Το δημοφιλές και ντελικάτο Daiquiri είναι δημιούργημα του Jennings Cox, ενός μεταλλωρύχου που εργαζόταν στα ορυχεία της Κούβας γύρω στο 1828. Σύμφωνα με την επικρατέστερη ιστορία, ο Cox, κατά τη διάρκεια επίσκεψης αμερικανών καλεσμένων στα ορυχεία, θέλησε να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του προσφέροντας ένα καλοφτιαγμένο ποτό. Λέγεται ότι του τελείωσε το gin και με τα μόνα υλικά που διέθεται, ρούμι, lime και ζάχαρη, δημιούργησε το πρώτο Daiquiri, το οποίο πήρε το όνομά του από την ομώνυμη πόλη στα πέριξ της οποίας βρίσκονταν τα ορυχεία.
Το εμβληματικό κοκτέιλ έγινε αμέσως hit και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από τους bartenders της Κούβας και της Αμερικής. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος λάτρης του Daiquiri ήταν δικαιωματικά ο Ernest Hemingway, του οποίου μάλιστα πήρε το όνομα μία διάσημη παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ. Λέγεται πως όταν δοκίμασε το διάσημο frozen daiquiri του Constantino Ribalaigua στο θρυλικό «El Floridita Bar» της Αβάνας, είπε: «Ωραίο είναι αλλά θα το προτιμούσα με λιγότερη ζάχαρη και με διπλάσιο ρούμι». Κάπως έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε το «Hemingway daiquiri», ενώ χρόνια αργότερα, όταν επικεφαλής bartender ήταν ο Antonio Meilan, προσέθεσε το μαρασκίνο και το grapefruit στη συνταγή και το ονόμασε «Papa Doble» («Papa», όπως ήταν γνωστός ο Hemingway στην Κούβα και «Doble» για τη διπλή δόση ρουμιού).
Η κλασική συνταγή
Υλικά
60ml λευκό ρούμι
25ml φρεσκοστημένο lime
25ml σιρόπι ζάχαρης
Ποτήρι κοκτέιλ (παγωμένο προαιρετικά)
Γαρνιτούρα: φέτα lime
Για το σιρόπι ζάχαρης:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
Τα χτυπάμε στο blender μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Εναλλακτικά, τοποθετούμε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε, αφαιρούμε πριν πάρει βράση. Τοποθετούμε το σιρόπι ζάχαρης σε ένα δοχείο και διατηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες.
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο σέικερ όλα τα υλικά και σουρώνουμε στο ποτήρι μας. Γαρνίρουμε με μία φέτα lime.
Papa Doble
Υλικά
100ml λευκό ρούμι
30ml φρεσκοστημένος χυμός από ροζ grapefruit
20ml λικέρ μαρασκίνο
30ml φρεσκοστημένο lime
30ml σιρόπι ζάχαρης
Ποτήρι bubble του κρασιού
Γαρνιτούρα: φέτα grapefruit
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο σέικερ όλα τα υλικά, σουρώνουμε στο ποτήρι μας και προσθέτουμε πάγο. Γαρνίρουμε με μία φέτα grapefruit.