίμασαν: Διονύσης Κούκης, Μαρούλα Κυριακοπούλου, Χρυσούλα Κυριακοπούλου