Follow us

Dry Martini

Το εμβληματικό κοκτέιλ, που έγινε δημοφιλές μέσα από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, έχει μόλις δύο υλικά και είναι μία από τις απλούστερες συνταγές που ο καθένας μπορεί εύκολα να φτιάξει στο σπίτι του.

Dry Martini

Το Dry Martini βρίσκεται στα συνταγολόγια των bartenders πάνω από έναν αιώνα, ενώ είναι ένα από τα κοκτέιλ που, στη μακρά ιστορία του, λατρεύτηκε από πολιτικούς, συγγραφείς και αρκετούς celebrities. Ο Χεμινγουέι το συμπεριέλαβε στο μυθιστόρημά του «Αποχαιρετισμός στα όπλα», ο Ιαν Φλέμιγκ, διά στόματος Τζέιμς Μποντ φυσικά, στο «Καζινό Ρουαγιάλ» δηλώνει: «Πίνω μόνο ένα ποτό πριν από το δείπνο, αλλά θέλω να είναι πολύ μεγάλο, πολύ δυνατό και πολύ καλά φτιαγμένο…». Και, οπωσδήποτε, «shaken not stirred». Τέλος, ο γερός πότης Ουίνστον Τσόρτσιλ το έπινε τόσο dry που αρκούσε, όπως έλεγε ο ίδιος, να περάσει την μπουκάλα του βερμούτ πάνω από το σέικερ.

Όσο για τη συνταγή του Dry Martini, η απλή μείξη gin και ξηρό βερμούτ, χρονολογείται πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα και στο κοκτέιλ προκάτοχό του, το Martinez (το οποίο εκτός από gin και βερμούτ είχε και μία δόση λικέρ πορτοκάλι). Τα χρόνια που διέπρεψε, βέβαια, είναι αυτά της ποτοαπαγόρευσης, όπου σε αναλογία gin- βερμούτ 3:1, ήταν ο δημοφιλέστερος τρόπος για να απολαύσουν τα κακής ποιότητας παράνομα gin. Μετα την ποτοαπαγόρευση και με το περάσμα των χρόνων, όπου άρχισαν να βγαίνουν καλής ποιότητας gin, είδαμε την αναλογία να αλλάζει, τη δόση του βερμούτ να συρρυκνώνεται και το Martini να αποκτά τη dry εκδοχή που το απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα.

Η κλασική συνταγή

70 ml gin
10-15 ml ξηρό βερμούτ
Ποτήρι του Martini (παγωμένο προαιρετικά)
Γαρνιτούρα: φλούδα λεμονιού/ πράσινη ελιά

Εκτέλεση

Shaken
Βάζουμε το gin και το βερμούτ σε ένα σέικερ με πάγο και ανακατεύουμε καλά. Έχουμε παγώσει το ποτήρι μας με λίγο πάγο (προαιρετικά). Αφαιρούμε τον πάγο και σερβίρουμε στο ποτήρι μας. Γαρνίρουμε με την ελιά ή φλούδα λεμονιού.

Stirred
Βάζουμε το gin και το βερμούτ σε ένα δοχείο με πάγο και αναδεύουμε μέχρι να παγώσουν τα υλικά. Σερβίρουμε στο ποτήρι (χώρις τον πάγο). Γαρνίρουμε με την ελιά ή τη φλούδα λεμονιού.

Tip: Μπορούμε να διαμορφώσουμε την αναλογία gin- βερμούτ, όπως ταιριάζει περισσότερο στις γεύσεις μας. Αν θέλουμε το ποτό μας extra dry, μειώνουμε τη δόση του βερμούτ, ενώ αν το θέλουμε λιγότερο ξηρό, την ανεβάζουμε. Τέλος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ξηρό βερμούτ με λευκό ασύρτικο κρασί, για πιο αρωματικό αποτέλεσμα.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.